De fietsklassieker voor iedereen. Dat is het motto van Duvel On Tour. Bij de startplaats in Breendonk blijkt die vlag de lading te dekken. De vertrouwde gladgeschoren kuiten die je massaal kan spotten op de meeste toertochten, zijn uiteraard aanwezig. Maar ook opvallend veel minder gesoigneerde recreanten. Shirts uit de jaren ‘90? Check. Rugzakjes? Check. Velgremmen en bandjes uit de tijd dat zelfs 25mm nog niet was doorgebroken? Je raadt het al. Gelukkig knijpt de stijlpolitie een oogje dicht.

De gerodeerde wielertoeristen kiezen voor de Duvel Tripel Hop, een route van 157 km van Breendonk naar Oudenaarde en terug, of omgekeerd. Dat kan ook. De meerderheid neemt vrede met een van de meer bescheiden routes, de Liefmans Classic van 96 km of de Duvel Classic van 88 km. Een te ambitieuze dagplanning noopt mijn twee gezellen en mezelf tot die laatste variant.
Geen gerateerde coureurs
Vriendengroepjes die van de zonnige vrije dag profiteren om de oude koersfiets van pa of de corona fiets die 364 dagen per jaar stof staat te vergaren, nog eens buiten te halen, worden vlot gepasseerd. Af en toe worden wij op onze beurt overrompeld door een geöliede clubtrein. Buggenhout, Lebbeke, Aalst. De regio is best aantrekkelijk maar de parcoursbouwer stelt ons aanvankelijk toch teleur door een duidelijke voorkeur voor steenwegen, omgordeld door lintbebouwing. Pas vanaf het jaagpad langs de Dender komt daar verandering in, al blijft het opletten. Dichte drommen fietsers, aan verschillende snelheden, op een relatief smalle weg, leiden onherroepelijk tot piepende remmen en gevaarlijke standjes. Maar desalniettemin weinig gevloek. Duvel On Tour rijd je niet om achteraf met een straffe Strava-file uit te pakken. “Rechts houwe!” De strijdkreet van de gerateerde coureur die doorgaans over toertochten galmt, heb ik geen enkele keer opgevangen.



Ook niet in de heuvelzone waar het metier van de parcoursbouwer wel komt bovendrijven. Tussen Aalst en Opwijk, via Haaltert en en Affligem, slingert de veelkleurige sliert zich over mij onbekende kaskes. Schettenberg, Zwarteberg. Soms gehinderd door tragere hijgers, probeer ik al klimmend straatnaambordjes of ankerpunten te spotten. Tevergeefs, en dat in een regio die ik vrij goed meende te kennen. Ergens in Erpe-Mere – misschien in de Gootstraat – zou je volgens de gps even stijgen aan 8,1%. De steilste strook van het parcours haalt net niet de 8,5%, het alcoholpercentage van het gefêteerde bier.
Hydrateren
De hoogtemeters hebben er ingehakt. Vanaf Steenhuffel is het deelnemersveld compleet versnipperd, clubs verbrokkeld tot trio’s en duo’s. Was 1 mei 2025 de warmste sinds de waarnemingen? Het zou zomaar eens kunnen als de zoutafzetting op menig rug een indicatie kan zijn.
In de tuin van de brouwerij wordt de tapkraan geen rust gegund, een lange rij dorstige lijven schuift geduldig aan om een voucher in te ruilen voor een glas bier. Ik ga voor een 0,0 met ijsblokjes. De jaren van verstand zijn aangebroken, zowel op als naast de fiets verkies ik de lagere percentages. Dat de wachtrij voor het alcoholvrije bier heel wat korter is, is mooi meegenomen.
Ook goesting in een toertocht?
Er staan nog heel wat interessante evenementen op de kalender van Peloton, ontdek ze hier.