De racefietsen en accessoires uit het hogere segment dragen bij Decathlon allemaal de naam Van Rysel. Dat slaat enerzijds op de herkomst van het merk, met een hoofdzetel in Rijsel, maar anderzijds ook op de link met Vlaanderen, waar de fietsen worden getest en waar koers religie is. Het Franse merk heeft trouwens grootse plannen, want al maanden gaan de geruchten dat Decathlon co-sponsor wordt bij AG2R en met Van Rysel de fietsen gaat leveren. Dan kan een nieuwe racefiets niet uitblijven.

Die komt er in de vorm van de RCR. Deze lichte aero racefiets is ontwikkeld in samenwerking met ONERA, het Franse onderzoekscentrum voor de ruimtevaart dat uiteraard veel ervaring heeft met CFD-software. Leuk detail: ONERA ligt op een paar honderd meter van Btwin Village, waar Van Rysel zijn bureaus heeft. Daardoor konden de ingenieurs van Van Rysel te voet, met een prototype in de hand de straat oversteken om de data te gaan checken. Voor een artikel in Grinta! editie 98 zei Maxime Delabre, Directeur marketing en communicatie, nog dit over de samenwerking: “Dankzij de nabijheid ging de ontwikkeling heel vlot. Twee jaar deden we erover. Om hun windtunnel te gebruiken wandelden onze ingenieurs met het frame op hun schouder naar de overkant, waar Onera zit. Dankzij de gedeelde expertise konden we sneller ons doel bereiken.”

In dezelfde categorie als de Tarmac is het belangrijk om snelheid en een laag gewicht te verenigen. “Kant en klaar om te racen, dus met bidonhouders en pedalen, weegt de RCR met Dura-Ace Di2 6,8 kilo. Het frame weegt zo’n 800 gram. Met lasertomografie hebben de collega’s van TechOff (het eigen technisch labo van Decathlon, red.) elk stukje van de fiets onderzocht om het lichter te maken en elk beetje overbodig materiaal weg te halen. Zelfs in de zadelklem konden ze wat aluminium eraf halen.” Zelfs de steekassen moesten mee diëten en verloren de helft van hun originele gewicht. De voorste en achterste steekas wegen nu 27,3 en 33,3 gram.

Wat de specifieke ambitie is met dit model is meteen heel duidelijk: “Deze fiets is helemaal klaar voor de WorldTour. Het merk Van Rysel is net daarvoor ontstaan. Hij komt beschikbaar in twee verschillende layups, een gewone en een high-end optie, zodat we hem op verschillende prijspunten kunnen aanbieden.” De RCR is het standaard model, de RCR Pro is de radicale versie. De eerste weegt 830 gram, de tweede 790 gram, terwijl de voorvork 380 gram weegt.
Voor de cockpit werkte Van Rysel samen met Deda. De Superbox Evo-stuurpen bleef stijf maar werd wat lichter en leidt de remkabels aan de onderkant naar de opening in de bovenste spacer. Het carbon Superzero RS-stuur past perfect bij de pen. Ook bij de andere onderdelen zien we bekende namen, zoals het zadel van Fizik of de uitstekende Michelin Power Cup-banden in de maat 28 mm (maximale bandruimte is 33 mm).




De RCR en RCR Pro zijn er telkens in vijf maten. Prijzen starten vanaf 4200 euro voor een RCR met Sram Rival AXS mét powermeter en carbon Zipp 303 S-wielen. Voor 600 euro meer krijg je Sram Force met Quarq-powermeter en Zipp 404 Firecrest-wielen. De Pro is er vanaf 5500 euro met Shimano Ultegra Di2 met Stages-powermeter en Ultegra 36-wielen, terwijl het topmodel met Sram Red AXS met powermeter en Zipp 454 SW-wielen 8500 euro moet kosten. Dat zijn inderdaad geen lage prijzen als je ze apart bekijkt, maar als je gaat vergelijken met gelijkaardige modellen bij de gevestigde merken zit je al snel vele honderden of duizenden euro’s duurder. We zijn dan ook benieuwd of Van Rysel met dit model en deze prijzen de ambitieuze sportfietsers zal kunnen overtuigen om naar een Decathlon-vestiging te trekken met de portefeuille in de aanslag. De fietsen zijn vanaf nu te pre-orderen.