Deel dit artikel:

Schwalbe introduceert nieuwe, snelle gravelband

De G-One RS is de jongste telg in de Schwalbe-familie en is intussen de zesde gravelband in het G-One gamma. De G-One RS combineert een vlak centraal loopvlak met middelhoge schoudernoppen. Voor snelheid op de weg en grip in de bochten op droge offroad ondergrond. Dat de bandjes razendsnel zijn, bewees Ivar Slik alvast door er dit jaar alvast The Traka en Unbound Gravel mee te winnen.

‘Road speed with cyclocross grip’ – zo zet Schwalbe z’n nieuwe G-One RS gravelbanden in de markt. De band werd ontwikkeld voor gravelracers bij wie het ook in het grind of op droge, zomerse aardewegen keihard vooruit mag gaan. Inspiratie vond Schwalbe daarvoor bij de eigen X-One Speed cyclocrossband. Met de G-One Speed en de G-One R werd al gezocht naar de heilige graal om snelheid en grip te combineren in een specifieke gravelband, maar de Schwalbe G-One RS zou nu toch nog een stuk sneller zijn dan de voorgangers. Concreet claimt Schwalbe dat deze band 20 procent minder rolweerstand heeft dan de G-One R die ze vorig jaar lanceerden.

Centraal loopvlak met schubben

Eén van de geheimen van de Schwalbe G-One RS is een soort zigzaggend motief op het vlakke, centrale loopvlak. Van ver ziet dat er slick uit, maar kijk je van iets dichterbij dan stel je toch een profilering vast die naar achteren toe omhoog staat en wat weg heeft van krokodillenschubben. Afhankelijk van de draairichting, die voor het voor- en achterwiel immers anders is, krijg je een betere grip bij het sturen of net meer tractie wanneer je in de remmen gaat. Aan de zijkant kreeg de band een combinatie van brede en smallere schoudernoppen mee, die zekerheid in de bochten en op steile offroad hellingen moeten garanderen.

Technologie van de weg

Om de band op te bouwen werd een beroep gedaan op de ’tried and tested’ technologieën achter Schwalbe’s Pro One-wegbanden. Het soepele ‘Super Race’ karkas wordt gecombineerd met een lekbestendig V-Guard laagje en ook de Addix Race-rubbersamenstelling is dezelfde als die van Schwalbe’s hoogwaardige racebanden.

De Schwalbe G-One RS band is voor het grote publiek verkrijgbaar vanaf augustus 2022 in drie breedtes: 35, 40 en 45 mm. De band weegt respectievelijk 410, 445 en 505 gram.

De adviesprijs is 72,90 euro.

Gerelateerde artikels