Deel dit artikel:

DT Swiss breidt gravelgamma uit met GRC 30 en GRC 50

De afgelopen jaren ging de gravelscene de hype ver voorbij. Het segment begon zich onder te verdelen in frivole avonturen en pure offroadraces. Reden te meer voor de Zwitserse wielenbouwer DT Swiss om voor beide types een nieuwe, specifieke wielset te ontwikkelen. Wij kregen onlangs de kans om zowel de avontuurlijke GRC 30 als de aero GRC 50 aan een eerste test te onderwerpen.

De GRC 30- en GRC 50-wielsets, logischerwijs verwijzend naar hun velghoogte, werden respectievelijk gemaakt voor het adventure- en het gravelracegebeuren. In de Engelstalige berichtgeving omschrijft DT Swiss de keuze tussen de twee wielsets als “off the hook or on the hunt”. Vrij vertaald kan je met de avontuurlijke GRC 30 DICUT-wielen dus lekker van het paadje af gaan, terwijl de hogere GRC 50 DICUT-broertjes gemaakt zijn om te jagen op KOM’s of tegenstanders.

De naaf achter de benaming

Iets minder logisch dan de benaming volgens velghoogte zijn de 1100- en 1400-aanduidingen. De echte DT Swiss-liefhebbers zijn hiermee bekend, maar voor wie minder vertrouwd is met het merk, leggen we het graag uit. DT Swiss staat sinds jarenlang bekend om haar wielnaven op topniveau. Met als meest gekende naaf de DT 240. Daarnaast is er bovenaan het gamma nog de DT 180-naaf, iets minder bekend bij het brede publiek, mede door de hogere prijszetting van deze lichte, aerodynamische naaf met keramische lagers. Welnu, De GRC 1100-wielsets zijn voorzien van dit pareltje, terwijl de GRC 1400-wielen gebruikmaken van DT Swiss’ oerklassieker, de 240. Volgt u nog? Maar de naaf is niet het enige verschil. In de 1100-reeks wordt – behalve aan de rechterzijde van het achterwiel – gebruikgemaakt van de DT Swiss Aerolite II-spaken, de lichtste en meest aerodynamische spaken uit het gespecialiseerde gamma. De 1400-wielset en de aandrijfzijde van het achterwiel bij de 1100 zijn voorzien van DT Aero Comp II-spaken die net iets zwaarder (lees: goedkoper) zijn.

Kapitein Haak

Een statement die ze bij DT Swiss echt wel gemaakt willen hebben, is dat er volop gekozen wordt om te blijven werken met velgen met een haak aan de binnenkant van de velgrand. “Een bewuste keuze. Het productieproces is weliswaar gecompliceerder, maar we zijn er nog steeds van overtuigd dat veiligheid primeert, en dat die enkel gegarandeerd kan worden doordat de draadband achter de velg haakt”, klinkt het. “Het belang van de correcte bandenspanning is bij hooklesscombinaties veel groter. Dan kom je al snel in verhalen van niet of slecht gekalibreerde drukmeters, maar ook temperatuurverschillen kunnen de druk in de band doen verhogen. Dat zijn allemaal factoren waarvan we niet kunnen verwachten dat de consument ze volledig onder controle heeft.” En dus bewandelt DT Swiss het haakloze gravelpad bewust niet. “Ook op het vlak van aerodynamica hebben onze tests uitgewezen dat hooklessvelgen minder goed presteren”. Voor DT Swiss is er dus geen valabele reden om in te zetten op hooklesstechnologie bij gravelwielen. Wat die aerodynamica betreft, heeft DT Swiss een nauwe samenwerking met Swiss Side, het toonaangevende Zwitserse ingenieursbureau dat knowhow in verband met aerodynamica een aantal jaren geleden vanuit de Formule 1 naar de wielersport en het triathlon bracht.

Productie in eigen huis

Gezien DT Swiss dertig jaar geleden is ontsproten uit een bedrijf dat gespecialiseerd was in de productie van staaldraad, mag het niet verbazen dat ook nu vandaag de spaken nog steeds in eigen huis in Zwitserland worden gemaakt. Ga even na hoeveel bekende wielmerken gebruikmaken van de spaken van DT Swiss, en je weet onmiddellijk wat voor topkwaliteit hier geproduceerd wordt. Ook het binnenwerk van de naven met het bekende ratchetsysteem wordt inhouse gemaakt, zo konden we zelf getuigen tijdens een fabrieksrondleiding. Sinds het patent op dit systeem verlopen is, trachten verschillende merken om dit na te bootsen. Maar ook DT Swiss zelf verfijnde het systeem de afgelopen jaren nog verder. Dit resulteerde in de Ratchet EXP, een vrijloopnaafsysteem met elke vier graden een aangrijpmoment. In mensentaal: elke trap is meteen raak.

Verschillend maar toch gelijk

GRC, DTW SWISS

Hoewel de GRC 30- en GRC 50-wielsets duidelijk van elkaar verschillen – uiteraard met de verschillende velghoogte – en andere doelen dienen, hebben ze naast de naven en spaken ook de interne velgbreedte van 24 millimeter gemeen. Deze brede basis biedt stabiliteit, zorgt ook met lage bandendruk voor weinig kans op stootlekken en is op het vlak van aerodynamische prestaties de ideale breedte in combinatie met gravelbanden van 40 millimeter. Bovendien worden de velgen van beide wielsets geproduceerd via eenzelfde uniek productieproces in de speciale mallen, waarvoor DT Swiss een patent heeft aangevraagd. Deze nieuwe productietechniek zorgt ervoor dat de velgen onmiddellijk uit de mal een afgewerkte look hebben zonder dat er nog lijm, vernis of lak aan te pas komt. Verder zorgt het nieuwe productieproces voor een meer betrouwbare velg én een gewichtsbesparing.

(Te?) vinnig

Zoals we dat van DT Swiss gewend zijn, ogen ook deze wielen vrij klassiek. Sober zelfs. Persoonlijk kunnen we zo’n strak design wel waarderen. Maar de belangrijkste vraag is uiteraard hoe die dingen nu rijden. Om beide wielsets te testen, en om het verschil aan te voelen, maken we gebruik van dezelfde Ridley Kanzo Fast-gravelfiets. Die fiets is uit zichzelf al strak en lekker vinnig. Voorzien van de GRC DICUT 30-wielen, wordt hij zelfs iets te wispelturig. Op steilere beklimmingen krijgt het voorsteven een eigen willetje. De fiets krijgt de neiging om iets te snel rond de boom te willen draaien. Wie met een zwaardere gravelfiets rondtoert en op zoek is naar gewichtswinst, ontdekt mogelijks wel wat voordelen aan deze 30 mm hoge maar vooral lichte wielset. Met een gewicht van goed 1300 gram voor een set stevige gravelwielen, maakt de GRC 1100 DICUT 30 indruk.

Match made in heaven

Tegen alle verwachtingen in, voelt de GRC DICUT 50-wielset bergop niet zwaarder aan. Op de vlakkere stukken blijven de wielen mooi op snelheid. Ze jagen aan om de pedalen te blijven geselen. Maar vooral de stabiliteit is opvallend. Waren de GRC 30’s nog onstuimig in de Kanzo Fast, dan zijn de Zwitserse DT Swiss GRC 50-wielen in combinatie met de Belgische Ridley Kanzo Fast gravelbike een echte ‘match made in heaven’. Frame en wielen zijn duidelijk gebouwd met hetzelfde doel voor ogen. Hard gaan. Als een betrouwbaar geheel.

Slim kiezen

Kwaliteit kost geld, en dus zijn ook de nieuwe paradepaardjes in de gravellijn van DT Swiss niet de goedkoopste. Al kan je door te kiezen voor de 1400-versie met 240-naaf in plaats van de 1100-variant met 180-naven al heel wat euro’s besparen. Terwijl de 1100-reeks over de toonbank gaat vanaf 2499 euro, is de 1400-serie 450 euro goedkoper. Tenzij geld geen probleem is en je absoluut het onderste uit de kan wil halen, voldoet de 1400-versie van zowel de GRC DICUT 30 als DICUT 50 wielen meer dan prima. Met de 450 euro die je hiermee uitspaart, kan je immers andere leuke dingen doen. 

Meer info op de website van DT Swiss >>