Blog

Grinta! Gruppetto Ride. De Muur gesloopt.

Ein-de-lijk! Veel te lang geleden was het al, dat we nog eens samen met de Grinta! Community op pad trokken. Hernemen doen we vanuit Café Coureur in Borgloon om met een mooi groepje te fietsen richting Hoei. Met Muur én koffie uiteraard. En enkele verrassingen onderweg.

Hellingenroute Heuvelland: In de streek van Eigen Kweek

Geen enkele naam van een West-Vlaamse gemeente klinkt zo aanlokkelijk voor fietsers als Heuvelland. De fusiegemeente, waartoe ook Kemmel behoort, vormt het decor voor de finale van Gent-Wevelgem, maar ook voor de Hellingenroute. Die Coppa Grinta!-tocht met 40 bekende en minder bekende beklimmingen vindt dit jaar plaats op zaterdag 21 augustus maar kan daarnaast ook het ganse jaar door vrij gereden worden. Onze blogger Gilles ging echter al een kijkje nemen.

Post-corona Maratona

Iedereen heeft ernaar uitgekeken. Verlangd. Ja zelfs gehunkerd. De honger is groot en de zenuwen staan op scherp. De Maratona dles Dolomites is één van de eerste grote granfondo’s die na anderhalf jaar lockdownmiserie groen licht krijgt. En dat konden we uiteraard niet zomaar laten voorbijgaan. We stuurden onze man de Dolomieten in voor één van de mooiste én zwaarste tochten waaraan je op twee wielen kan deelnemen.

Gravelen als een Limburgse houthakker bij code oranje

Er waaide een prikkelend mailtje binnen op de Grinta!-redactie. Wie er zin had om deel te nemen aan de Lumberjack Gravel Ride van Café Coureur in Borgloon. Mijn vingertje ging direct omhoog. De paden in Limburg zouden de crème de la crème zijn om te gravelen, dus moest ik die maar eens dringend gaan verkennen. Ook al was die dag alweer code oranje voor het oosten van het land voorspeld.

Gravelend rondom Brussel in het groen

Spoiler alert. We hebben op onze laatste gravelrit het pad van Koning Filip gekruist. Een hallucinante ontmoeting. Die kwam dan nog eens bovenop een parcours dat ons volledig van onze sokken blies. De Yuzzu Gravel 19 bracht ons van Tervuren in een lus van 120 kilometer helemaal rond de hoofdstad. Nooit geweten dat de rand van Brussel zo groen en rustig kon zijn.

Een onbesuisd maar episch avontuur

De Epic Series zijn een reeks van uitdagingen in verschillende sportdisciplines. Naast een 300 kilometer lange wegrit en een trailrun van 100 kilometer, bevat de reeks ook een ‘Epic 200’ mountainbiketocht. Die vond dit jaar voor het eerst plaats in de omgeving van Maredsous. Het kostte weinig moeite om onze blogger Gilles te overhalen om in het avontuur te stappen.

Ballonisme

Ballon (de; m; meervoud: ballonnen, ballons; verkleinwoord: ballonnetje)

1. opblaasbaar zakje van elastisch materiaal
2. berg met ronde top in het noordoosten van Frankrijk

Gravel, Grill & Glamping

De grenzen gaan stilaan terug open. Na twee Coronajaren weten we echter dat ook Vlaanderen heel wat te bieden heeft. Gravelen in het Hageland bijvoorbeeld. En dus trokken we naar de streek van Sven Nys. Met onverwachte neveneffecten.

Dit was Smugglers’ Path 2021

Honger is de beste saus. En na meer dan een jaar van afgelaste evenementen, opgeborgen fietsplannen en in rook opgegane uitdagingen hadden wij reuzetrek in Smugglers’ Path 2021. Eén van de allereerste post-corona gravel events dat groen licht kreeg. Wij dus eind mei naar Limburg voor een potje ouderwets gravelplezier!

Grintissima: Een roetsjbaan door het Hageland

Wie zichzelf wil pijnigen op een fiets, trekt in Vlaanderen traditiegetrouw naar de Vlaamse Ardennen, de Druivenstreek of het West-Vlaamse Heuvelland. Maar vergis je niet: ook in het Hageland kan je je in een mum van tijd helemaal choco rijden. Routebouwer Bert Flossie stippelde 100 kilometer uit langs het mooiste én pittigste wat het Hageland te bieden heeft. Met Diest als ideale uitvalsbasis voor fietsers met een sadomasochistisch kantje.

Grintissima: Het beste van Midden-Nederland

In Nederland valt er buiten Limburg weinig te klimmen. Toch trekt ook de Utrechtse Heuvelrug – nauwelijks meer dan een rimpel in een biljartvlak landschap – heel wat fietsers aan. Grinta!-lezer Maarten Kroon tekende een verrassend mooie route die aantoont dat het in Midden-Nederland inderdaad aangenaam fietsen is.

Grintissima: De haarspeldbochten van het onbekende Oosten

Grinta!-lezer Tom Rustebiel wees er ons fijntjes op dat fietsers vaak blijven hangen in Zuid-Limburg zonder de grens over te steken. Hij wou ons mee op ontdekkingstocht nemen in een rondje langs onbekend gebied ten zuiden van de streek. En wat bleek? Daar liggen de parels inderdaad voor het rapen.