Deel dit artikel:

Specialized maakt alu versie van lichte Crux-gravelbike

De Specialized Crux is een begrip in de gravelwereld. Als je een superlichte en vinnige bike met veel bandruimte wil, is dat een van de beste opties. Om die karakteristieken ook naar een betaalbaar prijspunt te brengen komt Specialized nu met de aluminium versie, die optimaal gebruikmaakt van de DSW-lastechnologie.

De Crux DSW behoudt dus de snelle eigenschappen van de originele Crux, maar doet dat met een aluminium frameset. De DSW in de naam staat voor D’Aluisio SmartWeld en slaat op de speciale manier hoe het frame gebouwd is.

Net zoals bij de Allez Sprint zitten de lasnaden niet altijd ter hoogte van de hoeken van het frame, zoals gebruikelijk is, maar soms iets verder, zoals je ziet aan het bracket. Daarvoor zit het bracket al in de onderbuis verwerkt, terwijl de buizen die erop moeten vastgemaakt worden eveneens al zijn voorgevormd om perfect op elkaar aan te sluiten (via hydroforming). Op die manier is er minder lasmateriaal nodig, aangezien de hoeken niet meer moeten worden versterkt en de verbindingen al voorgevormd zijn.

Het resultaat is een frame van 1399 gram (om toch maar geen 1400 te moeten zeggen) dat wordt gelinkt aan de FACT 12R carbon voorvork uit de originele Crux. Volgens Specialized behoudt de Crux DSW hetzelfde responsieve karakter als zijn carbon broertje en ook de maximale bandbreedte van 47 mm blijft gelijk, net als de geometrie. Een complete fiets met mechanische SRAM Apex 12-speed en DT G540-wielen weegt 9,37 kilo en kost 2700 euro, terwijl de frameset 1650 euro moet kosten.

Meer informatie op de website van Specialized >>