Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Pon Holdings neemt eigenaar van Cannondale over

Pon Holdings neemt Dorel Sports over. Het bedrijf achter merken als Cervélo, BBB en Gazelle telt 810 miljoen dollar (omgerekend zo’n 700 miljoen euro) neer voor de Amerikaanse eigenaar van onder meer Cannondale, Schwinn, GT en Mongoose.

Door de overname zou Pon Holdings de grootste fietsenfabrikant ter wereld worden. De jaarlijkse omzet van het nieuwe ‘machtsblok’ zou op zo’n 2,5 miljard euro uitkomen. Dat is meer dan wat Giant per jaar aan fietsen verkoopt: 2,1 miljard. Het Taiwanese Giant werd tot dusver altijd als grootste fietsenfabrikant gezien.

Overnames

Pon Holdings heeft de afgelopen tien jaar verschillende fietsmerken ingelijfd. Dit begon met de acquisitie van het Nederlandse Gazelle in 2012. Later werden Kalkhoff en Focus uit Duitsland, Cervélo en Santa Cruz in de VS en het Nederlandse Urban Arrow en BBB Cycling toegevoegd. Deze groei leidde tot een positie in de wereldwijde top vijf, met een omzet van 1,5 miljard euro. Pon is marktleider in e-bikeverkoop en introduceerde ook nieuwe concepten voor huur, lease en retail in de Europese fietsenmarkt met merken als Swapfiets en Lease a Bike. De rol van de fietsvakhandel blijft behouden, ook na de jongste overname, zo benadrukt het bedrijf.

De stapsgewijze uitbreiding van de portefeuille ging overigens niet altijd zonder slag of stoot. Een overname van Accell, bekend van merken als Sparta en Batavus, ketste een paar jaar geleden tot tweemaal toe af. Accell vond het geboden bedrag te laag. Was die overname destijds doorgegaan, dan was Pon toen al het grootste fietsenbedrijf geworden.

Mijlpaal

Janus Smalbraak, CEO van Pon Holdings: “Deze overname is een mijlpaal in onze strategie om een wereldmarktleider in de fietsenindustrie te bouwen, met een grote variëteit aan kwaliteitsmerken en diensten. Wij kijken uit naar de samenwerking met alle medewerkers van Dorel Sports over de hele wereld en verwelkomen ze van harte bij de Pon-familie.”

Gerelateerde artikels