Deel dit artikel:

Gloednieuwe Basso Volta heeft gelijkenissen met de Palta II

Basso Bikes is terug met de nieuwe Volta. De Italianen noemen het hun ‘meest geavanceerde e-bike’, onder meer omdat hij geschikt is voor zowel gebruik op de weg als op gravelpaden. Qua looks, rijgedrag en mogelijkheden lijkt de fiets met carbon frame geïnspireerd op de Palta II-gravelbike.

Basso’s nieuwe Volta is ontwikkeld voor krachtige ondersteuning tijdens ritten op elk type ondergrond. De Polini E-P3+-middenmotor (250W en 75Nm koppel) moet daarvoor zorgen. De batterij wordt gevoed door een batterij met een capaciteit van 500Wh die Basso in de oversized onderbuis heeft gestopt. De geclaimde actieradius (de meest optimale uiteraard) is liefst 220 kilometer. Daarnaast is het mogelijk om ter hoogte van de bidonhouder een range extender van 250Wh te plaatsen, puur voor het geval je meer kilometers wilt maken. 

Vergelijkbare geometrie

De veelzijdige elektrische fiets deelt veel van zijn looks met de goed ontvangen Palta II-gravelbike. Hij heeft ook een vergelijkbare geometrie die voor een net zo vlotte, soepele rit moet zorgen. De Volta heeft dezelfde balhoofdhoek van 71 graden en zithoek van 73,5 graden, maar de berijder zal in verhoudingsgewijs wat meer naar achteren en hoger zitten voor meer comfort. Dit komt mede door de kortere reach, de hogere stack en de 15 millimeter langere liggende achtervork (nodig voor de plaatsing van het aandrijfsysteem). 

Al met al lijken de geometrische aanpassingen goede keuzes voor fietsers die een iets minder agressieve pasvorm op de e-bike wensen. De snelheid en wendbaarheid blijven echter behouden – de snelheid en andere relevante data lees je trouwens af van het Polini 2,5’’-display. Moderne features

De nieuwe Volta heeft genoeg moderne features, denk onder meer aan de volledig geïntegreerde kabels, semi-aero zadelpen en flat mount schijfremmen met 12 millimeter steekassen. De fiets biedt volop mogelijkheden voor avontuur met 45 millimeter bandenspeling. Daarnaast heeft hij bevestigingspunten voor een bovenbuistas, twee bidonhouders in het frame (één speciaal gemonteerd op de batterijklep), voor- en achterdragers en volledig bedekkende spatborden.

Opties

De Basso Volta wordt geleverd in vier standaardmaten (S-XL), twee kleuren (grijs of groen), en in twee verschillende opbouwopties. De meest betaalbare, complete uitvoering (6.000 euro) is voorzien van een SRAM Apex 1×11 44T x 11-42T setup voor een meer gravel-georiënteerde rit. De meer all-road uitvoering kost 6.600 euro en heeft een moderner SRAM Rival AXS 2×12 crankstel met 48/35T kettingbladen en een 10-36T cassette. Beide hebben dezelfde tubeless-ready Microtech MX25 wielen met 40 millimeter Maxxis Receptor semi-slick gravelbanden.