Deel dit artikel:

Weektip: voorkom zadelpijn

Er worden deze weken heel wat langere duurritten geklokt. Zadelklachten liggen op de loer. In deze weektip aandacht voor zaken die helpen om zadelpijn tegen te gaan.

Het juiste zadel

Als je een zadel koopt, zit daar een standaard zadel op gemonteerd. In veel gevallen past dit zadel niet bij je lichaam. Na verloop van tijd ervaar je fysiek ongemak. Er bestaat echter niet zoiets als een zadel dat voor iedereen ideaal is. Er zijn vele merken en die hebben allemaal hun eigen modellen en types: er zijn heren- en damesuitvoeringen, zadels met en zonder uitsparingen, zachte en harde zadels en ga zo maar door. Er zijn grofweg vier aspecten waarmee je bij de keuze rekening dient te houden: de breedte van het zadel, de ondersteuning van je zitbotten, de ruimte die het bekken krijgt om te kantelen en de druk in de schaamstreek als je het bekken kantelt. Met behulp van een zadeldrukmeting vind je het zadel dat voor jouw situatie het beste is.

De juiste montage

Als je eenmaal een goed zadel hebt gekozen, is het zaak dat je het zadel op de juiste manier monteert: op de juiste hoogte, zo recht mogelijk en ver genoeg naar voren of achteren. Vaak zie je dat het mis gaat bij een zadel dat te ver voorover of achterover is gekanteld. Daardoor ontstaat ongewenste druk op de schaamstreek of het zitvlak. Doe bij twijfel een bikefitting. Een erkende bikefitter zorgt voor een ideaal scenario, waarbij je een hoge trapefficiëntie combineert met veel comfort.

De juiste broek

Het achterwerk is een van de drie contactpunten van je lichaam met de fiets (naast het stuur/ de handen en de pedalen/ de voeten). Een groot deel van de lichaamsdruk rust op het zadel. Het is om die reden zaak dat je een goede bib shorts met een solide zeem draagt. Er zijn bijzonder veel soorten broeken en zemen. Vaak geldt (niet altijd): goedkoop is duurkoop. Bezuinig er dus niet op. Een goede broek zorgt er mede voor dat je huid niet gaat irriteren en dat zadelpijn achterwege blijft. Het zeem absorbeert zweet en biedt demping en comfort. Wellicht onnodig om te benadrukken: was een broek en zeem kort na de inspanning, zodat bacteriën geen kans krijgen.

Verzorg je huid

Verzorg je achterwerk met smeersels, zowel voor als na het fietsen. Voor comfort tijdens de rit kun je chamois crème of zinkzalf gebruiken. Dit blijft goed op de huid zitten en zorgt ervoor dat je niet of minder last hebt van irritaties. Na afloop van een training neem je zo snel mogelijk een douche, droog je de huid en breng je een verzorgende zalf aan.

Kom uit het zadel

Verlicht of voorkom de klachten door tijdens het fietsen zo nu en dan af te wisselen tussen staan en zitten. Hierdoor is er minder constante druk op het zitvlak en kan je de geplande duurrit beter volhouden. Sommige fietsers veranderen soms ook van houding. Zo ontlasten zij gevoelige plekken.