Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Weektip: tubeless in zes stappen

Meer en meer racefietsers ontdekken de voordelen van tubeless. In onze weektip besteden we aandacht aan tubeless. En dan vooral aan de montage.

Met tubeless banden op de racefiets rijden, heeft vele voordelen. Je kan bijvoorbeeld met een iets lagere bandenspanning rijden en ervaart daardoor meer comfort. Bovendien verkleint de kans op lekrijden. Mocht er toch eens een stukje glas of een spijker door het bandenrubber priemen, dan biedt de latex in de tubeless band uitkomst. Het vloeibare, witte goedje in de band vult het gaatje, waardoor je de rit gewoon kan vervolgen.

Mountainbikers zijn al veel langer overtuigd van de voordelen van tubeless. Het is er de standaard. Onder renners op de weg begint tubeless nu langzaamaan op te komen – er zijn dit seizoen ook profs die in koers gaan testrijden met tubeless, zo hebben we vernomen. Dat nog niet iedere wegfietser overstag is, heeft mogelijk te maken met de montage. Reden genoeg om eens uit de doeken te doen hoe je tubeless monteert.

Stap 1: check vooraf

Je moet een geschikte velg hebben, want de velg moet luchtdicht zijn. Of je moet hem luchtdicht kunnen maken. Let ook op de velgrand (iets breder) en zorg voor de benodigde materialen, in ieder geval: tubeless ventielen, tubeless velglint of -tape, een tubeless (ready) raceband, montagevloeistof en latex.

Stap 2: draai het ventiel erin

Als de velg luchtdicht is, draai je het tubeless ventiel in de velg.

Stap 3: leg de band om de velg

Plaats de tubeless band om de velg, zoals je dat normaal ook bij een draadband zou doen. Smeer montagevloeistof aan beide kanten op de velg en band. Dit vergemakkelijkt de montage.

Stap 4: pomp de band

Pomp de band en let daarbij op de maximale druk (staat op de zijkant vermeld). Je hoort bij het pompen een ‘plopgeluid’ of zachte knal. Dit is het teken dat de band zich vastzet in de velg. Het is best een klus om dit goed voor elkaar te krijgen.

Stap 5: voeg latex toe

Draai het binnenwerk van het ventiel. Uiteraard loopt de band nu leeg, maar hij blijft wel in de velg geklemd. Breng via het ventiel de latex in de band aan. Op de verpakking staat hoeveel je nodig hebt (goed schudden voor gebruik). Draai het binnenwerk weer terug en pomp de band terug op.

Stap 6: schud de band

Schud flink met de band. Op deze manier verspreidt de latex zich door de band. Breng de band vervolgens op de juiste, gewenste spanning. Je bent klaar om direct een fietsrit te maken.

Gerelateerde artikels