Deel dit artikel:

Wat te doen bij zadelpijn?

De zomerpiek ligt achter ons. De kans is groot dat er dit seizoen al een paar duizend kilometer op uw teller zijn bijgeschreven. Eén van de meest voorkomende ongemakken die de kop opsteken bij frequente kilometervreters: zadelpijn. Grinta! geeft enkele tips om klachten te voorkomen.

Of je nou professioneel te werk gaat of ‘gewoon’ recreant bent; iedereen die zeer regelmatig fietst kan te maken krijgen met zadelpijn. Na lange ritten zit je steeds wat ongemakkelijker op het zadel. Soms is het probleem nog een fractie erger. Bij een zogeheten ‘derde bal’ is er sprake van kleine wondjes die gaan ontsteken. Niet fijn… Dat geldt eveneens voor doofheid nabij de genitaliën.

Het juiste zadel

De eerste tip is een inkoppertje, maar o zo belangrijk: kies een zadel dat bij je past. Het zadel dat standaard wordt meegeleverd bij aanschaf van een racefiets is vaak helemaal niet het beste (het product is prima, maar niet automatisch voor jou geschikt). Helaas kunnen we van afstand niet roepen welk zadel wél het beste is, want dat is per lichaam verschillend. Belangrijk is het dat het zadel de juiste breedte heeft, de zitbotjes goed ondersteunt, voldoende ruimte biedt aan het bekken om te kantelen en bij die bekkenkanteling geen drukgevoel in de schaamstreek veroorzaakt. Doe voor aanschaf een zadeldrukmeting. Fabrikanten hebben tegenwoordig een heel brede range aan zadels – open, dicht, smal, breed, hard, zacht – dus er valt zeker en vast een perfecte match te maken.

Goede montage

Nog een voor de hand liggende tip, een punt waar soms niet goed over wordt nagedacht: monteer het zadel op de juiste manier. In sommige gevallen ontstaan klachten doordat zadels te ver voorover of juist achterover zijn gekanteld. Daardoor ontstaat een te grote druk op de schaamstreek of het zitvlak. Neem bij een tocht een toolkit mee om indien nodig onderweg te kunnen sleutelen. Dat is zeker handig als je net met een nieuwe racefiets van huis gaat.

Een perfect zeem

Zoek de oorzaak van zadelpijn niet alleen bij het zadel; kijk ook naar de broek. Een wielerbroek met een goed zeem is onmisbaar (let ook op de juiste maatvoering). Het zeem levert demping bij oneffenheden, absorbeert zweet en zorgt zodoende voor comfort. Irritatie van de huid, schuurplekken en zadelpijn blijven met een goede wielerbroek achterwege.

In de was

Nu we het over wielerbroeken hebben… Als je een paar uur in het zadel hebt gezeten, trek dan na terugkomst de wielerbroek meteen uit en blijf er niet in rondlopen, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken van de fiets. Zo geef je bacteriën in het zeem en de broek niet of minder kans om schade aan te richten. Was de broek met een antibacterieel wasmiddel.

Verzorg het achterwerk

Wie dag in dag uit in het zadel zit, bijvoorbeeld op fietsvakantie of tijdens een trainingsstage, doet er goed aan om zijn of haar zitvlak te verzorgen. Gebruik tijdens de rit zinkzalf welke onder uiteenlopende omstandigheden prima op de huid blijft zitten en bescherming biedt. Na afloop, als je een frisse douche hebt genomen, kan een verzorgende crème ook geen kwaad.