Deel dit artikel:

Dit is de top 5 in verkiezing Gravelbike van het Jaar

De voorbije dagen kon je al elf testverslagen lezen van de deelnemende fietsen aan Gravelbike van het Jaar - powered by Grit! en nu de Offroad Gids in de winkel ligt, laten we je hier de top vijf van de verkiezing ontdekken. De reviews van die vijf kan je lezen in de Offroad Gids.

Na vier edities Racefiets van het Jaar – powered by Grinta! was het ruim tijd om voor de eerste maal een aparte verkiezing voor Gravelbike van het Jaar – powered by Grit! te organiseren. Onze testers hadden het niet onder de markt, want maar liefst zestien merken stuurden hun beste gravelmodel in. Die testfietsen bestrijken het hele gravelspectrum, maar die diversiteit bleek geen probleem voor onze mannen. Samen hebben ze dan ook al honderden gravelbikes van allerlei pluimage onder hun kont gehad.

Alu, titanium en carbon passeren de revue, de ene vol bevestigingspunten voor de typische gravelattributen, de andere zo clean en afgelikt mogelijk. Zelfs eentje met dropper-zadelpen tekende present. Elf testverslagen kon je al lezen op www.grinta.be en www.gritgravel.cc (klik daarvoor op het trefwoord ‘gravelbike van het jaar’ onderaan dit artikel), maar de top vijf had je nog van ons tegoed.

1. Rose Backroad eTap

2. Origine Graxx

3. Canyon Grizl CF SL7 eTap

4. Giant Revolt Advanced 0

5. Trek Checkpoint SL6 eTap

De fietsen werden een voor een beoordeeld op telkens hetzelfde testrondje, dat model staat voor de verschillende ondergronden die je tegenkomt met je gravelbike. Daarna deelden de testers punten uit op onderdelen als inzetbereik, comfort, kwaliteit van onderdelen, innovatie, afwerking en rijgedrag. Ook het gewicht leverde punten op, waarna er via een prijscorrectie een eindnotering uit de computers rolde. De top twee uit de uitslag had die prijscorrectie zelfs niet nodig, want ook in de niet-gecorrigeerde uitslag bezetten ze al die plaatsen. Dat spreekt alleen maar in het voordeel van de Rose Backroad en Origine Graxx. Maar laten we duidelijk zijn, de kwaliteit die de complete testvloot tentoonspreidde, bewijst dat de gravelcategorie volwassen is geworden. Een hype die snel zal overwaaien, is het allerminst.

Lees de reviews van de top 5 uit Gravelbike van het Jaar in de Offroad Gids ’22, vanaf nu in de winkel!

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE