Deel dit artikel:

Racefiets van het Jaar-verkiezing: Specialized Tarmac SL8 Expert (VIDEO)

Dat de nieuwste Tarmac opnieuw het podium van Racefiets van het Jaar zou halen, stond al in de sterren geschreven. Ook zijn voorgangers deden het altijd voortreffelijk in deze verkiezing en dit nieuwste model had alleen maar lof geoogst sinds de introductie. Wie deze jongen wou verslaan, zou van goeden huize moeten komen. Dat zag ook Tom Boonen, die een rijke geschiedenis heeft met het Amerikaanse merk en deze Tarmac naar de tweede plek stuwde.

Disclaimer: Tom Boonen heeft het in de video- en magazinereview over een ‘slapper frame’ en verwijst daarbij naar de bovenkant van het kader (met andere woorden: met de bracket- en balhoofdstijfheid zat het wel goed) maar dat komt uiteraard grotendeels door de te kleine maat. De Grinta!-testers die wel over een correcte maat beschikten, loofden de stijfheid en vinnigheid van de Tarmac SL8. Boonen zag dit overigens niet als een minpunt, want dankzij zijn beoordeling wipte de Tarmac van de derde naar de tweede plek in de eindstand.

Ook Specialized zelf had nog een opmerking over de mening van Tom Boonen: “De SL8 is een samensmelting van de Tarmac met de Aethos, waarbij de achterkant is overgenomen van de Aethos om vinniger te klimmen en gewicht te besparen. De voorkant is aerodynamischer gemaakt dan de Tarmac SL7 met de Speed Sniffer-balhoofdbuis. De fiets is net zo snel als een Venge en lichter dan de SL7.”

“Verder werken we met het Rider First Engineered-platform, wat betekent dat de fiets maatspecifiek doorontwikkeld wordt naarmate de lengte en het gewicht van de beoogde renner toenemen (een grotere maat is dus telkens stijver dan de kleinere om het verschil in gewicht van de grotere gebruiker op te vangen, red.). Tom reed altijd op een Tarmac 61-frame met custom lagere balhoofdbuis, de zogenaamde 59 van S-Racing. De Tarmac SL8 in 58 of 61 is dus ook veel stijver in de achterkant en het bracket dan de 56 die hij hier test.”

Lees de volledige review over deze fiets in het maart-/aprilnummer van Grinta! magazine, nu in de winkel en onze webshop, en online te lezen via BlendleDe reviews van de andere deelnemers aan Racefiets van het Jaar vind je HIER.