Blog

Overwinteren in Calpe

Met de hedendaagse indoor trainers en bijhorende applicaties zijn wintertrainingen

BLOG: Yuzzu Nationaal Park Gravel – Gravel en genieten met grote G

Op zaterdag 30 oktober vond in Maasmechelen de laatste tocht van de Yuzzu Gravel Series plaats. Onze blogger reed de 100 kilometer lange graveltocht in en rond het Nationaal Park Hoge Kempen en ontdekte dat de Yuzzu Gravel Series nog heel wat mooie dingen hebben bewaard tot aan het einde van het seizoen.

Zolder by night, allemaal lichtjes

Kilometers malen op een verkeersvrije omloop, voldoende verlicht en voorzien van goed lopend asfalt, dat is wat het avondfietsen op het circuit van Zolder inhoudt. En ondanks dat de direct drive trainers met Zwift, Rouvy of andere trainingsprogramma’s best een realistisch rijgevoel kunnen nabootsen, gaat er toch niets boven het échte buiten fietsen. Dus trok onze blogger samen met zijn compagnon naar Zolder om er de sfeer en de herfstgeur op te snuiven.

Hoogtes en laagtes (ook mentaal) tijdens French Borders

De race naar 2022 is ingezet. Hier en daar zijn inschrijvingsmodules op ‘open’ gezet voor evenementen volgend jaar. Ook gravelorganisatie Smugglers heeft al tickets in de vitrine gezet voor 2022. We kunnen hun events alleen maar aanbevelen. Wij beleefden een topdag op hun laatste event, French Borders, in september. Al kwamen tijdens het afzien af en toe onze kleine kantjes boven.

Op Koers tussen Kampel en Kruisem

De bladeren mogen dan wel vallen bij het begin van de herfst, na de Grinta! Op Koers! Ride trok iedereen met een frisgroen gemoed huiswaarts. Nogal wiedes, na een laatste vitamine D kuur en een opperste koersbeleving. We worden wakker uit een nachtmerrie met virusbeestjes. Ook de legende van het Meetjesland lijkt enkel nog een ver verleden. De dames durven weer buiten komen. Beter nog: ze rijden met een fiets.

Relatieve windstilte tijdens Rondom Zeeland

De wielerprofs rijden Parijs – Tours of de Ronde van Lombardije. Grinta!-lezers zonder rugnummer hebben hun eigen najaarsklassieker: Rondom Zeeland, een rit met hashtag RideTogether.

Gravel Series Limburg Liberation Ride

De fietsevenementen zijn aan een serieuze inhaalbeweging bezig, dat bewijzen ook de overvolle kalenders van afgelopen weken. En dus moest onze redacteur wegens tijdsgebrek genoegen nemen met de korte afstand van 65 kilometer tijdens de Gravel Series Limburg. Die tocht met start en aankomst in net Nederlands-Limburgse Banholt herdenkt het oorlogsverleden onder de noemer van Liberation Ride.

Twee dagen plugpluggen in de Hoge Venen

Met nieuwe events weet je nooit goed wat te verwachten. Er zijn geen ex-deelnemers bij wie je kan polsen hoe goed de organisatie is. Of hoe zwaar de routes zijn. En zouden er geen kinderziektes zijn, zo bij een eerste editie? De formule van Plugplug The Weekend leek zo leuk dat we het niet konden laten liggen. En daar kregen we geen spijt van. Het tweedaags gravelavontuur in de Hoge Venen was een toppertje.

De Hel van de Kempen

De Kempen, thuis van honderden boerenzonen en –dochters en het sappigste accent van Vlaanderen. Maar ook van voormalig kasseikampioen Tom Boonen en Wout Van Aert, volgende maand één van de topfavorieten voor Parijs-Roubaix. Dankzij Codagex kan je op zaterdag 11 september zelf de kasseistroken ontdekken waarop zij het vak leerden. En dat mag je best letterlijk nemen, want een aantal stroken waren vroeger opgenomen in de Scheldeprijs en de Ronde van Antwerpen. Ook Stig Broeckx zal zich aan de Hel wagen. Onze redacteur ging alvast op verkenning.

Canyon Zomert: op bezoek in het nieuwe Canyon HQ

Een instuif zoals het hoort, zo kon je ‘Canyon Zomert’ wel noemen. Zo’n drie maanden geleden verhuisde het Canyon-hoofdkwartier van Haasrode naar Rotselaar en dat werd gevierd met een gravelrit en mini-testevenement in één. Wij waren van de partij!

Helletocht in Waals-Brabant

De kans dat je ooit al in de verleiding werd gebracht om te gaan fietsen in Waals-Brabant, is hoogstwaarschijnlijk klein. De streek is vrij onbekend en plaatsnamen als Grez-Doiceau, Chaumont-Gistoux, Lasne of Genappe doen vast geen belletje rinkelen. Tenzij je ergens in de zuidrand van Leuven of in de buurt van Overijse woont, is dit een stukje België waar je eigenlijk maar weinig te zoeken hebt. Tenzij… je van kasseien, hellingen en ander ongein houdt.

Back to the Origine

Op zaterdag 28 augustus stonden een vijftiental dappere fietsers in Oudenaarde paraat voor een 190 kilometer lange gravelrit die hen via de Vlaamse Ardennen en de Noord-Franse kasseien, waaronder die van Wallers-Arenberg, naar de fabriek van het jonge Franse fietsenmerk Origine zou brengen. Het ‘makkelijkere’ tweede deel werd gekenmerkt door minder hoogtemeters, maar met een venijnige tegenwind die ongenadig blies. Onze blogger Gilles probeerde zich dan ook netjes in het wiel te verstoppen tijdens deze uitdagende dag in het zadel.