Deel dit artikel:

Rose Backroad FF: fastforward naar een retestrakke gravelbike

We voelden ons alweer als een Deense dog die een schoteltje filet americain voor z'n snufferd geduwd krijgt toen we vanmiddag het persmapje over de Rose Backroad FF openden. Het Duitse online fietsenmerk ontwikkelde zijn eerste echte gravelracer en wat ziet die er lekker uit! Bovendien is ook het prijskaartje interessant. Lees snel verder!

Dat de Rose Backroad een geweldig goeie gravelbike is, dat konden we al meermaals concluderen tijdens vorige producttesten. In 2022 verkozen we hem zelfs prompt tot ‘Gravelbike van het Jaar’ en ook in 2023 stond hij op het podium. De Backroad is een fiets met allround capaciteiten die toch vinnig stuurt en accelereert. Altijd een mooie combo!

De gravelwereld verandert echter in sneltempo en met name het racegebeuren loopt als een tierelier. De vraag naar alsmaar snellere, lichtere, performantere gravelbikes is dus ook Rose niet ontgaan en daarom trokken de ingenieurs in het Duitse Bocholt naar de tekentafel. De naam ‘Backroad FF’ doet vermoeden dat de nieuwe gravelracer van het merk een doorslagje is van de gewone Backroad, maar niets is minder waar. De Duitsers deden van tabula rasa en creëren met de Backroad FF een nieuw platform.

‘FF’ staat voor ‘fastforward’ en die suffix omschrijft volgens Rose perfect de identiteit van deze fiets. Hij heeft in feite meer gemeen met de XLITE racefiets van Rose dan met de Backroad. Maar alles werd wel in het werk gesteld om de snelheid van die fiets naar offroad terrein over te brengen: er werd een gravelspecifieke cockpit ontwikkeld die je tegelijk een heel aerodynamische positie biedt, er is ruimte voor banden tot 45 mm breed in het frame, er wordt standaard een Wolftooth kettinggeleider en stevige UDH derailleurpat gemonteerd, je hebt een Quarq powermeter aan boord…

Naast een gloednieuw frame en een opvallende cockpit ontwikkelde Rose ook een nieuwe carbon wielset: de GC50. Ook hier werd heel veel aandacht besteed aan de aerodynamica van de velgen, naven en spaken. Zo is het voorwiel ook iets breder dan het achterwiel, dat dan weer een stukje lichter is. De breder velg vooraan wordt best gecombineerd met en 40 mm brede gravelband, voor een optimaal aeroresultaat.

Alsof dat nog niet genoeg is, maken blijkbaar ook de specifieke frametassen die je bij de fiets kan kopen het geheel aerodynamischer. Zo blijkt alleszins uit eigen testen van Rose dat je mét de frametassen aan je fiets een halve watt bespaart als je gemiddeld 45 kilometer per uur rijdt 🙂 Al zijn dat soort snelheden wellicht niet voor gewone stervelingen als u en wij weggelegd.

De Backroad FF is beschikbaar in twee afmontages. De Backroad FF Rival AXS XPLR wordt afgemonteerd met GC30-wielen van Rose, weegt 8,5 kilo en kost 3499 euro. Dit model komt in twee mogelijke kleuren: ‘pistachio’ en ‘supersonic grey’.

Daarnaast kan je ook kiezen voor de Backroad FF Force AXS XPLR. Dit topmodel krijgt de nieuwe GC50-wielen mee, het gewicht zit rond de 8 kilo, de prijs bedraagt 4999 euro en hij is in een extra kleur beschikbaar: ‘rotten candy’. En da’s toch stiekem onze favoriete kleurstelling!

Merk op dat beide modellen voorzien zijn van een Quarq powermeter. Verre van verkeerd voor gravelbikes in die prijscategorieën!

Meer info over deze gravelbike vind je op de website van Rose.