Goede sokken
Zorg voor een paar goede sokken. Dikke sokken zijn niet per definitie beter. Sterker nog, als je schoen daarvoor te weinig ruimte biedt, kan de dikke stoflaag de bloeddoorstroming beperken, waardoor je koude voeten juist in de hand werkt. Opteer bijvoorbeeld voor sokken van merino. Die zitten beduidend warmer dan sokken van polyester. Als de schoen ruim genoeg is, kun je er ook een paar dunne ondersokken onder aan doen. Je hanteert dan het welbekende principe met laagjes.
Winterschoen
Een specifieke winterschoen biedt perfecte bescherming tegen de winterse elementen. Schaf ze wat ruimer aan dan je bij doorgaans lagere zomerschoenen zou doen. Zo kun je er een paar warme sokken onder aan trekken. Let goed op het verwerkte membraan. Met bijvoorbeeld Gore-Tex ademen de schoenen optimaal. Het voorkomt dat je voeten gaan zweten. Houd er wel rekening mee dat een paar goede winterschoenen best een investering kan zijn.
Overschoenen en toe covers
Rijd je ’s winters gewoon met je zomerschoen, wat op zich best kan, kies dan voor geschikte overschoenen. Ze zijn er in allerlei uitvoeringen. Is het stervenskoud of ben je een echte koukleum, dan opteer je voor neopreen overschoenen. Die houden je voeten ook bij temperaturen onder het vriespunt (langer) warm. Is het minder koud en kan er een spatje regen vallen, dan zijn er dunnere, waterbestendige overschoenen.
Kijk goed welke je koopt, ook qua gebruiksgemak. Zorg ervoor dat de schoen goed om de hiel zit en dat de hak vrij blijft, zodat de overschoenen niet kapot schuren als je loopt. Prettig zijn de overschoenen met rits aan de achterkant en klittenband aan de onderzijde. Die trek je aan voordat je de schoenen aan doet. Vervolgens zet je de overschoen van bovenaf vast. Er zijn tevens overschoenen met reflectie en lichtelementen voor extra zichtbaarheid en dus veiligheid.
Is het wat minder koud? Dan heb je misschien al genoeg aan zogeheten toe covers. Zoals de naam al doet vermoeden beschermen ze de tenen. Je trekt de toe cover over de voorkant van je schoen. De eerste rijwind die op de tenen blaast, wordt zo afgestoten.
Warmtepads
Onder andere bij de drogist en in (winter)sportzaken vind je zogeheten warmtepads (ook wel heating packs genoemd). Je knijpt erin en vervolgens geven deze kleine kussentjes warmte. Je stopt ze idealiter onder je sok, mits daar voldoende ruimte voor is. Zo niet, dan kun je ze ook nog tussen je overschoen en fietsschoen plaatsen. De chemische warmtepads bieden vaak wel een paar uur verwarming. Ze zijn relatief goedkoop.
Alternatieve manieren
Er is een heel rijtje huis-tuin-en-keuken-manieren om je voeten niet te laten afkoelen. Veel gehoord: het gebruik van boterhamzakken en aluminiumfolie. Daarmee wikkel je je voeten in. Wat je ook kunt doen is je voeten insmeren met tijgerbalsem of uierzalf. Of deze manieren echt werken? Wij horen er wisselende verhalen over. Ondervind het zelf. Als een van deze manieren inderdaad uitkomst biedt, dan scheelt dat in ieder geval een pak geld. Het zijn immers relatief goedkope hulpmiddelen.
Andere disciplines
Is het ijs- en ijskoud? Denk dan twee keer na of je wel op de wegfiets gaat rijden. Wellicht is het prettiger en verstandiger om met de crosser of mountainbike van huis te gaan. In de bossen geniet je meer beschutting en heb je dus minder last van de ijzige wind. Zo’n offroad rit is ook wat intensiever, waardoor je het wellicht vanzelf warmer krijgt. Plus: het gaat minder snel, waardoor de rijwind uiteraard niet zo sterk is.