Deel dit artikel:

100% Getest: Basso Tera Gravel

Gravelbike van het Jaar 2022 / Deelnemer #9 – Ons overtuigen van het feit dat de Italianen van Basso verdomd goed weten hoe ze een fietsframe in elkaar moeten knutselen, dat hoeft reeds lang niet meer. Maar een gravelbike met een frame in een mix van carbon en aluminium met daarbovenop ook nog eens acht millimeter veerweg, daar keken wij toch ook nog even van op. De Basso Tera Gravel was een bijzondere gast in de ‘Gravelbike-van-het-jaar’ -testvloot.

Een scharnierpunt dat 8 millimeter veerweg geeft in een carbon achterdriehoek verlijmd aan een aluminium voordriehoek.

Comfort en stijfheid in een frame

Met de Tera Gravel tracht Basso het beste van twee werelden – aluminium en carbon – in een frame te verzoenen. Op zich is die mix niet zo heel vreemd, aluminium racefietsen met een carbon voorvork zijn schering en inslag. Basso gaat echter een stapje verder en rust het Tera-frame ook uit met een achterdriehoek in carbon. De trillingsdempende eigenschappen van carbon dragen op die manier hun steentje bij aan het algehele comfort van deze gravelbike. De achterdriehoek is ter hoogte van het bottom bracket met de liggende achtervorken rechtstreeks verlijmd met de aluminium voordriehoek. Nog meer comfort wordt bekomen door een scharnierpunt op de staande achtervorken, goed voor acht millimeter ‘veerweg’. De voordriehoek is dan weer gemaakt van een lichtgewicht maar stevig aluminium om zo maximale krachtoverbrenging te garanderen zonder er een al te zware bike van te maken.

De lasnaden zijn behoorlijk bruut afgewerkt.

En zo combineert Basso op een mooie en subtiele manier de stijfheid van de oversized aluminium framebuizen met het lage gewicht en het comfort van het carbon in een achterdriehoek. Of vering in een gravelbike echt noodzakelijk is, daar valt wel eens een boompje over op te zetten. Het mooie aan gravelbikes is net de eenvoud ervan en de uitdaging om ermee offroad op technisch moeilijk terrein te rijden. Die acht millimeter veerweg van de Tera Gravel zijn echter net voldoende om de ruigste schokken een beetje te verzachten zonder je het gevoel te geven op een comfortabele cruiser te zitten. Want met de Basso Tera Gravel kan je best wat steviger terrein, uitdagender paden, rotsachtige ondergrond, boomwortels… aan. Neen, het is natuurlijk nog steeds geen mountainbike, maar je zal versteld staan waar je met deze Tera Gravel allemaal doorheen kan denderen. Je voelt de stijfheid van de voorste driehoek terwijl vork en achterdriehoek een tikje raffinement in je rit steken. In de achterste driehoek is er overigens voldoende ruimte gecreëerd om banden tot 45 millimeter te monteren. Blijven we nog even bij het frame hangen, dan merken we voldoende bevestigingspunten voor tassen en spatborden.

De kabels voor derailleurs en achterrem lopen door de forse stuurpen het balhoofd binnen. Enkel de kabel voor de voorrem blijft zo een beetje eenzaam achter.

Geometrie

De Tera is er in vier verschillende framematen, van S tot XL waarbij de lengte van de bovenbuis telkens met 30 millimeter groter wordt. Onze testfiets in maat L krijgt zo een bovenbuis van 560 millimeter en een wielbasis van 1056 millimeter. Toch zijn dat niet de waarden die opvallen. Met 70° is de balhoofdhoek behoorlijk vlak gemaakt, een waarde die je eerder bij een mountainbike dan op een gravelbike aantreft. Doe daar die ‘lange’ wielbasis bij en je bekomt een fiets met een makkelijk, voorspelbaar en stabiel stuurgedrag. Een stuurpen van 100 millimeter en een hoge balhoofdbuis (180 millimeter) levert een comfortabele zitpositie op, maar doet je inboeten op een speels rijgedrag.

De mechanische Sram Apex-groep is misschien niet de meest fijnbesnaarde maar valt – zodra je de schakeltechniek van de Double Tap in de vingers hebt – amper op fouten te betrappen. Een crankstel met enkel kettingblad van 42 tanden en een cassette in 11/42 moet ruimschoots volstaan om je overal overheen te brengen. 160 millimeter schijven in een flat mount remklauw brengen het boeltje tijdig tot stilstand. Basso maakt veelvuldig gebruik van haar eigen onderdelenleverancier, Microtech. Het Microtech-stuur is 44 centimeter breed en heeft een flare van acht graden. Ook de aluminium zadelpen komt uit de Microtech-stal terwijl Basso de stuurpen en Selle Italia het zadel levert. Onze testbike kreeg een upgrade mee met Microtech RE38 carbonwielen, waar de normale Tera Gravel geleverd wordt met een alu-set Microtech MX25 wielen. Maxxis Receptor banden van 45 millimeter vervolledigen het onderdelenlijstje. Met uitzondering van de wielen zijn dat niet meteen de meest flashy onderdelen, maar ze doen wat ze moeten doen en dat tegen een schappelijke prijs.

Overal doorheen

De Basso Tera Gravel is met 10,07 kilogram niet vederlicht, een beetje verwonderlijk vermits de helft van het frame uit carbon is gemaakt. De Tera Gravel is goed op snelheid te krijgen en eens op snelheid blijft die ook goed behouden. Klimmen gaat behoorlijk vlot, op voorwaarde dat het niet al te steil wordt. Dan speelt het gewicht van de Basso Tera Gravel toch wel in zijn nadeel. Op korte, venijnige hellinkjes duw je je puur op kracht nog wel omhoog, lange beklimmingen zijn geen feestje aan boord van de Tera Gravel.

De carbonwielen en de compacte achterdriehoek dragen zeker hun steentje bij aan versnellingen en het na de bocht wegsprinten. Kasseien, ruigere veldwegels, wat kriskras door elkaar gesmeten stenen op een bospad of boomwortels… de Tera Gravel draait er zijn hand niet voor om. De acht millimeter veerweg van het scharnierpunt zorgen voor net dat tikkeltje extra comfort, al zullen die 45 millimeter brede banden en het comfortabele X3-zadel daar ook wel hun duit in het zakje doen. Het stuurgedrag is voorspelbaar en nauwkeurig. Eigenlijk kom je nergens voor verrassingen te staan, eender over welk soort terrein je rijdt. Krappe bochtjes of een snelle opeenvolging van bochten vraagt echter wel behoorlijk wat input van zijn berijder. In de afdaling word je getrakteerd op een stabiele en vertrouwenwekkende bike, zelfs wanneer de snelheid toeneemt. Al bij al gedraagt de Tera Gravel zich voorspelbaar en comfortabel. 

Conclusie

De Basso Tera Gravel is niet de lichgewicht gravelracer, daarvoor heeft Basso de Palta in het aanbod. Maar als je op zoek bent naar een leuke en comfortabele fiets die je tegen een aangename prijs – €2359 – overal brengt waar je wilt zijn, dan zit je hiermee heus wel gebeiteld. Ook voor zij die wel eens een langere tocht ondernemen of niet vies zijn van een portie bikepacking, kunnen we deze Basso Tera Gravel aanbevelen. En neen, je hoeft je geen zorgen te maken over een scharnierpunt op een gravelbike. Deze Tera toont aan dat dit perfect kan zonder negatieve invloed te hebben op je rijgedrag. Het systeem werkt prima, de ergste trillingen worden weggefilterd en zo hou jij meer energie over om langer door te gaan.

Meer info over deze fiets vind je op de website van Basso.