Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Op bezoek in Shimano’s nieuwe hoofdkantoor

Benelux-journalisten verkennen de nieuwbouw in Eindhoven.

Eind januari werd op de High Tech Campus in Eindhoven het nieuwe Europese hoofdkantoor van Shimano officieel geopend. Afgelopen weekend nodigde Shimano Benelux de Nederlandse en Belgische pers uit voor een rondleiding in het nieuwe gebouw, een fietstochtje in de omgeving en een avondje eredivisievoetbal.

Vanaf de snelweg A2 kun je het blauwe Shimano-logo al duidelijk zien aftekenen aan de horizon, net als de bovenste contouren van een modern gebouw met strakke lijnen en veel glas. Voor een ongestoorde blik op het gehele bouwwerk moet je echter de High Tech Campus op, die in eerste indruk veel weg heeft van een militair domein, met brede rechte wegen en weidse ruimte tussen de verschillende gebouwen en onderzoekscentra.

Shimano’s hoofdkantoor is groot maar minder enorm dan de foto’s ervan op internet doen vermoeden. De werkelijkheid laat zich niet in foto’s vangen, blijkt maar weer eens. Eenmaal binnen ervaar je niettemin een meer dan aangenaam gevoel van ruimte en vrijheid, dankzij de glaspartijen rondom. Die maken dat je van oost naar west en van noord naar zuid en in alle windrichtingen daartussen onbelemmerd zicht hebt op de rest van de campuswereld.
Shimano opteerde voor een ‘open kantoortuin’ met ‘clean desk policy’: gemeenschappelijke kantoorruimtes zonder vaste werkplekken waarbij je elke dag je boeltje installeert en weer opruimt. Op de begane grond is er ook voor bezoekers werkruimte voorzien.

In het drie verdiepingen tellende gebouw zijn de redenen waarom en waaraan hier gewerkt wordt nooit ver weg: fietsen, fietskleding en fietsaccessoires staan her en der elegant te zijn, maar ook hengels en toebehoren voor de roeisport worden netjes gepresenteerd. Ook in die twee andere takken van sport is Shimano immers groot.

Op elke afdeling voel je dezelfde (Japanse?) sereniteit en orde. Zo ook op de ontwikkelingsafdeling van Pro, Shimano’s eigen onderdelenmerk. Er liggen enkele dummy’s van nog te ontwikkelen zadels, opengewerkte (stukken van) frames en tal van Pro-onderdelen. Echte prototyping ga je hier evenwel niet vinden, de gereedschappen van dienst zijn duidelijk laptops en tablets, geen draaibanken en freesmachines. Hier wordt gewerkt met het hoofd, niet met de handen.

Modern
Het hoofdkantoor heeft niet alleen visueel gezien een moderne uitstraling, met de zonwerende aluminium lamellen aan de gevels en het vele glas, maar is ook bij de tijd dankzij de inrichting met  natuurlijke materialen en kleuren en met het dak vol zonnepanelen voor de energievoorziening. Er is duidelijk alles aan gedaan om een zo prettig mogelijke werkomgeving te creëren en als die een maat is voor de creatieve resultaten die kunnen ontstaan, dan gaan we nog heel veel mooie dingen van Shimano tegemoet zien de komende jaren.

Wereldprimeur?
Na de rondleiding kregen we een korte presentatie van de nieuwigheden die Shimano voor modeljaar 2018 in de pijplijn heeft zitten. Een wereldprimeur, zo werd ons verteld, wij waren de allereersten die hiervan kennis mochten nemen. Maar nog voor de wensgedachte van een unieke scoop een volgend stadium kon bereiken, weerklonk alweer het embargo-woord. We mogen dus niks loslaten over dat nieuws.

Om de pijn te verzachten, stond er een tafel gedekt met een reeks Shimano-goodies en een mooie rugzak om een en ander in te verzamelen, en  daarna mochten we gaan omkleden voor een fietstocht van een kleine 50 km in de omgeving ten zuiden van Eindhoven. Degenen die ziek, zwak of misselijk waren, hoefden niet met de duimen te draaien, maar konden via een livestream gaan genieten van de WorldTour koers Strade Bianche. Het merendeel van de genodigden zette zich echter in het wiel van de gastheren van Shimano, en die hielden er een pittig tempo op na. Constant 32 km/u, toch wel uitzonderlijk voor een ritje met persvertegenwoordigers. Het weer was gelukkig niet zo heroïsch als in en rond Siena. In dat geval waren er vooraf vast meer zieken en zwakken geweest.

Voetbal
De uitsmijter van het informele uitje naar Shimano was een bezoek aan de voetbalwedstrijd PSV – Roda JC. Eindhoven tegen Kerkrade. Verrassend hoeveel voetballiefhebbers er nog zitten onder wielerjournalisten. Je kunt voetbal natuurlijk kwalijk als sport bestempelen, maar als antropologisch fenomeen kan een voetbalavondje in een volgepakt stadion zijn mannetje wel staan. Het gaat er anders aan toe dan op een toneel of in een theater, maar natuurlijk heeft ook een dergelijke arena zijn geheel eigen charmes. Je hoort bijvoorbeeld de strofe la-la-la in al zijn verschijningsvormen de revue passeren, luidkeels en duizenden kelen tegelijk. Of je ervaart collectieve ontzetting (bij een gemiste kans), uitzinnige vreugde (bij een doelpunt) of complete verontwaardiging (bij onrecht).
In de vaste skybox van Shimano was er niet alleen een lopend buffet voorzien, maar hadden de Shimano-organisatoren ook voor eenieder een thuisshirt van PSV laten bedrukken met de eigen naam erop. Nice gift! Vlak voor de wedstrijd kregen we ook nog bezoek van oud-international André Ooijer, voor een toelichting op de komende 90 minuten. Vlotte prater met kennis van zaken. De groepsfoto samen met hem werd al direct afloop van de wedstrijd aan iedereen uitgereikt, geprint en wel in een kartonnen fotolijstje.

De avond vloog aldus voorbij, en eigenlijk gold dat de gehele dag, die nochtans van 12 tot 22.30 uur had geduurd. Dikke pluimen voor de mannen van Shimano voor de prettige mix van informatie, fysieke bezigheid en actieve ontspanning! (RVS)

 

 

 

 

 

 

 

 

 • naamloos-211.jpg
 • naamloos-205.jpg
 • naamloos-203.jpg
 • naamloos-204.jpg
 • naamloos-206.jpg
 • naamloos-208.jpg
 • naamloos-209.jpg
 • naamloos-207.jpg
 • naamloos-201.jpg
 • naamloos-213.jpg
 • naamloos-212.jpg
 • naamloos-214.jpg
 • naamloos-216.jpg

Gerelateerde artikels