Deel dit artikel:

MNSTRY: de ideale voedingsstrategie voor jouw voorjaarsklassieker

Het sportvoedingsmerk MNSTRY is niet alleen gemaakt voor teams als Red Bull - BORA - hansgrohe, Tudor Pro Cycling en Unibet Tietema Rockets, maar ook voor fietsers als wij. Productontwikkelaar Robert Gorgos vertaalt de lessen uit het profwielrennen naar haalbare voedingsstrategieën voor sportieve fietsers die dit voorjaar stevige doelen hebben. Via Grinta! krijg je NU trouwens 50% korting op een TASTING BOX zodat ook jij kan kennismaken met de sportdranken, gels en repen van het ambitieuze merk.

MNSTRY vaart een wat andere koers dan de traditionele sportvoedingsmerken. Weg met artificiële smaken, kleuren en te veel zuren, en leve de natuurlijke ingrediënten: dat is het uitgangspunt. Dat levert sportdrank, gels en repen op die subtielere, echtere smaken hebben dan we als fietsers gewoon zijn. Uit ondervinding kunnen we zeggen dat dit resulteert in minder maaglast en minder moeite om de voeding een hele rit lang te blijven innemen.

Toch houdt een goede voedingsstrategie meer in dan enkel hetgeen je tijdens het fietsen eet en drinkt, legt productontwikkelaar Robert Gorgos uit: “Velen vergeten de tijd buiten het fietsen om. Alles start met een goede levensstijl, inclusief je algemene voeding. Alleen trainen als je gezond bent, is nog zo’n cruciale tip. Ben je nog niet volledig hersteld, fiets dan niet aan hoge intensiteit. Als je strikt een trainingsplan volgt en het gevoel voor welzijn vergeet, kan je dat soort dingen uit het oog verliezen. Vertrouw niet op fake voedsel, eet enkel echte voeding, en varieer je inname volgens je trainingsintensiteit. Baseer je voeding op fruit en groeten, met voldoende koolhydraten, gezonde vetten, en voldoende maar niet te veel proteïnen.”

Train je voeding tijdens het trainen

Productontwikkelaar Robert Gorgos.

“Als het aankomt op de eetstrategie voor een wedstrijd: oefen die al tijdens je trainingen. Je moet niet proberen om meteen in een koers 120 gram koolhydraten per uur te verorberen, want je maag en darmen hebben transporters die ook getraind moeten worden. Dat moet je oefenen. Hoe minder je dit vooraf hebt gedaan, hoe meer je het moet trainen. Als je gewoon bent om enkel met een bidon water te gaan fietsen, dan moet je daar zeker aan werken. Best is dan om te starten met 60 gram koolhydraten per uur en zo opbouwen.”

“Als je geen topprestaties levert, en je verbranding dus niet enorm hoog is, heb je trouwens geen 120 gram  per uur nodig. Met andere woorden, als je gemiddeld 180 watt rijdt, heb je die maximumwaarde van 120 dus niet nodig. Als je niet veel verbrandt, is 80 à 90 gram voldoende. Weeg je daarentegen meer dan 70 kilo en verbruik je veel, dan kan je gaan naar 100 tot 120 gram. Bijvoorbeeld voor een Ronde (We Ride Flanders) kan dat handig zijn met al die klimmetjes.”

De juiste strategie loont

“Een goede strategie is essentieel als je snel wil rijden. Als je door al je glycogeenvoorraad brandt, kom je misschien in ketose (vetverbranding) en dan kan je maar weinig vermogen leveren. Die strategie begint al voor de rit, want dan moet je voeding hoog in koolhydraten en laag in vezels en vet zijn, met niet te veel proteïne. Spieren slaan glycogeen op in de benen en die voorraad gaat zo’n drie uur mee in maximale omstandigheden.”

“Als de granfondo of wedstrijd langer dan anderhalf uur duurt, is glycogeen de limiterende factor en is eten op de fiets cruciaal. Je moet trainen, een strategie hebben, en niet bijvoorbeeld eerst drie uur niets eten en er dan pas mee beginnen. Na een half uur moet je er al mee starten. MNSTRY werkt met eenheden van 40 g, dus dan moet je twee units hebben of, als je voor 120 gram gaat, drie eenheden.”

Drink je niet te pletter

“In het voorjaar is het meestal niet al te warm, dus zweet je niet al te veel. Daardoor moet je geen liters en liters drinken, gewoon naargelang je dorstgevoel. Maar vergeet niet te drinken. POWER CARB (80 gram KH per bidon) is interessant, want de inname is geconcentreerder. Twee bidons van 750 ml is al anderhalve liter van twee eenheden per 500 ml. Met andere woorden, die twee grote drinkbussen zijn al goed voor 240 g KH. Voeg daar wat gels en repen aan toe, vul je bidons bij aan de bevoorradingen en je zit goed voor zo’n 5 uur. Als je dat vooraf hebt geprobeerd, gaat dat enorm helpen.”

“Zoals gezegd, kan je de strategie eenvoudig vooraf bepalen dankzij ons eenhedensysteem. Een goed idee is om niet meteen volle gas te gaan op de eerste klimmetjes. Rij volgens je mogelijkheden en volg je pacingplan. Daardoor zal je sneller finishen, want je glycogeenvoorraad raakt minder snel leeg.”

Benut je laatste weken

“Er zijn nog een aantal weken om naar de Ronde toe te werken, dus probeer die strategieën zeker eens uit tijdens een stevige training. Een sessie met 3×20 minuten rond je drempelwaarde is daarvoor ideaal. Ook bij een training in Zone 2 kan je al wat hoger in koolhydraten gaan, afhankelijk van je conditie, bijvoorbeeld 80 gram. Voor een basistraining hebben we SLOW CARB, met 40 gram koolhydraten per bidon.”

“Al die zaken worden al door de profrenners gedaan. Buiten de trainingen hebben ze hun voedingsplan, heel het jaar rond. Ze zijn al die strategieën gewoon. Enkele jaren terug vonden we 100 gram koolhydraten per uur al gek, nu is 120 gram al heel gewoon, en zelfs tijdens trainingen halen ze die cijfers. Maar als recreant moet je dus vooral voeden volgens je noden. Als je goed eet, heb je niet zoveel honger als vroeger het geval was. Daardoor eet je je niet vol ’s avonds en kan je beter slapen.”

“Zo komt alles samen zodat je een betere atleet wordt. Het is niet omdat je goed gefietst hebt dat je enorm veel moet eten. Maak de goede voedingskeuzes, zonder kleur- en smaakstoffen, gewoon huisgemaakt eten met kwalitatieve ingrediënten. Blijf consequent. Tijdens de week train je niet veel en eet je ook geen grote hoeveelheden, maar als je dan ’s weekends wel stevig fietst en jezelf ‘beloont’, is dat niet het beste idee.”

Échte voeding

“Een goede levensstijl bevordert niet alleen je welzijn, maar ook je power op de fiets. Dat is ook waarom ik met deze producten begon. Ik was niet zo tevreden met wat op de markt was. Veel producten hadden additieven, kleurstoffen en aroma’s. Ik wil gewoon een drank die ik kan blijven drinken. Gewoon echte fruitpoeders met een bewezen mix van maltodextrine en fructose, zonder additieven en met een minimum aan citroenzuren. Dat maakt het verschil. Als je teruggaat naar die klassieke dranken, ga je ze waarschijnlijk te sterk en zuur vinden.”

“Het is belangrijk om te weten dat je smaakpapillen tijdens het sporten anders werken dan als je voor de tv zit. Als je artificiële voeding gewoon bent, is dat wel wat aanpassing. Maar wil je meer koolhydraten per uur, dan ga je die te sterke smaken en zuren niet kunnen verwerken.”

Strategie voor jouw topdoel

“Voor de langste afstand van de Ronde of een andere grote rit is het belangrijk dat je een mix van glucose en fructose hebt, zeker als je boven de 80 gram koolhydraten gaat. Boven de 100 gram is die verhouding best 1 op 0,8. Tijdens de vlakke aanloop eet je wat vaste voeding erbij, bv. INTENSITY BAR. Het is misschien contraintuïtief, maar dit is het moment om goed te eten, want je verbrandt al vanaf de eerste minuut energie. Hier heb je de tijd en nu wil je digestief systeem die energie nog aannemen. Als de intensiteit verhoogt na 100 km hou je het beter bij alleen vloeibare energie van drank en gels. Op dat moment ben je er ook klaar voor en start je niet leeg.”

“Zo doen de profrenners het. Voor hen delen we de wedstrijd in verschillende delen in, met andere strategieën per uur, afhankelijk van hun rol binnen de ploeg. Bijvoorbeeld voor de cafeïnegel: cafeïne heeft 20 minuten nodig om te pieken, dus als je de sprint wil winnen moet je hem op tijd innemen, meestal eentje met nog anderhalf uur te gaan en eentje met drie kwartier te gaan. Denk eraan dat je ook te veel cafeïne kan innemen. Onze GEL 40 Caffeine Matcha heeft 100 milligram cafeïne, wat goed haalbaar is, maar ook hier geldt dat je het vooraf moet testen. Voor de cyclorijder zeg ik: eet goed in het eerste deel, zodat je klaar bent voor het zware tweede deel.”

Supplementen

“Bicarbonaat is heel interessant, want dat heeft een bewezen prestatievoordeel, aangezien het de H+-ionen kan bufferren tijdens hoge intensiteit, waardoor je dieper kan gaan en beter kan herstellen. Dat is ons belangrijkste supplement. Het wordt pas vrijgelaten in de darmen, niet in de maag, zodat je geen maaglast krijgt. Het effect duurt zo’n vier uur. Zeker voor de steile klimmetjes kan dit goed zijn. Ook hier geldt: probeer het vooraf. Bicarbonaat is heel populair in het profwielrennen. Er is één probleem: het brengt veel zout in je lichaam, waardoor je water vasthoudt, maar voor eendagswedstrijden maakt dat niet uit. Je neemt MNSTRY BICARB in twee à drie doses, volgens je lichaamsgewicht, na de laatste maaltijd (zo’n drie uur voor de start) en een half uur voor de start.”

“Voor het overige ben ik niet zo’n fan van supplementen. Je moet vooral goed trainen, goed eten – zowel binnen als buiten de trainingen –, rusten, en pas dan kunnen supplementen hun nut hebben. Zo is kersensap goed om het herstel na een zware wedstrijd te bevorderen, maar na gewone trainingen kan het het normale herstel tegenwerken, terwijl je dat net nodig hebt. Zorg vooral dat je een idee hebt waarom je iets eet of drinkt. En focus voornamelijk op de gewone dingen. Zo neem je na een zware rit als de Ronde best een hersteldrank, zorg je dat je snel droog bent, eet je iets gezonds en let je op met grote massa’s, want je bent dan heel ontvankelijk voor ziektes.”

Meer info op de website van MNSTRY >>

Grijp je korting op het proefpakket

Grinta!-bezoekers en -lezers krijgen met de promocode MNSGRINTA50 50% korting op de TASTING BOX in de MNSTRY-webshop. De korting is geldig vanaf vandaag tot 4 april 2025.

Haal jouw ‘proefpakket’ NU in huis via deze link:

ONTDEK DE MNSTRY TASTING BOX

Bij het afrekenen van je winkelmandje vul je de promocode MNSGRINTA50 in en je korting wordt automatisch verrekend.