Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Weektip: wat is de ideale spanning van mountainbikeband?

We zitten in de herfst en kiezen dus doorgaans weer wat vaker voor de mountainbike. Hoe bepaal je de ideale druk van je banden? In deze weektip hebben we daar aandacht voor.

Het bepalen van de juiste bandenspanning is een kwestie van precisiewerk. De druk mag niet te laag zijn en zeker ook niet te hoog. Als de spanning precies laag genoeg is, dan filter je de oneffenheden beter weg en geniet je meer grip dankzij het ruime contactoppervlak met de bodem. Zodra er meer hobbels op je pad komen, ga je sneller. Zit je echter te laag qua druk, dan zul je zien dat je binnen de kortste keren last hebt van een snakebite. Je stoot de band lek. Daarbij kun je een onvertrouwd gevoel in het bochtenwerk ervaren. Werp daarom voor vertrek een blik op je bandendruk: kun je met een gerust hart van huis of moet er eerst nog wat lucht bij?

Diverse variabelen

De belangrijke vervolgvraag is natuurlijk: hoe weet ik hoeveel lucht erin moet? Op de zijkant van de mountainbikeband staat, net zoals bij de racefietsbanden trouwens, de maximaal toegestane druk. En dat niet alleen: in veel gevallen vermeldt de zijkant ook hoeveel je er minimaal in moet pompen. Dat geeft in ieder geval een bandbreedte aan.

Hoeveel je exact pompt, hangt af van een aantal variabelen. Het gewicht van jou als berijder is allereerst belangrijk. En daarnaast speelt de bodem van de omgeving mee: ga je door modderig terrein, is het een snelle toplaag of komen er rock gardens en boomwortels op je pad? Wat ook mede beslissend is, zijn je rijstijl (free riding, cross country, etc.) en de breedte van zowel je velg als band. Des te breder de band, des te lager de druk kan zijn.

In de mountainbikewereld is het tegenwoordig heel gewoon om met tubeless banden te rijden in plaats van met een traditionele buiten- en binnenband. Mountainbike je met tubeless technologie, dan kun je met een gemiddeld lagere druk van huis. Mocht je onverhoopt je band lek stoten tegen een wortel of steen, dan ondervangt het tubeless systeem het lek.

Gebruik handige tool

Wil je weten wat de ideale druk exact zou moeten zijn? Gebruik dan deze handige tool: de MTB Pressure Prof van bandenfabrikant Schwalbe. Deze geeft een aanbeveling voor de luchtdruk op basis van de ingevoerde waarden.

Gerelateerde artikels