Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Rare vogels, die early birds

Het is vrijdagochtend, iets over achten. Ik neem een warme douche om de laatste werkdag van deze week vol energie aan te vatten. ’t Is geen dag als een ander. Ik heb net zestig kilometer gefietst en de zon zien verschijnen aan de horizon. Dat is alleen weggelegd voor rare fietsvogels.

Een “Flandrien” is een renner die steeds doorgaat, ongeacht de weersomstandigheden. Een titel die ik graag nastreef. Een “Pedaleur de Charme” is iemand die dat doet in een onberispelijke stijl. Dat wordt een moeilijker verhaal, vrees ik. Een “Pedaleur de Flandres” is een koffiedrinkende vogel die wil fietsen in groep, ook tijdens de donkere wintermaanden. Voor het werk, na het werk, licht of… geen licht. En net dat concept ging ik uittesten bij het gelijknamige fietscafé in hartje Gent. Fietsen voor dag en dauw. Social Rides hebben ze in alle vormen en gedaantes, ook heel vroeg in de ochtend.

De wekker stond iets na vijf uur in de ochtend. Geloof me, dat is op een doorsnee werkdag niet nodig in mijn situatie. De “Early Bird Ride” had mijn aandacht gewekt op Facebook, en ik maak er dus werk van om 6u15 aan de deur van het Pedaleur de Flandres Cycling café te staan. De verlichte kraan langs de Wiedauwkaai, een toegangsweg tot Gent, schept als eerste wat sfeer. Een rol die in de voorstad wordt overgenomen door wasserettes en diep in het hart van de stad door het Belfort in eigen persoon. De kasseitjes glimmen onder de straatverlichting en enkele studenten ondersteunen elkaar in de zoektocht naar hun kot. Stapje gezet daags voordien? Of nog bezig?

Boulevard de Plaisir

De temperaturen zitten rond of zelfs onder nul. Ik ben gewapend met buffs, een face mask en winterhandschoenen. Netjes op tijd als ik ben is er nog tijd voor een warme cappuccino voor de gezamenlijke start. Nadien trekken we ons met twaalf man sterk op gang om de stad uit te vluchten. Al vrij snel ben ik verdwaald in de donkere straten van de voorstad. Oriëntatie is een groter probleem in deze omstandigheden, merk ik. Pas op de wat drukkere Kortrijksesteenweg krijg ik een eerste herkenningspunt. De Boulevard de Plaisir doet zijn naam eer aan. Fietsplezier uiteraard. Even verder draaien we weer links en gaat het licht terug uit. Letterlijk.

Op zoek naar rust

Het woon-werkverkeer per fiets, ook tijdens de winter, heeft me vertrouwd gemaakt met fietsen in het donker. De rust die er heerst op de jaagpaden is in geen geval te vergelijken met de zoevende wagens langs mijn dagelijks traject. Vriesganzen krijsen van plezier bij het zien van hun soortgenoten. Vogels nemen verschrikt de vlucht. Zeldzame verkeersborden flikkeren geheimzinnig op in het ritme van mijn fietsverlichting. Het forenzen stelde me in staat de wijzigende natuur op dagelijkse voet te volgen. Met de wind als sparring partner en ijzel als enige vijand, evolueert complete duisternis in kleurrijke schouwspelen. Zo zag ik daags voordien nog een reiger poseren tegen de oranje roze achtergrond, als was het de ooievaar uit Smurfenland. Fietsen in het donker stelt je zintuigen op scherp.

Fietsyoga

Bijna zeven uur is het ondertussen. Ik draai het jaagpad van de Schelde op en ik heb geen idee of ik nu richting Gent of Oudenaarde aan het fietsen ben. Niet helemaal wakker of compleet gedesoriënteerd in deze duisternis? Ik zit al een uur op de fiets, de zomertemperaturen zijn nog slechts een vage herinnering. De pikdonkere strook asfalt wordt verlicht door twaalf fietslampjes en de schijnwerper van een boot. In de verte licht een verkeersbord op: ‘snelheidsremmer’ staat er te lezen. Echte Pedaleurs de Flandres laten zich niet afschrikken door wat ribbeltjes op het asfalt. Rechts van ons baant de zon zich een weg naar boven en kleurt de hemel op. Het lijkt nog kouder geworden. Mijn tenen protesteren.

Niet gejaagd op het jaagpad

Bruuske uitwijkingsmanoeuvres worden niet aangeraden op het jaagpad, want een kennismaking met de binnenkant van de Schelde is niet aangeraden. Ik was al eens getuige van een renner die in het water belandde op een mooie zomerdag. Vier stoere mannen doken toen de Schelde in op zoek naar de fiets. Geloof me, het is snel gebeurd en een te mijden scenario. Onze race leader Bjorn zorgt er met zijn gelijkmatig tempo voor dat er geen onaangename verrassingen zijn. Terwijl er vaak rustig wat gebabbeld wordt, zijn er ook momenten dat het gezoem van de bandjes overheerst. De minzame rustige start van de dag staat in fel contrast met de werkdag straks. Het is yoga op de fiets.

Ben je van Gent of wijde omgeving en wil je graag eens komen proeven van deze ritten? Dan volg je best de Facebook feed voor aanstaande evenementen. Je kan natuurlijk ook bij jou in de buurt de Early Bird uithangen. Daarvoor moet je enkel een heel klein beetje… een gekke vogel zijn.

Met dank aan FUTURUM Quality Gear, partner van deze blog.

Gerelateerde artikels