Deel dit artikel:

Ridley breidt het Grifn-productgamma flink uit

Anderhalf jaar geleden lanceerde Ridley de Grifn: een fiets die het midden houdt tussen een snelle gravelbike en een endurance racefiets. De prima Grifn krijgt er nu enkele varianten bij: de lichtere Grifn RS, de aluminium Grifn A en de elektrische E-Grifn. Zo wil Ridley een nog ruimere doelgroep bedienen.

Ridley lanceert de Grifn RS, Grifn A en E-Grifn

Dat de Ridley Grifn onze technische redacteurs echt wel kan bekoren, dat lees je in de review van de Ridley Grifn die we vorig jaar publiceerden in het kader van de Racefiets van het Jaar-wedstrijd. Ridley wil nu nog een grotere doelgroep bedienen met de Grifn en breidt het productgamma uit met de lichtere Grifn RS, de aluminium Grifn A en de elektrische E-Grifn. Bovendien wordt de Grifn nu ook in twee extra kleine maten uitgebracht: XXXS en XXS.

Grifn RS: lichter, sneller, maar even allround

Voor wie wil knallen in gravelraces, is snelheid het allerbelangrijkste. De nieuwe Grifn RS is dan ook lichter en een tikkeltje aerodynamischer dan de gewone Grifn. Voor de ontwikkeling van deze fiets kon Ridley rekenen op de feedback van de gravelprofs van het Classified-Ridley gravelteam. Door een geoptimaliseerde carbonstructuur van het frame wordt 140 gram gewicht bespaard t.o.v. de Grifn. Daarnaast is de zitbuis aerodynamischer geworden en wordt er gewerkt met een D-vormige zadelpen. Ook de balhoofdbuis en de vorkkroon zijn ontworpen om de luchtweerstand net iets beter te trotseren. Aan een snelheid van 36 kilometer per uur zou de Grifn RS 5% sneller moeten zijn dan zijn naamgenoot zonder achtervoegsel.

(lees verder onder de foto’s)

De ingenieurs bij Ridley hebben evenwel niet uit het oog verloren dat deze Grifn RS toch nog voldoende avontuur en z’n DNA moet hebben. Zo werd de maximale bandbreedte zelfs opgetrokken naar 42 mm, terwijl die bij de gewone Grifn nog 40 mm bedraagt. Ook de mogelijkheid tot interne kabelgeleiding voor een voor- en achterlicht en een naafdynamo is op deze fiets nog steeds aanwezig. Het frame beschikt over bevestigingspunten voor fietstassen en spatborden. Ridley werkte samen met Apidura zelfs een nieuwe reeks bikepackingtassen uit die perfect op het frame van de Grifn RS passen, wat een heel gestroomlijnde bikepacking set-up oplevert.

(lees verder onder de foto’s)

Grifn A: alu allrounder voor prijsbewuste gravelbikers

Dat een aluminium fiets verre van tweederangs hoeft te zijn, bewijst Ridley met de Grifn A. Op deze alu gravel- /endurance fiets met carbon voorvork monteer je banden van maximum 40 mm breed, in combinatie met een enkel voorblad. Kies je voor een crankstel met dubbel voorblad, dan is de bandbreedte iets meer beperkt tot 38 mm. De geometerie, maatvoering en plaatsing van de bevestigingsnokjes zijn identiek aan de carbon tegenhanger. Ook handig: de Grifn A komt met een universele derailleurhanger die compatibel is met alle schakelgroepen.

De semi-geïntegreerde cockpit op de Grifn A ziet er netjes uit en biedt extra veel ruimte voor een stuurtas. Net als bij de carbon Grifn’s kan ook de bekabeling voor verlichting in het frame en de voorvork geïntegreerd worden. Je kan zelf kiezen of je deze fiets laat afmonteren met een weg- of een gravelgroepset.

(lees verder onder de foto’s)

E-Grifn: Ridley’s eerste sportieve e-bike

Een elektrische sportfiets: dat had Ridley nog niet. Niet toevallig kiest de Belgische constructeur voor de Grifn om van een motor en batterij te voorzien. Het veelzijdige karakter van de fiets leent zich perfect voor e-fietsers. De keuze voor het aandrijfsysteem viel op een compacte Mahle X20 die je onder andere ook ziet terugkomen op de Origine Help Gravel of de Desiknio Gravel. Het hele systeem voegt amper 3,2 kilo toe aan het totale gewicht van de fiets en bovendien zijn de achterwielmotor van 250 W en de batterij van 350 Wh zo mooi weggewerkt dat je amper ziet dat je op een elektrische fiets zit. Een krachtsensor in de trapas creëert een heel natuurlijk rijgevoel. Bovendien dooft de geleverde kracht van het systeem ook geleidelijk uit wanneer je sneller fietst dan 25 kilometer per uur. Zo voelt de overgang van ondersteuning naar geen ondersteuning niet te bruusk aan.

Onderweg biedt het Mahle-systeem je drie niveaus van ondersteuning. Switchen tussen de verschillende niveaus doe je met behulp van de satellietknoppen aan het stuur of via de controller op de bovenbuis. Die geeft ook visueel de batterijcapaciteit weer.

(lees verder onder de foto’s)

Qua geometrie verschilt de E-Grifn niet van zijn niet-geëlektrificeerde broertjes. Ook qua bandbreedte, bevestigingspunten, derailleurhanger, mogelijkheid tot geïntegreerde bekabeling van de verlichting… is er geen verschil.

Meer info over de prijzen en verschillende afmontages van de nieuwe types Grifn, vind je op de website van Ridley.