Deel dit artikel:

Koersdocu’s voor koersloze dagen

Het blijft wennen. Het klassieke voorjaar waar we met z’n allen een donkere winter lang halsreikend naar hadden uitgekeken, zou nu met De Ronde en Parijs-Roubaix stilaan zijn hoogtepunt moeten bereiken. Niets daarvan. Om de pijn te verzachten en ook de volgende koersloze weekends door te komen, selecteerden bloggers Steven en Luc hun favoriete wieler- en fietsdocumentaires. Genoeg materiaal om uren te genieten van coureurs op je scherm.

Dit jaar namen we geen dag vrij om ’s ochtends een stukje E3 te fietsen en in de namiddag languit in de zetel naar de helden te kijken. Uitkijken naar de Kemmelberg had geen zin en ook het sprookje van ‘Remco in Italië’ zullen we niet te zien krijgen. Maximilian die Tiesj klopte in Parijs-Nice was het laatste wapenfeit dat we live konden beleven. Dankzij het wereldwijde web kunnen we gelukkig wel nog graaien in het rijke verleden van ’s werelds mooiste sport.

Stevens keuze:

Welcome to my world
Een docu over Paul de Baeremaecker, alias Zotte Polle, voormalig ploegleider van diverse Belgische ploegen. De film geeft een goeie inkijk in de wondere wereld van de kleinere ploegen en kermiskoersen, en hoe het er aan toe ging in het peloton in de jaren ’90. Paul was ook de lepe chauffeur van de neutrale wagen die Nico Mattan alsnog Gent-Wevelgem hielp winnen. Klik hier.

A Sunday in Hell
“Arguably the best film ever made about professional cycling”, zei Peter Cowie van International Film Guide. Deze Deense montage uit 1976 toont unieke beelden uit Paris – Roubaix van het jaar 1976. Met Engels commentaar. Hoofdrolspelers: Merckx, De Vlaeminck, Maertens. Maar de winnaar is een verrassing van formaat. Weet je wie? Klik hier.

Geschiedenis van De Ronde
Sinds de Eerste Wereldoorlog werd de Ronde elk jaar gereden. Maar niet ten tijde van het Coronavirus dus… In deze reportage van Sporza zet men de geschiedenis van Vlaanderens Mooiste nog eens mooi in beeld. Herbeleef de hoogtepunten in een 2u30 durend overzicht. Klik hier.

Het Mirakel van Mathieu
Van der Poel fietste zich vorig jaar de wielerboeken in door op spectaculaire wijze alsnog de Amstel Gold Race naar zich toe te trekken. Sammy Neyrinck van VRT volgde Mathieu die dag en maakte deze korte reportage over het verloop van de bewuste dag, die begon met een spelletje Fornite. Klik hier.

Great Moments in cycling
Herbeleef de grootste momenten in de koersgeschiedenis. Van Merckx tot Lemond en van Lemond naar Fignon, van Tour tot Roubaix, van Indurain tot Hinault. En Eddy Planckaert op de piste in Roubaix. Klik hier.

Holland Sport: Paris-Roubaix
Niet te missen. VPRO omschrijft de docu als volgt: “Wilfried de Jong stapt in deze ‘roadmovie’ zelf op de fiets en rijdt over de kasseien van de klassieker Parijs – Roubaix. Lukt het hem om ongeschonden over de stenen te komen? Het parcours van de aankomende klassieker is de ontmoetingsplaats tussen topsport en het gewone leven op straat. Niet de uitslag is het uitgangspunt, maar juist de verhalen onderweg, de beleving van de profrenners en de bewoners van de streek.” Deze moet je gezien hebben.  Klik hier.

Wielerjaar 2019
Samen met Karl en zijn gasten nog eens terugblikken op het wielerjaar van 2019? Klik hier.

Achter de schermen van De Ronde
2017, het jaar dat Philippe Gilbert de Ronde won. Ervaar die dag van binnenuit, met de focus op de renners én op de volgwagens, de motards, de commentatoren … Telkens weer een leuk kijkstuk voor wie koers ademt. Klik hier.

Holland Sport: Milaan – Sanremo
Nog zo een heerlijk werkstuk van de Nederlander Wilfried De Jongh. Hij weet als geen ander het romantische karakter van de koers te belichten. Met Petrucci, winnaar in de jaren vijftig. Hij praat ook met Cavendisch en de koersgekke pastoor van Cipressa. Net als de editie over Roubaix, een zeer aangename docu over een wielermonument. Klik hier.

Gent-Wevelgem 2015
Wind. Wind. Wind. Renners die de gracht inwaaien. Waaiers die niet opgewassen zijn tegen de zijwind. In 2015 hadden we de stormeditie van Gent-Wevelgem. Hadden we die niet moeten afgelasten? Was dat er niet een tikkeltje over? Gent-Wevelgem 2015 wordt verreden in beestenweer. Snoeiharde wind, regen, kasseien. Jurgen Roelandts rijdt een indrukwekkende solo, maar wordt niet beloond. Terpstra wint ook niet. Maar wie dan wel? Je zag het onlangs nog eens op Sporza of je klikt hier.

Nog
Ik acht het zo goed als onmogelijk, maar mocht je je gading niet vinden in dit aanbod,  surf dan even naar YouTube en tik ‘Belga Sport’ in. Veel van die reportages staan online en zijn zeker de moeite waard. In afwachting van live koers op televisie: geniet, houd het veilig en zorg voor elkaar!

Lucs keuze:

De vierde man.
Zelfs vijf jaar na de feiten blijft de ontknoping van De Omloop van 2015 nauwelijks te vatten. Ploegmaats Boonen, Terpstra en Vandenbergh nemen strijkijzer Stannard mee op sleeptouw richting Gent. Zij kunnen onderling uitmaken wie wint, de Brit maakt volgens de wielerwetten geen schijn van kans. Klik hier.

De perfecte waaier.
Ook op het WK van 2016 werd er openlijk gezondigd tegen het ABC van de koerskunde. De haast voltallige Belgische armada gebruikte de felle woestijnwind om het peloton te decimeren tot een kopgroep van ongeveer twintig renners. Toch wisten ze dat numerieke overwicht niet om te zetten in winst. De snelle maar geïsoleerde Peter Sagan en Mark Cavendish werden tot hun eigen verbazing niet bestookt; de blauwhemden hoopten immers dat Tom Boonen op het eind van de koers zijn snelle benen van weleer zou terugvinden. Tevergeefs. Eerder dat jaar toonde ook Lotto-Soudal hoe je een perfecte waaier trekt, het enige verschil met onze nationale selectie was dat in rit drie van de Ronde van Turkije, kopman Greipel na een stormachtige raid wel netjes de armen in de lucht mocht gooien. Met z’n zessen hoefden ze op het eind nog slechts af te rekenen met twee overgebleven concurrenten. In deze montage van ongeveer tien minuten worden alle facetten van het waaierrijden netjes geïllustreerd aan de hand van dat huzarenstukje. Klik hier. (Engelstalig)

De Stig

Eén van de grote motoren uit die waaier was Stig Broeckx. In deze documentaire volgt Eric Goens de revalidatie van de onfortuinlijke wielrenner van Lotto Soudal die een jaar later betrokken raakte bij een zware valpartij in de Baloise Belgium Tour. Twee motoren trachtten het peloton in te halen, maar kwamen ten val: ze werden in de groep gekatapulteerd. Broeckx raakte ernstig gewond aan zijn hoofd, liep twee hersenbloedingen op en belandde in coma. De kansen voor Broeckx leken aanvankelijk klein. Er werd hem een vegetatief leven voorspeld. Nimmer zou hij nog zelfstandig kunnen lopen of eten. Enkele maanden na zijn val krabbelde hij toch weer op. En amper anderhalf jaar na de crash kon hij opnieuw stappen, zij het minimaal. De docu laat zien hoe Broeckx met heel veel grinta de draad van het leven terug probeert op te pakken. Klik hier.

Cheetah, The story of Nelson Vails.
Nog een onwaarschijnlijk verhaal, ook een sprookje haast. Nelson Vails verpersoonlijkte The American Dream door zich van fietskoerier op te werken tot olympisch atleet, from zero to hero. Hollywoodiaans maar dan echt. Klik hier. (Engelstalig)

Three Peaks Cyclocross.
Vlaanderen is en blijft het epicentrum van het veldrijden, ook al namen de Nederlandse meisjes, vrouwen, beloften en mannen de regenboogtruien mee naar huis en wordt de zwaarste cross ter wereld in Groot-Brittannië gereden. Laat je uitdagen door het gruwelijke parcours van The Three Peaks Cyclocross, misschien wordt het wel een fietsdoel voor volgend jaar. De wedstrijd is namelijk ook open voor recreanten. Klik hier. (Engelstalig)

Dirty Kanza 2019.
In tegenstelling tot het veldrijden – toch vooral een kijksport – slaagt het gravelen er wel in almaar meer actieve fietsers aan te trekken. Eén van de belangrijkste races op de kalender is de loodzware Dirty Kanza, goed voor ruim 360 kilometer stof happen in het Amerikaanse Kansas. Naast de honderden recreanten staan er telkens ook heel wat (ex-) profs aan de start. Het gerucht ging dat ook Sep Vanmarcke dit jaar zou deelnemen. Vorig jaar vaardigde EF, Seps ploeg, trouwens al drie renners af. Volg Alex Howes, Taylor Phinney en Lachlan Morton tijdens hun jacht op de bijzondere hoofdprijs: een gesp. Klik hier. (Engelstalig)

Love, sweat & gears
Deze docu volgt Team 411 tijdens The race across America van 2012. De vier atletes en hun twaalf begeleiders strijden nooit mee voor de medailles – daarvoor zijn ze net enkele decennia te oud – maar ze tasten wel, net als de toppers, dagenlang hun grenzen af. De fysieke én de mentale. Klik hier. (Engelstalig)

Ride of my life.
Rob Penn is een verwoed fietser. Hij gebruikt zijn tweewieler als transportmiddel en ter ontspanning. Toen hij zich een nieuw exemplaar wou aanschaffen, besloot hij niet bij zijn vertrouwde handelaar langs te gaan, maar de wereld rond te reizen om alle onderdelen voor zijn droomfiets bijeen te sprokkelen. Op die manier illustreert hij ook de maatschappelijke rol die onze trouwe gezel – de fiets – speelt in de diverse landen die hij aandoet.  Klik hier. (Engelstalig)

Frederiks keuze:

Il grande Fausto.
Al is het geen echte documentaire, voor Grinta!-uitgever Frederik kon ‘Il grande Fausto’ hier niet ontbreken. Terecht, noblesse oblige. Deze tweedelige film van de Italiaanse RAI, is gebaseerd op het levensverhaal van Fausto Coppi (1919-1960), de grote Italiaanse wielerkampioen. Heel moeilijk te vinden op DVD en zelfs online. Maar wie een inspanning doet, slaagt er wel in. Voor wie Coppi’s levensverhaal niet kent: welnu, dit is een perfecte introductie. Drie uur duurt die in totaal maar die tijd vliegt voorbij. Want Coppi’s leven leest als een meeslepende roman. Het is het verhaal van een supertalent, wiens opkomst werd verstoord door de Tweede Wereldoorlog waarin hij zelfs krijgsgevangen genomen werd. En daarna, in de naoorlogse jaren kwamen de explosie, de dominantie, de duels met Gino Bartali, de tragedies en de… Witte Dame. In de film vertolkt door Ornella Muti, in haar beste jaren. Alleen al daarvoor zou je ‘Il grande Fausto’ moeten bekijken. Hier alvast een fragment.