Deel dit artikel:

Weektip: hoe monteer je een tubeless band?

In navolging van de mountainbikers kiezen steeds meer racefietsers voor de tubeless technologie. Hoe monteer je tubeless banden? In deze weektip richten we ons daarop.

Allereerst tref je de noodzakelijke voorbereidingen. Je controleert of jouw wielset zich leent voor tubeless technologie. Zo moet de velg luchtdicht zijn. Is hij dat niet, dan moet hij luchtdicht te maken zijn. De velgrand is eveneens specifiek: hij is een fractie breder en heeft een diepere geul, wat voor betere grip van de buitenband zorgt.

Voor de montage heb je diverse gereedschappen en materialen nodig. Denk hierbij aan een fietspomp (of compressor), bandenlichters, tubeless ventielen, tubeless (ready) banden, latex, velglint (of tape) en montagevloeistof.

Stap 1: maak de velg schoon

De eerste stap is dat je je velg schoonmaakt. Haal bijvoorbeeld oude taperesten uit de velg. Met behulp van een sopje of wasbenzine ontvet je de binnenzijde van de velg en verwijder je het vuil. Met een doek wrijf je hem schoon. Deze eerste stap is belangrijk, want de vloeibare latex hecht slecht op een vette ondergrond.

Stap 2: maak zo nodig het velgbed luchtdicht

Sommige wielsets vereisen daarna dat het velgbed luchtdicht gemaakt wordt. Dit is vrij simpel te doen. Met behulp van tubeless velgtape plak je de spaakgaten af. Begin deze klus ter hoogte van het ventiel. Draai tweemaal volledig rond. Nadien prik je bij het ventielgat een opening voor de montage van het ventiel.

Stap 3: leg de band er voor de helft op

Je kunt nu de tubeless band aan één zijde op de velg leggen. Dit gaat wellicht wat strakker dan je voorheen gewend was bij je draadband. Dat heeft uiteraard alles te maken met het feit dat de luchtkamer dicht moet zijn. De band moet dus nauw aansluiten op de velg. Start de montage altijd tegenover het ventiel. Op deze wijze is de band het gemakkelijkst te leggen.

Stap 4: bevestig de tubeless ventielen

Na de montage van de eerste helft van de band is het zaak dat je het ventiel bevestigt. Als je hogere velgen hebt, dan zul je met zogeheten ventielverlengers moeten werken. Om de technologie geheel luchtdicht te krijgen, moet de sluitring bij het ventiel strak aangedraaid worden.

Stap 5: plaats de gehele band

De band kan nu volledig op de velg gelegd worden. Je zult waarschijnlijk ervaren dat dit nog niet zo’n gemakkelijk karwei is. Maak daarom gebruik van een geultje dat midden in het velgbed zit. Plaats de zijde van de band die al op de velg ligt in deze geul. Daardoor ontstaat extra ruimte. Gebruik van montagevloeistof kan het je eveneens gemakkelijker maken.

Stap 6: pomp de tubeless band

Pomp de band en let daarbij op de maximale druk (staat op de zijkant vermeld). Je hoort bij het pompen af en toe een ‘plopgeluid’. Dit is het teken dat de band zich vastzet in de velg. Het is best een klus om dit goed voor elkaar te krijgen.

Stap 7: voeg latex toe

Laat de lucht uit de band lopen en haal de ventielkern los. Via de opening van de ventielkern voeg je latex aan de band toe. Je doet dit met behulp van het flesje dat je standaard bij aankoop van de latex meekrijgt. Er gaat per keer ongeveer 30 milliliter latex in de band.

Stap 8: pomp de band maximaal op

De ventielkern mag nu terug in het ventiel. Je pompt de band helemaal op en houd de maximaal toegestane bandendruk aan. Draai de band even rond, zodat de latex op alle plaatsen kan komen. Wacht een paar uur voordat je voor de eerste keer met je tubeless technologie de straat op gaat.