De testverslagen die volgen binnenkort, maar om de eerste honger te stillen zetten we hier alvast de main features van de twee nieuwelingen op een rij.
De One-Twenty is Merida’s short-travel trailbike, met 130 mm veerweg vooraan en 120 mm achteraan. Hij is voor komend seizoen volledig vernieuwd, met als resultaat dat het de meest veelzijdig trailfiets in de line-up is geworden, dixit het Taiwanese merk. Helemaal thuis op lange klimmen en op veeleisende afdalingen, maar ook op het gemak op vlakke. De fiets is daarom ook interessant voor ons lagelanders, dat wil zeggen: minder voor XC-rijders die zich blind staren op pure, afgemeten snelheid, wel voor de liefhebbers van technische trails en voor bikers die fun boven trapefficiëntie verkiezen.
De belangrijkste vernieuwing aan de One-Twenty is de volledig nieuwe achtertrein. De oversized aluminium buizen zorgen voor meer stijfheid maar ook de duurzaamheid nam sterk toe. Merida legde de constructie een nieuwe labtest op van 300.000 cycli met een 20% hogere belasting dan bij de 150.000 cycli die voor de vorige One-Twenty-versie werden gebruikt. De achtervork werd 10 mm korter gemaakt om een speelser rijgedrag te bewerkstelligen en ook de looks werden aangepakt, en meer in lijn gebracht met de moderne stijl die het gehele Merida-gamma steeds meer een eigen gezicht moet geven. De One-Twenty is geoptimaliseerd voor een setup met een enkel kettingblad (32 tanden in dit geval), een trend die in alle geledingen van de mountainbikesector sterk doorzet.
Met een iets luiere balhoofdhoek van 67,3 graden (was 69 graden) daalt de nieuwe bike nog beter dan voorheen, en meer bandenruimte voor en achter maakt dat er tot 2.35 inch banden opgelegd kunnen worden. Het hoofdframe van de One-Twenty is van carbon en werd ten opzichte van de voorloper 400 gram lichter.
In de Benelux zullen de volgende modellen verkrijgbaar zijn: One-Twenty 6000 (Sram GX 1×12 aandrijving, Merida Expert TR wielen, Maxxis Minion/Forekaster banden, 3.699 euro), de 800 (Lite aluminium frame, 1×12 Sram GX, 2.899 euro) en de XT-Edition (2.399 euro, Lite alu, Shimano XT 2×11).
Nieuwe crosser: Mission CX
De andere belangrijke nieuwkomer voor 2019 is het compleet nieuwe model Mission CX. Ook een offroadbike, maar dan eentje op smallere bandjes, die zich vooral op het gemak voelen op mildere ondergrond, namelijk op bospaden, in duinzand en bij de boer in de wei. Met andere woorden: op cyclocross-terrein. De Mission CX komt in de plaats van de Merida Cyclocross, die alweer een tijdje in het gamma zat en qua technologie enigszins achterhaald was geworden. De Mission CX is flink geüpdatet met bijvoorbeeld flat-mount remmen, steekassen, een fraaiere kabelgeleiding, meer bandenruimte en ook meer ruimte voor de voorvoet (niet meer met je tenen tegen de band bij scherp draaien van het stuur). De fiets heeft een UCI-goedgekeurd frame, ter indicatie dat het om een volbloed racer gaat, en het design past bij dat van de rest van de collectie. Bij de Mission CX betekent dat geen scherpe hoeken, om het schouderen van de fiets zo comfortabel mogelijk te maken.
Foto: de Merida Mission CX 8000
Net als de One-Twenty een allround één-fiets-voor-alles wil zijn, is ook de Mission CX veelzijdiger te gebruiken dan alleen als wedstrijdfiets. Gelukkig maar, want met al die specifieke fietscategorieën en doeleinden waarvoor fietsen tegenwoordig ontworpen worden, zie je als consument soms door de bomen het bos niet meer. De Mission CX is ook bedoeld als trainingsfiets of als woon-werkfiets, en wat ons betreft ook als snelle gravelracer. De vorig jaar geïntroduceerde Merida Silex is beter uitgerust om als bikepackingfiets te gebruiken, maar met een beetje goede wil kan de Mission CX ook die missie tot een goed einde brengen. Hij heeft in elk geval alvast voorzien van een afneembaar bruggetje op de staande achtervork, waar je een spatbord aan kunt bevestigen.
Foto: de Merida Mission CX 5000
Merida Benelux gaat verschillende modellen van deze crosser voeren. De 8000-E is een topmodel in carbon, met Shimano Ultegra Di2 en Vision SC 40DB carbon wielen, carbon zadelpen en carbon stuur (prijs 5.399 euro). De 8000 (4.399 euro) heeft een Sram Force 1×11 aandrijving en DT Swiss ER1400 wielen, terwijl de 7000 ( 3.099 euro) een Ultegra 2×11 aandrijflijn heeft. De Mission CX 5000 (2.799 euro) heeft ook een carbon frame, maar dan met Sram Apex 1×11. De instapmodellen zijn van aluminium: de 600 (1.699 euro) heeft Apex 1×11 en alu Merida componenten, de 400 heeft een dubbel crankstel van Shimano 105 en kost 1.399 euro.