Deel dit artikel:

EatMyRide: bereken je exacte energiebehoefte

Wil je het maximale uit je trainingen halen, dan is voeding een cruciaal element. De applicatie EatMyRide helpt je de juiste keuzes gemakkelijker te maken.

Je lichaam haalt zijn energie tijdens het rijden uit een combinatie van koolhydraten en lichaamsvetten. De koolhydraten kunnen maar beperkt worden opgeslagen. Als die voorraad leeg is en niet wordt aangevuld, volgt de welbekende hongerklop.

Je kunt de hongerklop voorkomen door de koolhydraatinname af te stemmen op de koolhydraatverbranding. Alleen verschilt die verbranding nogal per renner en per rit. Zo kan het goed zijn dat je bij je een rustige duurrit 50 gram per uur verbrandt en tijdens een cyclo meer dan 150 gram per uur. Het kan ook voorkomen dat je wel meer eet maar alsnog onvoldoende. En misschien word je wel misselijk omdat je lichaam niet aan het vele eten en drinken gewend is tijdens de inspanning.

De EatMyRide app lost al deze problemen op. Je geeft je afstand of route in of je uploadt zelfs een complete work-out inclusief wattages of hartslag vanuit TrainingPeaks. De app berekent op basis daarvan je energiebehoefte en hoeveel je onderweg moet eten. Vervolgens plan je producten in, waarbij je ziet of de producten passend zijn bij de rit. Op alleen brood kun je bijvoorbeeld geen maximale opname van energie behalen. De app maakt hiervan vervolgens een voedingsplan.

Eenmaal op de fiets kun je dit plan afspelen op je Garmin-fietscomputer. Ook kun je daarop in real-time zien wat jouw koolhydraatverbranding en -inname op dat moment is en hoe vol je energie tank nog zit.

Een veelgemaakte fout is dat renners onderweg te weinig eten. Nog voordat de hongerklop toeslaat, leidt dit tot een afname van het maximale vermogen dat je lichaam kan leveren. Je lichaam signaleert een tekort en haalt al meer energie uit lichaamsvet, wat een trage bron is. Daarmee kun je minder inspanning aan. In de EatMyRide app zie je ook wanneer je lichaam al verminderde energie heeft. Soms maakt dat niet uit omdat heelhuids thuiskomen voldoende is. Wanneer je echter kwalitatief wilt trainen en tijdig hersteld moet zijn, dan is een hogere koolhydraatinname van groot belang. 

De EatMyRide app wordt ondermeer ook gebruikt door profrenners als Florian Vermeersch en Wilco Kelderman en de renners van Team DSM.

Gerelateerde artikels