Deel dit artikel:

Daar zijn de eerste fietsen met Sram RED eTap AXS al!

Sram heeft nog maar net het doek van zijn RED eTap AXS onderdelengroep gehaald of daar zijn de eerste fietsen met deze aandrijving al. Specialized presenteert de S-Works Tarmac Disc eTap en de S-Works Venge eTap.

Zowel voor de S-Works Tarmac Disc eTap (rechter foto) als de S-Works Venge eTap (linker foto) combineert Specialized het 48/35 crankstel met een 10-33 cassette. Voor een allround inzetbare fiets als de Tarmac is dat een logische keuze, voor de op pure snelheid gebouwde Venge zou je kunnen argumenteren dat het 50/37 crankstel of de 10-28 cassette ook tot de mogelijkheden behoorde. De Sram XRD cassettebody die nodig is om de 12-speed cassette met een kransje 10 als kleinste te kunnen monteren zit in de beide gevallen op een DT Swiss 240 naaf. Want zowel de Roval CLX64 Disc wielset van de S-Works Venge eTap als de Roval CLX50 Disc wielset van de S-Works Tarmac Disc eTap is opgebouwd rond DT Swiss 240 naven met Ceramic Speed lagers. De twee fietsen worden (voorlopig?) slechts in één kleurstelling aangeboden, het bijzonder stijlvolle Gloss Metallic White Silver / Lite Silver Fade. Beide fietsen zijn voorzien van het Sram RED eTap AXS crankstel met ingebouwde vermogensmeter.

De S-Works Tarmac Disc eTap kost 10.999 euro, de S-Works Venge eTap is voor 11.499 euro de jouwe.

KOGA

Koga springt op de Sram RED eTap AXS-trein met een Limited edition van de Kimera Prime. Koga kiest voor een 48/35 crankstel in combinatie met de 10-28 cassette. De fiets weegt 7,2 kilo, is beschikbaar in de maten 54, 56, 58 en 60 en kost 8.499 euro.

GIANT: Propel en TCR

Giant gelooft duidelijk in de 12-speed groep van Sram want de Taiwanese fietsfabrikant monteert de groep niet alleen op de Propel Advanced SL Disc RED (links) en de TCR Advanced SL Disc RED (rechts), het fietsmerk creëerde op zijn website ook een specifieke pagina over Sram RED eTap AXS. Deze vind je hier.

Orbea

Liefhebbers van volbloed Spaanse racefietsen kunnen de Orbea Orca Aero M11iLTD-D (linker plaatje) en de Orbea Orca M11iLTD-D nu ook met Sram RED eTap AXS 12-speed bestellen.

BMC

Het Zwitserse BMC heeft een gelimiteerde editie van zijn Team Machine SLR01 Disc opgebouwd met de nieuwe Sram RED eTap AXS groep en vraagt daar 11.999 euro voor.

Cannondale

Ook Cannondale kreeg al een lading Sram RED eTap AXS groepen binnen en monteerde die op een SystemSix Hi-Mod die in een fabelachtig mooie champagnekleur werd gestoken. Let ook op het minimale aantal vermeldingen van de merknaam Cannondale op de fiets. Met 8.499 euro is de Cannondale SystemSix Hi-Mod RED eTap AXS geen weggevertje, maar de fiets is wel zomaar eventjes 2.000 euro goedkoper dan dezelfde fiets met Shimano Dura-Ace Di2.