Deel dit artikel:

Giant 2019: vernieuwde Defy en Propel als speerpunten

Net zoals een resem andere grote merken was Giant niet op de Eurobike aanwezig, vandaar dat we even richting Lelystad karden om de highlights van het 2019-gamma van de fietsgigant te gaan bekijken. De vernieuwde Defy comfortracer en Propel aerofiets voeren het aanbod aan.

Giant vernieuwde vorig jaar zijn Propel aeroracer met schijfremmen en gunde de velgremversie van de Propel voor modeljaar 2019 eenzelfde update. De Speed Control remmen werden verbeterd in functie van meer remkracht en -dosering, de kabels werden volledige geïntegreerd in de cockpit en voor de wielen combineert Giant een 42 mm hoge voorvelg met een 65 mm hoge carbonvelg achteraan. De Propel Advanced Pro en de Propel Advanced SL krijgen een volledig geïntegreerde stuur/stuurpen unit, de Propel Advanced houdt vast aan een combinatie van een standaard stuur met een standaard stuurpen. De goedkoopste Propel met velgremmen is de Propel Advanced van 1.899 euro, de duurste is de Propel met velgremmen is de Propel Advanced Pro 0 van 4.999 euro. Opmerkelijk aan de Propel zijn de verschillende aparte kleurenschema’s die afhankelijk van de lichtinval een andere tint laten zien.

Een heel ander type racefiets is de Defy, de comfort endurance racer van Giant. Omdat de banden in dit segment alsmaar breder worden, moesten de vorkpoten van de Defy voor en achter wijder uit mekaar. Vanaf nu passen in alle Defy’s banden van 28 mm breedte, in sommige gevallen is tot 32 mm mogelijk. De vork heeft voortaan een interne doorvoer voor de remleiding en in het frame zelf werd meer comfort ingebouwd. De D-Fuse carbon zadelpen is vooraan rond en achteraan afgeplat om op die manier meer te kunnen flexen. De cockpit werd compleet vernieuwd en neemt de looks van het stuur van de Propel Disc over. Op de topmodellen zit een carbon D-Fuse stuur, op de zachter geprijsde modellen vind je een aluminium D-Fuse stuur. De Defy is er enkel met schijfremmen en de prijzen variëren van 1.699 euro voor een Defy Advanced 3 tot 4.999 euro voor een Defy Advanced Pro 0.

Alle Defy’s worden met schijfremmen uitgerust, al wil dat niet zeggen dat Giant op alle modellen hydraulische schijfremmen monteert. In het lagere prijssegment koppelt Giant klassieke remhendels (voor kabelbediende remmen dus) aan hydraulische remklauwen. Om die twee aan mekaar te linken ontwikkelde Giant het Conduct systeem: een unit op het stuur waar de remkabels de plunjers van de hydraulische circuits bedienen. Een eenvoudige en prijstechnisch interessante oplossing, maar bij de eerste systemen waren de remkracht en -dosering niet altijd top. Giant pakte dat aan en claimt nu twintig procent meer remkracht, maakte de remkracht met een draaiknop instelbaar en maakte de Conduct SL unit op het stuur compacter. Extra handig is dat de Conduct SL nu te combineren valt met alle remmen van Shimano en Sram, voorheen kon het systeem enkel met Shimano 105 remgrepen worden gebruikt.

Het Conduct SL systeem tref je ook aan op de Revolt Advanced 2 van 1.999 euro. De Revolt is Giants gravelbike die in twee versies beschikbaar komt. Allebei worden ze opgebouwd rond een carbon frame dat tot 45 mm brede banden toelaat en een specifieke gravelgeometrie heeft. In functie van extra stabiliteit werd de wielbasis wat verlengd, een kortere stuurpen moet een te overstrekte zithouding voorkomen. Zowel voor als achter vond Giant slimme oplossingen om de montage van bagagedragers en spatborden mogelijk te maken en aangezien gravelrijders avontuurlijk van aard zijn ontwikkelde Giant in één moeite ook een complete tassenlijn. Net als op de Defy comfortracer vind je op de Revolt een D-Fuse zadelpen en een D-Fuse stuur, in het frame is ruimte voor twee bidons en aan de onderkant van de onderbuis zitten nog eens nokken voor een extra bidonhouder. Blijft de Revolt Advanced 2 met Shimano 105 en Giant Conduct SL remsysteem nog net onder de tweeduizend euro, dan moet er voor de Revolt Advanced 0 met Shimano Ultegra RX en zowaar carbon velgen 3.599 euro op tafel komen.

De vermogensmeter is in wielermiddens aan een duidelijke opmars bezig en dat fenomeen tackelt Giant op een aparte manier. Zowel bij Giant als in het LIV gamma damesracefietsen worden fietsen vanaf het Advanced Pro niveau die met Shimano Ultegra Di2 derailleurs zijn uitgerust standaard voorzien van een Giant Power Pro vermogensmeter. Giant claimt een nauwkeurigheid tot op twee procent met de tweezijdige power meter die via Bluetooth en ANT+ communiceert met de Giant Cycling Power App en met alle mogelijke andere fietscomputers. Kalibreren en updaten gebeurt via een Giant app. Giant zal de Power Pro vermogensmeter voorlopig niet los verkopen.

LIV, het damesmerk van Giant, blijft inzetten op de drie F’s van ‘Fit – Function – Form’. Het LIV-aanbod wordt uitgebreid met meer modellen (37sportieve damesfietsen in totaal!) en meer (race)fietsen worden uitgerust met schijfremmen. Helemaal nieuw is de Embolden, een aluminium full-suspension entry level mountainbike die als Embolden 2 voor 1.599 euro wordt verkocht terwijl de Embolden 1 met een betere onderdelenmix 1.999 euro in het Giant/Liv laadje moet brengen. Voor de heren staat bij Giant één compleet nieuwe mountainbike klaar: de Trance 29 allround trailfiets. De Maestro vering (115 mm veerweg achter en 130 mm veerweg vooraan) werd verbeterd, de geometrie werd aangepakt en Giant maakte ruimte voor 2,3” brede banden. De Trance is er in vier uitvoering waarvan de goedkoopste opgebouwd worden rond een aluminium Aluxx SL frame en het topmodel een carbonframe als basis heeft. De prijzen variëren van 2.399 tot 4.299 euro.

Net zoals Trek/Bontrager recent nog aankondigde, laat ook Giant weten nu met eigen pedalen te komen voor zowel race als off-road gebruik. Voor de racepedalen maakt Giant gebruik van Look Kéo schoenplaatjes, bijzonder handig is wel dat het schoenplaatje uit twee delen bestaat die in mekaar klikken. Super efficiënt om bij het vernieuwen van de schoenplaatjes de exacte positie te behouden. De off-road pedalen maken gebruik van Shimano SPD schoenplaatjes. Met het Uniclip-systeem klik je zadeltasjes, spatbordjes, CO2-patroonhouders, extra bidonhouders en verlichting simpel en snel onder je zadel, de Neos GPS is een vereenvoudigde versie van de Neos Track en de Recon verlichting werd opgewaardeerd.

Alle info over het complete gamma vind je op de website van Giant.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE