Blog

Long read: Rondje links om op Britse grond

Heb je na de zomervakantie nog een paar vrije dagen die je dringend moet opnemen, maar weet je niet waarheen gefietst? Ik fietste naar Zeebrugge, nam er de nachtferry naar Kingston-upon-Hull en fietste in drie dagen naar Dover om daar terug met de boot het Kanaal over te steken en huiswaarts te trappen. Een verrassend rondje en het enige waar je moet op letten is … links rijden!

La Marmotte – de originele bucketlisttocht

Eind augustus staat de Pyreneeëneditie van La Marmotte op het programma. Uiteraard is de oerversie nog altijd die in de Alpen, de natuurlijke habitat van de marmot. Blogger Gilles zakte tijdens het eerste weekend van juli samen met een dozijn fietsvrienden af richting Bourg d’Oisans om de originele La Marmotte voor eens en voor altijd van zijn bucketlist te schrappen. Het scheelde echter geen haar of heel zijn voorbereiding was in rook opgegaan.

Waarom Lesse – Bastogne – Lesse nooit een klassieker wordt

‘Zijde zot geworden?’ Ploegleider Lomme Driessens schreeuwde het uit in een vergeefse poging om vat te krijgen op een ontketende Eddy Merckx. Aanvallen op zeventig kilometer van de aankomst? Gekkenwerk. Toch hield Eddy stand en won hij in 1969 de Ronde van Vlaanderen met bijna zes minuten voorsprong op de concurrentie. Wat Lomme enkele weken later geroepen heeft toen Merckx nog dertig kilometer vroeger aanviel tijdens Luik – Bastenaken – Luik, staat nergens geschreven. Misschien had hij ondertussen begrepen dat zijn rusteloze poulin toch niet te stoppen was wanneer hij op een plannetje broedde en hield hij de lippen wijselijk op elkaar.

Asturias: The Beauties and the Beast

De Vuelta a Espana toont ons jaarlijks vijftig tinten aan binnenlands bruin en één groene oase: Asturias. Elk jaar opnieuw word ik verleid door dit fotogenieke deel van Spanje. Een lokroep waaraan ik niet langer kon weerstaan. Via www.roadcycleasturias.com trek ik met een kwartet nieuwsgierigen naar het noordwesten van Spanje voor een op maat gemaakte fietsreis. Om het Beest van Asturië te temmen en de schoonheid van de regio met eigen ogen waar te nemen.

Ode aan de zomermountainbike

Ooit begon ik als wielertoerist in een klein clubje in Zelzate. En daar was de ongeschreven regel heel eenvoudig. In de zomer fiets je op de weg. Eind september wrijf je nog een keer goed met je kuisvod over je fiets, zet je de ketting flink in het vet en gaat je racer vervolgens op stal. Van oktober tot ergens in februari trek je er met de mountainbike op uit. Stampen in de modder. Meer schuiven dan rijden. Langer aan je fiets staan kuisen dan je ermee gereden hebt. Zelf vind je na twee douches nog zand tussen je bilspleet en in je neusgaten. Maar dat hoort zo. Dacht ik toen.

Pedaleur300: meer dan 300 kilometer pedaleuren

Mijn Strava-profiel vertoont al enige tijd een bijzonder fenomeen, een symptoom van dit tijdperk. Steeds vaker toont het extreme prestaties. De Ronde is niet ver genoeg meer, iedereen loopt marathons en sommigen fietsen op één dag meer dan ik tot vorig jaar in een hele maand. En ik? Ik doe lustig mee. Vergeet ‘Less is More’. Driehonderd is het nieuwe tweehonderd.

Gilles bereikt Compostella. Via Palas de Rei

Grinta!-freelancer Gilles Bultinck fietst deze zomer van Vosselaar naar Santiago de Compostella. Op www.grinta.be houdt de fietsende burgemeester een dagboek bij. Ondertussen is Gilles aan de allerlaatste rechte lijn naar het bedevaartsoord bezig. De laatste etappe brengt hem van Palas de Rei naar het doel van zijn pelgrimstocht: Santiago de Compostella.

Gilles fietst naar Compostella. Via Las Herreriàs en Palas de Rei

Grinta!-freelancer Gilles Bultinck fietst deze zomer van Vosselaar naar Santiago de Compostella. Op www.grinta.be houdt de fietsende burgemeester een dagboek bij. Ondertussen is Gilles aan de laatste rechte lijn naar het bedevaartsoord bezig. In zijn voorlaatste blog fietst hij langs Las Herreriàs en Palas de Rei.

Gilles fietst naar Compostella. Via Ledigos en Astorga

Grinta!-freelancer Gilles Bultinck fietst deze zomer van Vosselaar naar Santiago de Compostella. Op www.grinta.be houdt de fietsende burgemeester een dagboek bij. Ondertussen is Gilles al flink opgeschoten in Spanje en is hij nog maar vijf dagen van zijn bestemming verwijderd…

Gilles fietst naar Compostella. Via Los Arcos en Ibeas de Juarros

Grinta!-freelancer Gilles Bultinck fietst deze zomer van Vosselaar naar Santiago de Compostella. Op www.grinta.be houdt de fietsende burgemeester een dagboek bij. Tijdens de achtste en negende dag van zijn tocht laat hij Frankrijk definitief achter zich en dringt hij dieper door in Spanje.

Gilles fietst naar Compostella. Via Niort en Venday-Montalivet

Grinta!-freelancer Gilles Bultinck fietst deze zomer van Vosselaar naar Santiago de Compostella. Op www.grinta.be houdt de fietsende burgemeester een dagboek bij. Op de derde en vierde dag van zijn pelgrimage belandde Gilles in Niort en Venday-Montalivet.