Deel dit artikel:

100% Getest PEdAL ED Odyssey shirt, Atsu broek en Node frametas

PEdAL ED is een jonge producent van fietskleding (opgericht in 2007) die zich profileert in de wereld van bikepacking en ‘self supported races’. De sponsoring van de Transcontinental Race is daar het beste voorbeeld van. Het van oorsprong Japanse merk met een productie-eenheid in Italië is er dan ook heilig van overtuigd dat elke discipline in de wielersport specifieke kledij vergt.

De Odyssey-collectie verwijst naar de lange, avontuurlijke reis die Homerus beschreef. Logischerwijs is de Odyssey-reeks gericht op fietsreizigers en andere avonturiers. Het shirt is voorzien van maar liefst zeven zakken, waarvan ééntje in mesh. Handig om natte accessoires zoals arm- of beenstukken mee te nemen én onderweg te laten drogen. Ook de Sensitive stof is ademend en sneldrogend. Dat de stof snel droogt, komt op een meerdaagse trektocht goed van pas. ’s Avonds een handwasje in de kamer, even goed uitwringen en de ochtend nadien opnieuw met een fris, fruitig en droog shirt op pad.

Natsu bibshort, voor warm weer

De bijhorende bibshort uit de Odyssey-reeks is voorzien van niet minder dan vijf opbergzakken om repen, gelletjes en andere benodigdheden op lange tochten mee te zeulen. Erg praktisch en dus heel jammer dat de Odyssey-broek niet beschikbaar was voor onze test. Maar zoals wijlen Johan Cruijff het zo mooi verwoordde: “Elk nadeel heb z’n voordeel”. En dus kregen we de Natsu bibshort in onze handen gestopt. Ontwikkeld voor gebruik in warme omstandigheden moest die broek zelfs nog beter presteren tijdens onze hoogzomerse trip naar Santiago de Compostela. Het Cytech zeem is eveneens sneldrogend en ademend. En al voelt het misschien iets stugger aan in vergelijking met sommige andere pads, vanaf het moment dat je in het zadel zit, merk je daar niets meer van. Waarom het zeem uit twee verschillende kleuren is opgebouwd, is ons een raadsel. De samenstelling is wel degelijk dezelfde aan de linker- en rechterkant. Lichtgewicht stoffen scoren niet altijd even hoog op vlak van duurzaamheid, maar niets daarvan bij de Natsu. Het lycra voelt alsof je er los mee door een doornstruik zou kunnen. Maar na lang wikken en wegen hebben we dat laatste toch niet geprobeerd.

Kies de juiste maat

Op vlak van spiercompressie zijn zowel het Odyssey-shirt als de Natsu broek erg afgemeten. Koop je ze in de juiste maat, dan geven ze je de perfecte ondersteuning. Maar als je tijdens een vijftiendaagse fietstocht bijna vijf kilo vermagert, voel je wel dat er niet voldoende rek op zit. “One size does not fit all”, en dat is maar logisch ook. Met ‘afgemeten’ willen we overigens niet zeggen dat de snit enkel geschikt is voor een messcherpe Japanner of een Italiaan van vijftig kilo. De pasvorm houdt het midden tussen een comfortabele en een prestatiegerichte snit, waardoor hij toegankelijk is voor een breed publiek. De Natsu-bibshort komt in zwart, donkerblauw of wijnrood en kost 140 euro. Het Odyssey-shirt kost 155 euro en is beschikbaar in zwart en grijs, telkens met rode accenten. De bibshort is verkrijgbaar in zes maten van XS tot XXL, voor het truitje komt daar nog eens maat XXS bij.

Odyssey Node top tube tasje

De rode accenten van het shirt komen terug in de volledige Odyssey-reeks. Ben je niet alleen praktisch ingesteld, maar heb je ook oog voor stijl, dan kom je in de collectie van PEdAL ED een heel assortiment aan fietstassen en andere accessoires tegen die volledig assorti zijn met je kledij. Zo kon het Odyssey Node tasje voor op de bovenbuis wel bekoren. Voor 75 euro koop je een ruime, waterdichte en 125 gram lichte opbergruimte die je kan monteren op de bovenbuis van je fiets. De montage met klittenband geeft je alle vrijheid om het tasje te monteren op de plek waar jij wil, achter het balhoofd of net tegen de zadelpen aan. Het rubber antislipmateriaal aan de onderkant van het tasje zorgt voor een ongekende stabiliteit. Het Node-tasje geeft geen krimp bij de ergste trillingen of tijdens het en danseuse rijden op de fiets. De grote, centrale rits opent makkelijk zodat je ook al rijdend een gel of energiereep uit de Node haalt. Al kunnen de twee zijzakjes in mesh ook gerust dienen hiervoor. Een must-have voor de avonturier.

Alle producten van PEdAL ED vind je op de website van de fabrikant.