Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Diabetespatiënt ‘veroverde’ de Vogezen tijdens Climbing For Life

Een week geleden namen de Belgen de Vogezen over met Climbing For Life. Eén van de bijzondere deelnemers was Herbert Gregoor, diabetespatiënt (type 1) en ambassadeur van het achterliggende goede doel. We blikken met hem terug op het wielerevenement dat in het teken stond van diabetes.

Climbing For Life (een gezamenlijk initiatief van Golazo Sports, Energy Lab, de Association Belge du Diabète en de Diabetes Liga) is een groot evenement om diabetes onder de aandacht te brengen en aan te tonen dat sportieve prestaties perfect haalbaar zijn voor mensen met diabetes, type 1 of type 2. Uiteraard kan dat enkel met de nodige medische begeleiding.

Om deze boodschap kracht bij te zetten deed een team van fietsers met (een hoog risico op) diabetes mee aan de vijfde editie van Climbing For Life. Herbert Gregoor was één van hen. Hij werd zes maanden begeleid door een medisch team en door Energy Lab.

Gezonder leven
Na een aankondiging gezien te hebben, wist Herbert dat hij wilde deelnemen. “Met mijn deelname wilde ik mijn leven weer oppakken en mijn gezondheid in goede banen leiden. Ik heb de laatste jaren de kantjes er een beetje vanaf gelopen. Daardoor was mijn suikerspiegel niet altijd goed en was mijn gewicht wat hoog”, zegt hij.

Zo’n tien jaar geleden had hij al wel gefietst, maar zeker de laatste drie jaar was sporten ver naar de achtergrond geschoven. “Deelname aan Climbing For Life, mijn eerste, was daarom een zeer grote, eigenlijk niet te beschrijven uitdaging. Toen ik begin dit jaar op de fiets stapte en de eerste trainingen deed, dacht ik: waar ben ik aan begonnen?”

Intensieve begeleiding
Een oefenrit met het team, uitleg over de campagne, een conditietest bij Energy Lab, een lichaamsscan, een gepersonaliseerd trainingsschema, advies van een sportdiëtiste – Herbert en zijn kompanen genoten uitgebreide begeleiding. “Hoe verder we in ons trainingsschema kwamen en hoe meer hoogtemeters we maakten, hoe meer zin ik kreeg om deze uitdaging in de Vogezen te voltooien.”

“We hebben vele trainingen gereden. Zelf deed ik een drie- tot viertal trainingen per week. Twee in de week na mijn werk en twee langere in het weekend”, zegt Herbert, die deelnam aan veel gekende events als de Greg Van Avermaet Classic en Elfstedenronde. “Ik heb tot nu toe 5.300 kilometer gefietst en zo’n 23.000 hoogtemeters gemaakt. Ik ben een dikke tien kilogram lichter en er is 2,5 kilogram spiermassa bijgekomen.”

Ware helden
Voor Herbert waren de fietsdagen in de Vogezen tijdens Climbing For Life onvergetelijk. “We hadden een geweldige groep en motiveerden elkaar. Er was steeds veel plezier en in moeilijk tijden trokken we elkaar over de meet, als dat nodig was”, zegt hij. “De lange beklimmingen waren voor mij een hoogtepunt. De weg naar de top van La Schlucht – met het gerinkel van koeienbellen en super uitzicht – zal ik niet snel vergeten. Dat doet de pijn en vermoeidheid vergeten.”

Moeilijke momenten waren er ook, zo vertelt hij er meteen achteraan. “Het was er soms bar koud, er stond een ijzige wind van 5 beaufort op de toppen. Bij de laatste klim op de eerste dag heb ik bij de EHBO-stand een folie gehaald voor op m’n borst en rug, omdat ik onderkoeld was”, zegt hij. Een dag later bij mist en ijsregen stond hij na een rukwind ineens links naast de weg. Het liep net goed af.

“Na de laatste rit op zaterdag waren er een pasta- en afterparty. We zijn daar als ambassadeurs op het podium geroepen. Echt, het voelde alsof we even helden waren. Ook werd het voorlopige bedrag voor het goede doel bekendgemaakt: bijna 95.000 euro. Zelf heb ik tot nu toe met hulp van familie en vrienden een bedrag van 4.371 euro bij elkaar gesprokkeld.”

Op naar duathlon
Hij is blij met de steun die hij heeft gehad. Het is Herberts doel om nu te blijven fietsen en zijn gezondere levensstijl voor te zetten. “Zeker nu je een goede conditie hebt, wordt fietsen zo plezant. Je maakt steeds weer nieuwe vrienden bij tochten waaraan je deelneemt. Volgend jaar ga ik de nieuwe ambassadeurs steunen en helpen als peter. Ook wil ik zelf weer deelnemen aan Climbing For Life”, zegt hij. “Om de winter door te komen, begin ik ook weer met hardlopen en pak ik de rollen. Mijn volgende uitdaging is dan ook een recreatieve duathlon.”