Deel dit artikel:

Video: Boonen test Lapierre Aircode DRS, winnaar Racefiets van het Jaar

Tom Boonen had zijn bedenkingen bij het nut van een aerofiets op Vlaamse wegen, maar de Lapierre Aircode DRS 6.0 wist hem helemaal in te pakken: “Een van de beste fietsen waarmee ik ooit gereden heb.” Maak kennis met de verdiende winnaar van Racefiets van het Jaar – Powered by Grinta!

We hadden niet gedacht dat we anno 2022 nog een echte aerofiets tot Racefiets van het Jaar zouden bombarderen. In een tijd waarin categorieën lijken te versmelten en de semiaeromodellen het mooie weer lijken te maken, is het predicaat ‘aero’ veel van zijn pluimen verloren. Toch wist de Lapierre Aircode DRS een onuitwisbare stempel te drukken tijdens de testrondjes. Met de goedkeuring van Tom Boonen kunnen we deze snelle Fransman dan ook uitroepen tot de winnaar.

In een zee van aero bikes behoudt deze Lapierre een eigen smoel. Ja, strak geprofileerde buizen, volledig binnendoor lopende bekabeling en een vorkkroon die mooi verzonken zit in de balhoofdbuis zijn typische uiterlijkheden. De Franse ontwerpers zetten daar echter een vloeiend lijnenspel en het kenmerkende ‘3D Tubular’-design tegenover. Bij dat laatste grijpen de buizen van de staande achtervork niet aan op de zitbuis, maar rechtstreeks op de bovenbuis, waardoor die achterkant mooi overloopt in het hoofdframe. Daardoor krijgt de staande achtervork ook meer ruimte om door te buigen en dat komt het comfort duidelijk ten goede.

Met zijn 4399 euro is het de meest betaalbare fiets uit de top drie. Daardoor zien we bijvoorbeeld een mechanische Ultegra – “Daar is helemaal niets mis mee”, legt Boonen uit – en eigen carbon wielen – “Die vallen heel goed mee” – op de fiets die de rappe Kempenaar omschrijft als heel allround.

De volledige review lees je in de Wielergids van het magazine Cycling (vanaf 2 februari in de winkel), maar hier kan je alvast het testverslag van Tom Boonen bekijken en beluisteren: