Deel dit artikel:

Viking Granfondo – Hærvejsløbet

Vikingen kunnen blijkbaar ook goed feesten. Het tweede oudste stadje van Denemarken, Viborg, is daarvan een mooi voorbeeld. Eind juni, samen met het einde van het schooljaar,  is het daar een beetje een soort van Gentse feesten. Daar noemt het “Snapsting” en is het iets kleinschaliger. Op zaterdag is er de apotheose met de organisatie van hun Viking granfondo en ’s avonds een groot feest met veel show van oldtimers en natuurlijk muziek en dans om de feestweek af te sluiten.

De Tour in Denemarken

Dit grote fietsevenement dat jaarlijks in Viborg plaatsvindt stond dit jaar een beetje in de schaduw van de Tour de France die een week later zijn beloop kreeg. Denemarken, het fietsland bij uitstek, staat nl in 2022 vooral in de kijker door le grand départ van de Tour de France in Kopenhagen. Van 1 juli t.e.m 3 juli stond gans het land op zijn kop en werd er maar over één ding gesproken: de Tour.  Om de Tour naar Denemarken te krijgen was men trouwens al aan het onderhandelen van in 2015. Alex Pedersen, een ex-wereldkampioen bij de amateurs, zorgde er uiteindelijk voor dat de grootste wedstrijd ter wereld naar Denemarken kon komen. Er waren wel heel wat voorwaarden aan verbonden. Eerst en vooral moest er al veel meer geld op tafel gelegd worden dan normaal, moest er een aankomst zijn op of net na de beroemde en zeer lange brug “de Grote Belt” van 18 km lang, en zo mocht ook de terugkeer van de renners naar Frankrijk niet meer dan één uur in beslag nemen. Met het vliegtuig wel te verstaan. Maar de Denen slaagden er in om dit alles tot een goed einde te brengen, met het gekende resultaat. Prachtige beelden, mooie koers en veel, heel veel volk langs de kant.

Hærvejsløbet  – Viking granfondo

Dat de Denen fietsgek zijn ondervonden we zelf tijdens hun jaarlijkse Viking granfondo. Daar staat deze organisatie bekend onder de zeer moeilijk uitspreekbare naam Hærvejsløbet (uitspraak Hervesleubet). Bij deze organisatie kan je kiezen uit verschillende disciplines en verschillende afstanden. Er is nl een wegrit van 50, 75, 125, 160 of zelfs 275 km. Dan zijn er ook mountainbikeritten van 40, 60, 85, 110 en 165 km. De gravelrit is er eentje van 95 km. Keuze genoeg voor iedereen dus, zodat zowel de super getrainde als de gewone fietser kan deelnemen. De deelnemers worden vanuit Viborg met een bus naar de desbetreffende startplaats gevoerd. Ook de fietsen worden naar de start getransporteerd met een vrachtwagen. Zoals we zelf ondervonden is dit alles perfect georganiseerd. Een zak met eventueel warme kledij van bij het vertrek, droge kledij en gewone schoenen voor na de rit, worden netjes afgeleverd bij een stand aan de aankomst.  Elke rit start dus op een andere locatie. Zo zijn ondermeer Flensburg, Aalborg, Jelling, Snede, Bryrup, Ulbjerg, … startplaatsen voor de verschillende disciplines.

Deze granfondo is wel eentje met een andere ingesteldheid dan dat we gewoon zijn. De tijd wordt hier ook geregistreerd zoals in andere granfondo’s maar toch gaat het er hier veel vriendschappelijker aan toe. Een mooi voorbeeld hiervan was de wegrit over 160 km waar een 500-tal deelnemers aan de start stonden. Van in het begin werd een kopgroep gevormd van een twaalftal renners. Bart Verdonck van het Granfondo.be team was mee in deze elitekopgroep en verklaarde achteraf dat het er heel gemoedelijk aan toe ging. Er werd gezamenlijk gestopt aan de bevoorrading, en iedereen vertrok daarna terug samen voor de rit, weliswaar aan een strak tempo. Soms moest er ook gebruikt worden gemaakt van de fietspaden, maar deze kan je natuurlijk niet vergelijken met de fietspaden in België. In Denemarken zijn die breed en goed bollend, een beetje vergelijkbaar met de Nederlandse. “Er werd goed rondgedraaid en iedereen deed zijn werk. Tot op ongeveer 10 km van de aankomst bleven we samen en daarna werd het pas meer koers,” aldus Bart. Verdonck trok zelfs eens door op een klimmetje en daardoor kon een kwartet zich afscheiden. Bart moest uiteindelijk 2 renners laten voorgaan en eindigde knap derde. Meteen voor het eerst een Belg in de top 3 van dit evenement.

MTB en gravelen

De gravelrijders kregen 95 km voor de wielen geschoven. Ook hier alleen maar lof over het parcours, de sfeer, de bevoorradingen, … Kilometers lange grindpaden die door bos en veld slingerden, zorgden er voor dat de deelnemers hun hartje konden ophalen. Niet alleen het pittige parcours maar ook het vele stof vreten was een deel van het afzien.

Ikzelf deed mee aan de uitdagende mountainbikerit van 165 km. We logeerden in het Golfhotel in Viborg waar al om 4.30 u. het ontbijt gepland stond. Om 5 uur vertrokken we met de fiets (ritje van 10 min) naar het voetbalstadion van Viborg, waar onze bus stond en waar we onze fiets konden afleveren. Om 5.30 u. vertrokken we dan met z’n allen (mtb rit 165 km en wegrit 160 km) naar onze startplaats. Een kleine 2 uurtjes later stonden we aan de inschrijving om ons rugnummer af te halen. Er stond zelfs een heus ontbijtbuffet op ons te wachten. Vlug nog een broodje verorberen want het zou een lange en warme dag worden. Om 8.30 uur begon ik aan mijn avontuur van Jelling naar Viborg. Het was geen massastart, maar we werden om de 5 minuten met een 50-tal mountainbikers op pad gestuurd. Een goed initiatief, want zo werd tijdens de eerste kilometers vermeden dat er filevorming was op de smallere paden.

De eerste kilometers gingen gewoon over de weg om er wat in te komen, maar daarna was het bijna voor 90% onverhard. Alles was perfect uitgepijld en waar nodig stonden zelfs seingevers om onze veiligheid te garanderen. Ik was meteen verkocht wat betreft het parcours en de omgeving. Geen bergen, maar wel glooiend en vooral rijden door heel mooi bosrijk gebied.  De verloren energie kon je onderweg op regelmatige basis terug bijvullen. Na zo wat elke 30 km was er een goed verzorgde bevoorradingspost waar je meer dan genoeg aan je trekken kwam. Ook hier stond alles al in het teken van de Tour de France. De medewerkers droegen allemaal t-shirts met het opschrift vive le tour en zelfs de gebakjes werden versierd met Franse vlaggetjes. Allemaal leuke details. Op een bepaald moment moesten we zelfs door een nagemaakt Vikingdorp rijden en werden we verwelkomt door als het ware echte Vikingen.

De rode loper

Zoals ik eerder al vermeldde was ook dit geen echte wedstrijd, maar meer een toertocht met tijdsopname. Het was gewoonweg super genieten en afzien tegelijkertijd. De vele prachtige single tracks volgden elkaar op afgewisseld met gravelpaden en brede bospaden. De laatste 30 km zag je bij velen het licht uitgaan. Ook ikzelf kreeg het moeilijker en moeilijker, mede ook door de warmte die dag. Maar nog een allerlaatste bevoorrading en een gelletje of twee gaf me terug de energie om toch nog vlotjes de aankomst in Viborg te bereiken. Eens je daar over de aankomst komt word je onder begeleiding van het oude stadsgedeelte naar het feestdorp gebracht. Rustig uitbollen op een rode loper onder het vele applaus dat je krijgt van de mensen in de stad. Echt zalig is dat en meteen ben je ook de pijn van onderweg volledig vergeten. Eens in het feestdorp  kan je je welverdiende medaille afhalen, samen op het podium gaan staan en daarna nog een lekkere pasta eten, een biertje drinken of gewoonweg languit op het gras liggen en genieten van de muziek.

Afterparty

Later op de avond, als je al wat terug gerecupereerd bent, kan je nog eens lekker gaan feesten in het centrum waar dus nog tal van leuke dingen te beleven zijn. Onder meer de vele oldtimers komen daar nog wat show geven en laten nog wat gesmolten rubber achter op het asfalt.  En je kan nog een beetje gaan Snapstingen zoals ze het daar noemen: lekker feesten dus.

Amai, wat was me dit terug een mooie ervaring. Ook het diverse gezelschap maakte het meer dan leuk. Belgen, Nederlanders, Duitsers, Engelsen, Noren en Denen waren deel van onze groep ter plaatse. En dit mede dankzij Michael Andersen en zijn team van Pedal People, een bureau dat internationale fietsreizen organiseert. Reizen van Oslo naar Parijs of zelfs naar Rome zijn voor hen niet onbekend. Ook de mensen van outdoorarena hebben heel wat ervaring in het organiseren van fietsvakanties, voornamelijk in Denemarken. Zij richten zich vooral op de mountainbikers en de gravelrijders.

Ondergetekende met ex-renner Alex Pedersen

Enkele interessante links:

https://pedalpeople.cc

www.outdoorarena.dk

www.golfhotelviborg.dk

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE