Blog

Verslag Grinta! Coppi Koffie Ride: een sterk verhaal voor bij de koffie

Plots naast een wereldtopper staan, het voelt toch een beetje onwennig. Het is tenslotte de man voor wie ik amper een week geleden tegen de televisie schreeuwde toen hij op een zalmheuvel in Bergen een gooi deed naar de regenboogtrui. Het is de Olympische kampioen die ik vanuit een Frans vakantiehuis toegejuichte toen hij in Rio geschiedenis schreef. Het is de Parel der Vissers die dit seizoen uitzwaait met een kassei en een wereldbeker op zak.

Getest en goedgekeurd

‘Doroga normalne’ hoor ik mezelf brabbelen wanneer ik mijn fiets over grote rotsblokken sleur. Een luidop lachje ontsnapt me. Wat kilometers verder word ik compleet nat gesproeid bij het fietsen door gesmolten sneeuw die van de weg een rivier maakt.
Welkom in de Bartang en Khudara vallei, valleien met ‘normale wegen’.

Wie knijpt ze in het donker…?

Na een meer dan prima fietszomer ben ik deze week weer aan mijn wintertrainingen begonnen. ’s Avonds, in het donker. En het viel me opnieuw op hoe anders ik zo’n training in het donker beleef vergeleken bij een fietstocht op klaarlichte dag.

Grinta! Ride ‘Rondom Zeeland’: het nat verslag

Lang voor er van ‘Grattitude’ sprake was, kwelde Ingeborg de wereld met de single ‘Door de wind, door de regen’. Omwille van de wind en de regen werd de Grinta! Ride ‘Rondom Zeeland’ een even epische onderneming als het lied van Ingeborg helemaal uit luisteren…

De ploegentijdrit voor dummies

Vandaag wordt in het Noorse Bergen het wereldkampioenschap ploegentijdrit gereden. Raf Liekens waagde zich onlangs ook aan deze discipline…

Verslag Crossborder Sunriser

“It was the 3th of september. That day I’ll always remember. Yes I will.” Op weg naar de Gerardushoeve in Eperheide galmt deze bekende intro van The Temptations door de luidsprekers van mijn auto. Veel overtuigingskracht moest er niet aan te pas komen om me hierheen te krijgen, ik was meteen gewonnen voor het concept van deze ‘Crossborder Sunriser’ in Nederlands Limburg. Nachtelijk fietsen in de grensstreek op zoek naar een opgaande zon tussen Maastricht en Verviers. Voor fietsfanaten, die op zoek zijn naar een aparte beleving. En die bereid zijn om op zondag om vijf uur ’s morgens aan de start te staan.

Ride, Forest, Ride!

De journalisten die van perskamp naar perskamp trekken om al het nieuws uit de fietsenbranche te verzamelen ken je na een jaar of twintig in de branche wel. En dan duikt ineens een soort van fietsende Forest Gump op. Was me dat effe schrikken…

Achter de schermen bij Team Sky

Team Sky zette de puntjes op de i tijdens de openingstijdrit van de Tour de France. Chris Froome en co lijken helemaal klaar zijn voor een nieuwe eindzege in de Ronde van Frankrijk. We mochten kijken achter de schermen van de sterkste rondeploeg ter wereld.

Luik-Bastenaken-Luik: geef maar gas

Het is verdorie vroeg. Te vroeg. Ik vervloek ochtendmensen terwijl ik me afvraag wie er in godsnaam op dit uur opstaat op een zondag. Hoor je niet te rusten vandaag? Is dat niet wat God voorschreef voor de zevende dag? Dus plof ik terug in bed. Een keer snoozen maar, denk ik, dat kan geen kwaad. Vijf minuten later vult het helse toontje mijn slaapkamer. Goed, jij wint. Klotewekker.

Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen beroert jaar na jaar vele harten. Zelfs zij die niets hebben met het wielrennen koers, zijn dan op post. Want De Ronde is De Ronde. Zo is er maar één. Géén klassieker die vooraf méér wordt gehypet dan Vlaanderens Mooiste. Wij fietsten de nieuwe finale (met de lusjes rond Oudenaarde) maar konden het niet laten om toch ook even de oude finale (met de legendarische Muur van Geraardsbergen die zovele finales heeft bepaald) van dit voorjaarsmonument te herontdekken.

Ronde van Lombardije

Wie de trailer van ‘Il Lombardia’, een Nederlandse documentaire uit 2011, bekijkt, begrijpt dat er geen sfeervollere wielerklassieker is dan de Ronde van Lombardije. Met de klassieker van de vallende herfstbladeren hebben wij, laaglanders, misschien het minst mee … het is en blijft een Klassieker met de grote k. Het is dat opvallende contrast dat Lombardije zo anders maakt: enerzijds de tristesse van het einde-seizoen, anderzijds de hunkering naar datzelfde einde. Nog één keer knallen, op de wegen der campionissimi, en dan is het even genoeg geweest.

Luik-Bastenaken-Luik

Dat Luik-Bastenaken-Luik een monument is, staat buiten kijf. La Doyenne – zo wordt Luik-Bastenaken-Luik ook wel genoemd – zag in 1892 (!) het levenslicht en is daarmee de oudste van de zes wielerklassiekers die we belichten. La Doyenne betekent dan ook ‘de oudste en meest gerespecteerde’. Misschien is het niet alleen de oudste maar ook wel de eerlijkste van alle klassiekers. Dat ligt aan het parcours dat een wielerkoers tot zijn essentie herleidt: een traject tussen A en B waarbij de beste wint. Luik liegt niet.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE