Deel dit artikel:

LIV pakt de Avail Advanced endurance racer onder handen

Giant/LIV gunt de Avail Advanced endurance damesracer voor modejaar 2020 een flinke upgrade. Bredere banden, een bijgespijkerde geometrie, een betere integratie van de kabels en een lager gewicht waren de aandachtspunten van de ontwerpers.

LIV stuurde zijn Avail Advanced modellen tot nog toe met 25 mm naar de winkel, maar volledig in lijn met de bredere fietsbanden die -zeker onder de endurance racers- hoogtij vieren wordt dat opgetrokken naar 32 mm brede tubeless Giant Gavia Fondo banden. Om die bredere banden in de geometrie te compenseren werd de vorkhoogte opgetrokken, het bracket zakte dan weer een beetje en de balhoofdbuis werd ingekort om de langere vorkpoten uit te vlakken.

Comfort met grote C

De geometrie behield uiteraard de focus op comfort op lange afstand. De kabelrouting werd aangepast om de fiets beter compatibel te maken met elektronische en mechanische derailleurs. De derailleurkabels worden nu langs de bovenkant de onderbuis in geleid. De vorm van het trillingsdempende D-Fuse stuur werd aangepast om beter bij de specifieke lichaamsbouw van vrouwen aan te sluiten: het stuur is korter en loopt minder diep door in de beugels.

Links de LIV Avail Advanced Pro1 Force met Sram Force eTap AXS aandrijving, rechts de LIV Avail Advanced Pro2 met Shimano Ultegra.

Lichter, maar hoeveel?

Met een vernieuwde carbon lay-up slaagde Giant/LIV er in om de Avail Advanced lichter te maken, hoeveel de fiets afslankte meldt Giant/LIV niet. De trillingsdempende D-Fuse zadelpen bleef aan boord, samen met de bredere banden en de op comfort gerichte geometrie moet dat er voor zorgen dat dames lange dagen in het zadel van de Avail Advanced kunnen maken.

Giant Benelux zal twee Avail Advanced Pro modellen en twee Advanced modellen in het gamma opnemen. De vier nieuwe fietsen zullen tegen de zomer bij de dealer staan, de prijzen zijn nog niet bekend. Alle LIV modellen vind je op de site van LIV.

Links de LIV Avail Advanced 2 met Shimano 105 aandrijving, rechts de LIV Avail Advanced 3 met Shimano Tiagra.