Deel dit artikel:

Cannondale Topstone Carbon krijgt soepelere en lichtere vering

Cannondale behoudt het aparte smoelwerk van de Topstone Carbon, maar verbetert wel de geometrie en de Kingpin-achtervering. Hij is beschikbaar met vaste of Lefty-voorvork en zelfs met compleet radar- en lichtsysteem.

Cannondale voorziet zijn vernieuwde Topstone Carbon opnieuw van het Kingpin-scharnierpunt, maar dat is nu 100 gram lichter, duurzamer en meer gestroomlijnd dan bij de voorganger. Die Kingpin moet schokken en trillingen absorberen op een zo eenvoudig mogelijke manier. Geen schokdemper of vering dus, maar wel een asscharnier in de zitbuis, waardoor het hele achterste deel van het frame kan buigen.

Ook Cannondale past natuurlijk de stijfheid en flexibiliteit aan naargelang de framemaat, zodat zowat elke fietser hetzelfde rijgevoel krijgt bij de maat die bij hem of haar past. ‘Proportionele respons’ heet dat dan bij de Amerikaanse fabrikant. In combinatie met de Kingpin moet elke fietser betere tractie op ruw terrein ervaren om met overtuiging bochten te nemen. Extra aanpassingen aan de geometrie, waaronder een lagere hoogte van de bovenbuis en lagere trapas, geven de fiets nog meer vertrouwen.

De liggende achtervork knikt naar beneden om extra bandruimte voorzien. Je merkt ook het schroefbracket op: handig bij een gravelbike dat je de trapas vlot kunt vervangen.

Een aantal uitvoeringen van de Topstone Carbon zijn gemaakt om écht buiten de gebaande paden te treden dankzij de intussen bekende Lefty Oliver-voorvork, die wordt geprezen omwille van zijn reactiviteit en precies rijgevoel. Die Lefty-modellen worden nu wel standaard geleverd met 700c wielen. De fiets is geschikt voor banden tot 45 mm, en zelfs voor een grote 27,5 x 2,1 inch band om elke ondergrond aan te kunnen.

Nog een aanpassing is het achterwege laten van de asymmetrische Ai-standaard voor het achterwiel. Dankzij de traditionele achterwielcentrering en de BSA-trapas met schroefdraad kan je enerzijds gemakkelijk een andere set wielen erbij kopen en anderzijds naar hartelust nieuwe cranks monteren. De Topstone heeft ook een aantal bevestigingspunten voor accessoires en een Cannondale StrapRack waarop je CO²-patronen en gereedschap kunt monteren.

De Topstone Carbon RLE-uitvoeringen zijn dan weer uitgerust met SmartSense, Cannondales intelligente licht- en radarsysteem dat actief communiceert met de berijder, fiets en omgeving, gevoed door een enkele batterij. Dankzij de Radar onder het zadel word je via een schermpje op het stuur en een geluidsignaal gewaarschuwd voor achteropkomend verkeer, terwijl de lichten zowel overdag als in het donker jouw zicht en zichtbaarheid verbeteren. Alle Topstone Carbons zijn klaar voor SmartSense, en sommige modellen zijn al uitgerust met het systeem.

De gloednieuwe Topstone Carbon zal verkrijgbaar zijn in de maten XS – XL. De modellen Topstone Carbon 1 Lefty en Topstone Carbon 2 Lefty zijn uitgerust met de Oliver Lefty en SmartSense zal aanwezig zijn op de modellen Carbon 1 RLE, 2 L en 3 L. De prijzen voor de Topstone Carbon variëren van 2849 tot 8999 euro.

De Topstone Carbon 1 Lefty (8999 euro)
Topstone Carbon 1 RLE (8999 euro)
Topstone Carbon 2 L, zonder Radar maar met lichten (5199 euro)
Topstone Carbon 2 Left (5199 euro)
Topstone Carbon 3 (3399 euro)
Topstone Carbon 4 (2949 euro)