Deel dit artikel:

Canyon herstructureert crossgamma

Na de succesvolle lancering van de Inflite CF SLX crossfiets vorig jaar, herwerkt Canyon zijn aanbod crossfietsen voor de komende winter. Het aanbod CF SLX crossers verkleint, maar het gamma wordt uitgebreid met een aantal CF SL fietsen én (tromgeroffel) een aluminium crossfiets.

Vorig jaar lanceerde Canyon de Inflite CF SLX die onder de bips van Mathieu Van der Poel al een pak overwinningen behaalde. De CF SLX is opgebouwd rond het lichtste carbon crossframe van Canyon (940 gram voor een frame) en heeft de unieke knik in de bovenbuis. Daarmee blijft de hoofddriehoek van de fiets groot genoeg om de crosser gemakkelijk te kunnen schouderen, maar de zadelpen steekt wel verder uit de zitbuis waardoor er meer comfort ontstaat. De CF SLX was vorig jaar in drie versies beschikbaar (een CF SLX 8.0 Pro Race van 2.799 euro met Sram Rival 1x, de CF SLX 9.0 van 3.199 euro met Shimano Ultegra en de CF SLX 9.0 Pro Race 3.999 euro met Sram Force CX1 en carbon Reynolds Assault LE wielen). Een los frame was er op CF SLX niveau niet en dat komt er ook dit jaar niet.

De Canyon Inflite CF SLX 9.0 Race met de gewaagde onderdelenmix.

Op CF SLX-niveau blijft er slechts één fiets over en dat is de Inflite CF SLX 9.0 Race. Een pure crossbolide van 4.599 euro met de Reynolds Assault LE Disc wielen en een heel gewaagde afmontage. Canyon kiest immers voor een 1x set-up met een 40-tands Quarq Prime Carbon crankstel en (alweer tromgeroffel) een draadloze Sram Red eTap achterderailleur. En dat is een opmerkelijke keuze want de Red eTap groep werd ontwikkeld voor gebruik met dubbel kettingblad en de achterderailleur is niet van het ‘clutch-type’ dat voor de meeste 1x aandrijvingen wordt aangeraden.

De Canyon CF SL 8.0 Team van 3.599 euro is klaar voor wedstrijdgebruik.

Onder de CF SLX 9.0 Race komen vier CF SL modellen en een losse frameset. Met dezelfde geometrie als de CF SLX komt het CF SL frame door het gebruik van ander carbon aan een gewicht van 1.050 gram in maat medium, de vork voegt 360 gram aan het geheel toe. De framekit kost inclusief vork, balhoofdstel, kettinggeleider, stuurpen, stuur en zadelpen 1.599 euro. De Inflite CF SL is er als complete crossfiets in vier versies. De instapfiets is de Inflite CF SL 7.0 Race van 1.999 euro, de Inflite CF SL 8.0 Team van 3.599 is de topper in de Inflite CF SL reeks.

In zacht groen of matzwart: de Canyon Inflite AL SLX 6.0 Race van 1.399 euro.

Met de toevoeging van de nieuwe Inflite AL SLX 6.0 Race verdwijnen ook alle oude aluminium Inflite modellen uit de Canyon catalogus. (Na de introductie van de Grail gravelbike zijn ook de aluminium oude Inflite aluminium crossers die tot gravelbikes waren omgebouwd uit het gamma gelicht.) Het nieuwe aluminium frame van de Inflite AL SLX 6.0 Race volgt de lijnen van de carbon inflites en maakt ook gebruik van steekassen. De vork is de carbon vork uit de Inflite CF. Een los frame is niet beschikbaar en het aanbod volledige fietsen blijft tot één model beperkt: de Inflite AL SLX 6.0 die met een Sram Apex 1x aandrijving en DT Swiss C 1850 Spline DB 1.399 euro.

Alle fietsen en frames zijn meteen leverbaar. Alle Inflite modellen vind je hier . Onze test van de Inflite CF SLX na de presentatie vorig jaar lees je hier.