Deel dit artikel:

100% Getest: nieuwe Canyon Grail gaat aero

De nieuwe Canyon Grail is aero, verliest zijn beruchte dubbeldekkerstuur en lonkt nog uitdrukkelijker naar de gravelracers. Dankzij Kasia Niewiadoma kan de Grail zich zelfs al meteen wereldkampioen noemen. Uiteraard waren wij vooral benieuwd naar hoe hij rijdt. Dat konden we in avant-première ondervinden.

Bij de vorige generatie was er nog geen aandacht voor het aero-aspect bij gravelbikes, maar nu gravelracen serieuze business is geworden, zoeken de fabrikanten naar elk beetje winst. De invloeden zie je aan de buisvormen en zelfs zadelpen. Alles samen moet dat met dezelfde montage voor een verschil van 9,1 W aan 45 per uur zorgen. We zien je al nadenken over wat je met al die extra watts gaat doen – we suggereren een extra après-bike-drankje.

Het extra frontale oppervlak en de externe kabels die bij de ‘oude’ dubbeldekkercockpit horen, passen natuurlijk niet in dat plaatje, dus moest die plaats ruimen voor de Double Drop Bar. De naam komt van de zwierige vormen die het stuur aanneemt met eerst een 5° backsweep en een lichte afbuiging naar beneden, zodat je handen in een natuurlijke positie bovenop het stuur rusten én je extra ruimte krijgt achter de hendels om je handen op te leggen. Dat viel ons meteen op tijdens het rijden: met de handen in de remgrepen zit je relatief gestrekt maar je hebt nog veel ruimte tussen de shifters en de bovenste bocht om je handen te laten rusten en wat meer rechtop te zitten. Daarna zit er een dubbele flare in: eerst is dat 5° aan de remgrepen maar dat waait uit tot 16° onderin de beugel, waar je die extra breedte kan gebruiken in technische afdalingen.

De remleidingen lopen niet door de cockpit maar eronder en komen het frame binnen aan het balhoofd, zodat je gemakkelijk het stuur kan verhogen of verlagen.

De vorm van het stuur kon ons helemaal bekoren. Op onze maat L zat een CP0039-cockpit met een stuurpenlengte van 70 millimeter en een stuurbreedte van 44 centimeter, wat uitstekend paste bij de maat van de fiets. Er zaten bovendien ook voldoende spacers onder de stuurpen, zodat we onze positie eenvoudig konden afstellen. Het enige wat ons daarnaast nog opviel was de stop die op de stuuruitslag zat. Die verhinderde dat het stuur zo ver kon draaien dat het met de bovenbuis in contact kwam maar was ruim genoeg om zelfs de kortste bocht te kunnen nemen.

Het stuur biedt dankzij de Gear Groove ook ruimte aan tal van opties, zoals een aerostuurtje (499,95 euro met extra computersteun voor 19,95 euro), computersteuntje (34,95 euro), SP Connect-steun voor je smartphone (19,95 euro) of een computersteun met GoPro-steun om een voorlicht of camera aan te hangen (39,95 euro of inclusief lamp van 800 lumen 99,95 euro). Van de cockpit zijn er drie versies: standaard op de Grail CFR en CF SLX zit de CP0039, in tal van afmetingen, maar optioneel kan je voor de CP0047 Pro-versie (379,95 euro) gaan, die smaller is en meer naar beneden afbuigt voor een agressievere positie die de profrenners zal aanspreken. De versie van op de standaard Grail CF SL is zoals de CP0039 maar zonder de Gear Groove. Je kan dus enkel standaard steuntjes monteren met behulp van de twee schroeven onderin de stuurpen.

Voor de bandbreedte heeft Canyon het bij het oude gehouden. Het maximum is 42 millimeter en standaard zijn Schwalbe G-One RS 40 millimeter gemonteerd. Zoals we al eerder konden ervaren is dat een soepele, snelle band voor droge parcoursen, waarbij je dankzij de zijnoppen verrassend veel grip krijgt in de bochten: alleen goed in de bocht leunen en je kan daarvan genieten. Dankzij die enigszins beperkte bandenspeling kan je tot 52/36 tandwielen of een single blad van 50 gaan, ideaal voor de echte gravelracers.

Met zo’n bandbreedte weet je ook meteen dat comfort niet helemaal bovenaan de lijst staat. Met een correcte bandenspanning vonden we het alvast geen te harde fiets maar wie meer comfort wil, kijkt vanzelfsprekend beter naar de Grizl, die ook een meer relaxte geometrie heeft.

Kasia Niewiadoma kon optimaal genieten van de kwaliteiten van de nieuwe Grail, want ze werd in Veneto wereldkampioene gravel. (foto: Thomas Maheux)

Wat je wel krijgt, is stijfheid, directheid en acceleratievermogen. Van energieverlies is er met dit stijve bracket geen sprake. Bij gravelbikes heb je soms het gevoel dat je aan snelheid inboet ten opzichte van een racefiets maar dat is bij deze Grail geenszins het geval.

Bedoeling was om een beter uitgebalanceerde geometrie te creëren met een vlakkere balhoofdbuishoek van 71,5° en een 27 mm langere wielbasis voor betere stabiliteit en tegelijk een voorspelbaarder en beter gebalanceerd stuurgedrag. Ook moet dit je zwaartepunt beter over de fiets verdelen. Nog voor we de begeleidende tekst van deze Grail onder ogen hadden gekregen, hadden we ons al verbaasd over het directe maar ook vlot corrigeerbare bochtengedrag. Gleden we wat weg over los grind, dan konden we telkens gemakkelijk bijsturen, zodat we niet in de problemen kwamen. Meer ruimte naar het voorwiel zorgt ook voor minder toe overlap.

De ‘Comfortpost’ heeft dezelfde vorm als bij de Ultimate maar buigt gemakkelijker door.

De nieuwe Grail onderging nog een andere opvallende verandering. De befaamde VCLS-zadelpen is niet aero en creëert te veel flex voor een gravelracer en moest dus plaats ruimen – let wel: Canyon gelooft nog altijd in de kwaliteiten van deze pen met bladveerwerking, want ze gebruiken hem in de nieuwe Endurace. De ontwerpers ontleenden de vorm van de aero Ultimate-zadelpen, maar gaven die wat meer buigcapaciteit in de carbon layup. Deze pen is 42 gram lichter dan de VCLS en biedt minder kans op binnenkomend vuil dan met de pen uit twee helften. Bovendien vonden we de flexibiliteit merkbaar bijdragen aan het comfort van de achterkant en – inderdaad – zonder dat het storend werd.

Accessoires zijn er voldoende om uit te kiezen.

Dit mag dan wel een gravelracer zijn, toch zijn de extra bevestigingspunten voor accessoires welgekomen. Bij langere tochten, waarbij je buiten dorpskernen blijft, is een derde bidonhouder onder de schuine buis geen overbodige luxe en in zo’n compact bovenbuistasje passen je energierepen en -gels. Aan de vorkpoten zitten standaard geen montagenokjes maar kijk eens aan de binnenkant: daar zie je telkens een uitsparing, waarin de Load Fork Sleeves (59,95 euro) passen. Die kunnen ook 3 kg per vorkpoot dragen voor extra bidons of accessoires.

Maar er is nog zo’n extraatje: we konden tijdens de voorstelling zelf ervaren hoe eenvoudig de specifieke frametas (79,95 euro) uit het frame te halen is dankzij de FidLock-magneten, wat handig kan zijn bij gravelraces waarbij je gewoon een nieuwe tas krijgt. Bovendien maakt die gestroomlijnde tas de fiets zelfs 1,5 watt meer aero – maar met die winst doe je natuurlijk wat je wil.

We zagen het al bij de Endurace en nu ook bij de Grail, maar dan in de onderbuis in de plaats van de bovenbuis: de holle ruimte die benut wordt om reservemateriaal in te stouwen. De Downtube Storage Bundle met dun tasje, CO2-pomp, bandenlichters en Schwalbe Aerothan-binnenband kost wel 79,75 euro. Deze holle ruimte met vlot verwijderbaar afdekkapje – het lijkt van stevig plastic gemaakt – is er enkel bij de CF SLX en CFR, niet bij de CF SL. Nog zo’n handigheid zijn de optionele spatborden (99,95 euro) die je kan monteren in de steekassen: vlot en handig te verwijderen en monteren!

De stevige spatborden zitten met een snelsluiting vast in de steekassen.

En dan hebben we het er nog niet expliciet over gehad dat er niet langer twee maar drie versies van de Grail zijn. De extra CFR is het vlaggenschip en heeft een frame en vork die 118 g lichter zijn dan bij de CF SLX, maar ook een 10% stijver bracket en balhoofd en 4,5% stijvere vork – om maar te duiden dat deze uitvoering er voor de ambitieuze gravelracers is. Het framegewicht van de CFR zit overigens net boven de 800 g. Complete gewichten starten bij 8,04 kg voor CFR en 8,14 voor CF SLX, met onze CF SLX Di2 op 8,5 kg. Bij de SL zit je op minstens 8,74 kg.

Deze nieuwe Canyon Grail CF SLX 8 Di2, die we hebben getest, vraagt 4999 euro van je spaarrekening, zowaar 200 minder dan de vergelijkbare bestaande Grail, die nu echter afgeprijsd is. De prijzen starten vanaf 2699 euro voor de CF SL 7 en lopen tot 10.000 euro voor de LTD met speciaal ‘camouflagedesign’, maar dat is een buitenbeentje van 70 exemplaren. De ‘gewone’ CFR AXS komt op 7999 euro.

Bekijk hier de video waarin we de verschillen tussen de oude en de nieuwe Grail uitleggen: