Blog

Een olifant op de Cima Coppi

Piemonte betekent letterlijk ‘aan de voet van de berg’. De Italiaanse provincie in het noordwesten van het land wordt voor de helft omringd door de Alpen. De andere helft is UNESCO werelderfgoed en wordt gedomineerd door wijn. Aan het eind van de zomer trok onze man Steven naar Piemonte. Hij reisde naar Susa, Barolo en Cuneo. Of ook wel: Finestre en Fauniera voor het betere klimwerk, Barolo en Barbaresco voor het betere drinkwerk. Telkens met een roze Giro-strik. Je leest hier het tweede deel van zijn reisverslag.

Finestre en Assietta: gravelkoppel op 2500 meter hoogte

Piemonte betekent letterlijk ‘aan de voet van de berg’. De Italiaanse provincie in het noordwesten van het land wordt voor de helft omringd door de Alpen. De andere helft is UNESCO werelderfgoed en wordt gedomineerd door wijn. Aan het eind van de zomer trok onze man Steven naar Piemonte. Hij reisde naar Susa, Barolo en Cuneo. Of ook wel: Finestre en Fauniera voor het betere klimwerk, Barolo en Barbaresco voor het betere drinkwerk. Telkens met een roze Giro-strik. Lees hier het eerste deel van zijn reisverslag.

Samen naar de top! De Col op voor Kom op tegen Kanker in Les Saisies

De Col des Saisies is een van die iconische beklimmingen uit de Tour de France, waarop in het verleden kleppers als Delgado, Chiappucci en Pantani als eerste boven kwamen. In de voorbije Tour was het de beurt aan de Italiaan Ciccone, de winnaar van de bolletjestrui. Met de allereerste editie van De Col op voor Kom op tegen Kanker werd in september een nieuw wielerverhaal geschreven op de flanken van de Col des Saisies.
Grinta! was op de afspraak. Onze fietsende redacteur nam deel als wegkapitein van een 120-koppig peloton met als missie: geld inzamelen ten voordele van kankeronderzoek.

In het (altijd juiste) spoor van Garmin

Voor de tweede keer organiseerde fietscomputerfabrikant Garmin in België een Garmin Cycling Day. Een volwaardig fietsevenement, dit keer vanuit domein De Vijvers in Averbode met naast twee wegritten en een graveltocht vooral een indrukwekkend lijstje aan ex-profs en bekende koppen. Onze blogger mocht als uitverkorene mee op pad in het – uiteraard altijd juiste – spoor van de Garmin-bende.

Smugglers French Borders – gravelen als Asterix en Obelix

Het was de afgelopen weken een viraal dingetje: blijkbaar denkt een doorsnee vent haast dagelijks aan de tijd van de Romeinen. Onze man doet het na Smugglers Path French Borders ook weer wat vaker, want het weekend had wel iets weg van een Asterix en Obelix-bacchanaal middenin de Ardense bossen. Een overvloed aan gezelligheid, no-nonsense eten en drinken, mannen (en vrouwen?) met netjes getrimde snorren én natuurlijk gravelpaden die er haast even vlekkeloos als Romeinse heirwegen bijlagen. Herbeumont leek tijdens French Borders wel even een Gallisch dorp dat koppig weerwerk biedt aan het gehaaste, jachtige, gravelrace-leven.

Op pad met Breitling en Jasper Stuyven

Of we met Grinta! de Breitling Social Ride wilden uittekenen en begeleiden rond Knokke, samen met Jasper Stuyven en Elke Bleyaert? Tuurlijk! Een zonovergoten namiddag door Zeeland en de polders, afgesloten met een drankje op de strandbar was ons deel.

TEST FEST Oudenaarde: al spelend leren

Ik noem Velofollies wel eens de allergrootste snoepwinkel, al loop ik er rond als een olifant in een porseleinwinkel. Ogen uitkijken, voorzichtig, liefst afblijven. Test Fest is de echte speelgoedwinkel: kijken, kiezen, coureur spelen. Vijftien merken, een veelvoud aan fietsen, en meer dan tweehonderd nieuwsgierigen. Ze lieten het kind in zichzelf los en speelden erop los speelden op het uitgezette testrondje.

La Reine: koninginnenrit in Zwitserland

De kans dat je nog nooit van La Reine hebt gehoord, is groot. Deze granfondo is voor vrouwelijke deelnemers voorbehouden. Het is een kleine organisatie bovendien met op 24 juni 2023 slechts 133 finishers over de twee afstanden samen. Klein maar fijn. Onze blogster Joyce stond mee aan de start en heeft het zich niet beklaagd.

De kortste nacht: een tocht door het donker in Flanders fields

Waarom niet eens fietsen van zonsondergang tot de dageraad? Op een van de kortste nachten van het jaar, bijvoorbeeld? Wat begon als een gek idee tijdens een brainstorm, resulteerde maanden later effectief in een nachtelijke rit. Met koffie in de aderen, fluo om de schouders en extra verlichting op de fiets reed het Grinta!-peloton een tocht door het donker.

Funbound in Finland: wij trokken naar de Nordic Gravel Series

We hebben ons eigen gravelevent op 13 augustus dan wel ‘Gravalhalla’ gedoopt, maar eerlijk is eerlijk: het échte gravelparadijs van Europa vind je in het land van de Vikingen. Scandinavië heeft alles om jouw grindminnend hart sneller te doen slaan en de Nordic Gravel Series zijn er hofleverancier van coole gravelevents. Onze gravelredacteur mocht de sfeer opsnuiven op ‘NGS Kimito Island’ – de eerste manche van de Nordic Gravel Series in 2023 – en kwam terug met een hart dat overloopt van liefde voor Fins grind.

Limburgs Mooiste: een reuzenslalom door Zuid-Limburg

Vebego Limburgs Mooiste was een fietsevenement met een breed programma. Je kon er onlangs kiezen uit acht wegroutes of drie MTB-trajecten. De allerkleinsten reden een dikke banden race, gezinnen de familietocht. Kortom, voor elk wat wils. Mede door het mooie weer was het dus gezellig druk rondom Heerlen.

Yuzzu Gravel Series: Dwars door het Hageland Gravel

Zondagochtend acht uur. Wanneer ik de parking aan Provinciedomein De Halve Maan in Diest opdraai, duidt de thermometer reeds 24° aan. Het belooft een warme dag ‘stofvreten’ in het Hageland te worden.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE