Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Geen slaaf van de weg

Goede productreviews: de Britse kledingfabrikant Rapha heeft er al flink wat op zijn palmares. Alleen eindigen al die recensies meestal met een ‘maar’. Een topproduct, maar… En dan is er de prijs die ter discussie staat. Laat ons deze keer, met een evaluatie van de Pro Team Bib Shorts II, een uitzondering maken.

Alleen het beste is goed genoeg, redeneren ze bij Rapha. En dus zorgden ze voor een doorontwikkeling van de geroemde Pro Team Bib Shorts die ze al in 2011 In het peloton introduceerden. De broek werd in de loop der jaren gefinetuned door de renners van Team Sky die tot de start van het seizoen 2017 een beroep deden op Rapha-producten. Tegenwoordig is Castelli kledijsponsor van Froome en co. De feedback van de Sky-renners resulteerde in een vraag naar verhoogd comfort. Wat wil je? Dagelijks vier tot zes uur in een zadel zitten: het zitvlak ziet af. En dan kunnen een goede koersbroek met bijhorend comfortabel zeem helpen.

Pasvorm en comfort

De nieuwe dual-density zeempadding die je vindt in de nieuwe Pro Team Bib Shorts heeft niet langer één maat. Dat was in het verleden wel zo. Nu varieert het zeem in dikte en breedte naargelang de maat van de broek (en zijn gebruiker). Dat samen zorgt voor meer comfort dan ooit. Comfort wordt ook gegarandeerd door de pasvorm van de broek natuurlijk. Ook daaraan werd gewerkt: het geribbeld laagje dat voor de grip aan het bovenbeen zorgt, is direct op de binnenzijde van de broekspijp aangebracht. Overigens komt de Pro Team Bib Shorts II in twee broekspijplengtes (regular & long): aan jou de keuze wat je het best past. Over dat passen gesproken: veel mogelijkheden heb je in de Benelux natuurlijk niet. Het Rapha Clubhouse Amsterdam is één van de weinige. De correcte maat vinden: het is één van de tricky zaken bij de internetverkoop.


Details

De bretellen van de broek, in het donkere teal blue (een soort donker appelblauwzeegroen, nvdr.) net zoals het Rapha-opschrift op de broekspijp, hebben genoeg stretch en oefenen beperkte druk uit op de schouders. Ze hangen je niet op. Waar de broek de schouders raken, is er een dubbel stofje voorzien. ‘Slechts’ een detail, zou je zeggen? Maar dat zeg je niet over Rapha-spulletjes want daar zit het ‘m net in de details. Dat zie je niet alleen aan de fantastische matzwarte luxebox waarin de broek wordt geleverd of aan de verzorgde logoprint. De Pro Team Bib Shorts komt in meerdere kleuren, steeds met zwart als basiskleur maar aangevuld met fluogeel, donker blauwgroen, wit, felroze of zwart. Op de achterzijde van broek, ter hoogte van de bretellen, prijkt een etiket waarop je je naam kwijt kan. En, verwerkt in één van de naden, vind je een klein label met daarop het woord ‘Forçats’, verwijzend naar ‘Les Forçats de la route’ (vrij vertaald: de slaven van de weg, nvdr.), het beroemde artikel dat de Franse journalist Albert Londres schreef in 1924 over de mensonterende toestanden waarin de Tourrenners moesten koersen. Die historische knipoog, zo eigen aan de wielrennerij, weet Rapha als geen ander uit te spelen. Ze verkopen niet alleen een product maar ook een verhaal.

Conclusie?

De ‘verbeterde’ versie van de Pro Team Bib Shorts mag er zijn. Pasvorm en comfort zijn top. De afwerking is dat al evenzeer. Met deze broek, geproduceerd in Portugal, kan je naar de oorlog. Maar een slaaf van de weg ben je er zeker niet mee. Integendeel. Hadden de legendarische wielergebroeders Pélissier maar van dit spul gebruik kunnen maken… 230 euro kost de broek en daar hebben we voor één keertje geen commentaar op. Nee, er volgt géén ‘maar’. Het is wat het is. Je bent alvast een statusproduct rijker, een koersbroek waarop je te allen tijde kan vertrouwen. En je behoort tot de Rapha-community. Hipper dan dat wordt het niet. Meer info vind je hier.