Deel dit artikel:

VIDEO: de nieuwe Giant Revolt gravelbike

Hij is licht, hij is snel, hij ziet er knap uit én er hangt een interessant prijskaartje aan vast. De nieuwe Giant Revolt heeft een pak troeven om tussen de gravelracers zijn mannetje te staan. We maakten een video om deze kogel aan je voor te stellen!

Ongeveer 10 jaar geleden bracht Giant de eerste Revolt uit. Toen stond de gravelmarkt nog in zijn kinderschoenen. Vandaag is gravel niet meer weg te denken uit het gamma van fabrikanten en gaan ze op zoek binnen welk segment ze zich met hun fietsen willen gaan positioneren. Met deze nieuwe doorontwikkeling van de Revolt kiest Giant vol de kant van de snelle gravelracers. Maar zonder de noden van bikepackers en langeafstandsfietsers helemaal uit het oog te verliezen. De nieuwe Giant Revolt is gemaakt om er knetterhard tegenaan te knallen, maar is ook fun voor wie het avontuur primeert op de snelheid.

In deze video krijg je alvast een eerste glimp van de nieuwe Giant Revolt Advanced Pro 0:

Veel fiets voor je geld

Dit topmodel in de Revolt-reeks kost 5499 euro en voor dat geld krijg je echt wel veel fiets. In maat M/L klokt dit bordeaux pareltje af op 8,08 kilo, ondanks de Di2-voorderailleur en het dubbele GRX-crankstel. De GRX-groepset met 11-speed cassette is dus elektronisch geschakeld, de CXR1 merkeigen wielen van Giant hebben carbon velgen, de Maxxis Receptor-banden worden standaard tubeless gemonteerd en ook de carbon zadelpen en het carbon stuur zijn nieuw ontwikkeld voor deze fiets.

Flip chip

Naast dat lichte gewicht zit snelheid echt wel ingebakken in het DNA van de fiets. De geometrie werd aangepast aan hogere snelheden, de carbon wielen maken het jou niet lastig om je snelheid vast te houden en de semi-slick banden moeten je op de weg én op uitgedroogde, zomerse grindstroken nog een extra duwtje in de rug geven. Doe je de dingen toch liever wat rustiger aan, bouw je graag iets meer zekerheid in of zoek je regelmatig ruiger terrein op met je gravelbike? Dan is de zogeheten ‘Flip Chip’ een handige toevoeging op de fiets. Afhankelijk van waar je de achterste steekas hierin plaatst, wordt de wielbasis een centimeter langer of korter. In de korte stand passen banden tot 42 mm in het frame en voelt de fiets een stuk reactiever aan. In de lange stand behoort 53 mm breed rubber tot de opties en wordt de fiets stabieler. Geheel nieuw is zo’n systeem natuurlijk niet, we zien het bijvoorbeeld ook in de voorvork van de Cervélo Aspéro. Maar handig is het wel om tijdens je bikepacking obstakels te overwinnen.

D-fuse carbon zadelpen en stuur

Ook qua comfort valt er aan boord van de Revolt Advanced Pro 0 weinig te klagen. De nieuw ontwikkelde D-fuse carbon zadelpen biedt veel flexibiliteit en de sloping bovenbuis en laag aangezette achtervork geven de zadelpen veel bewegingsvrijheid. Ook het D-fuse carbon stuur ligt fijn in de hand. Het knikt een beetje naar binnen, wat een heel comfortabele handpositie oplevert bovenop het stuur. De voorvork is wel heel licht en stijf, waardoor de fiets vooraan een stuk harder lijkt te rijden dan achteraan én hij ook aan het trillen gaat wanneer je de voorrem stevig dichtknijpt. De standaard tubeless setup van de banden bespaart je al meteen een klusje, al is de kans hier in Vlaanderen groot dat je toch al gauw van banden zal moeten wisselen als je in de winter en de herfst het slijk induikt. De 40 mm brede semi-slick Maxxis Receptor-banden hebben te weinig grip om een winterse offroadrit in de modder veilig af te werken. Voor zomerse omstandigheden of om de fiets als winterfiets op de weg te gebruiken, zijn ze dan weer wel prima geschikt.

Voor elk wat wils

In ons land zal je naast de Advanced Pro 0 ook nog de keuze hebben uit 4 ‘gewone’ carbon Advanced-types. Het verschil met de Pro-versie zit hem vooral in voorvork, die daar wat lichter is. Uiteraard zijn ook de afmontages en wielsets anders. Naast de carbon types, verschijnen er ook drie nieuwe aluminium uitvoeringen: de Revolt 0, de Revolt 1 en de Revolt 2.

Revolt Advanced Pro 0 – Dark Red/Grenadine – € 5.499,-

Revolt Advanced 0 – Knight Shield – € 4.099,-

Revolt Advanced 1 – Phantom Green – € 3.599,-

Revolt Advanced 2 – Starry Night/Chameleon Neptune of Panther/Chameleon Saturn – € 2.799,-

Revolt Advanced 3 – Carbon of Terracotta – € 2.499,-

Revolt Advanced Pro Frameset – Candy Navy – € 2.599,-

Van links naar rechts: de Advanced 0, de Advanced 1 en de Advanced 3

Kandidaat ‘Racefiets van het Jaar 2022’

Deze Giant Revolt Advanced Pro 0 dingt mee naar het kroontje van ‘Racefiets van het Jaar 2022’ en dus zal je binnenkort een uitgebreid testverslag kunnen lezen. Online op www.grinta.be of in Grinta! 89, afhankelijk van de plaats die de fiets weet te veroveren.

Meer info over de verschillende types van de Revolt, vind je op de website van Giant.