Deel dit artikel:

Cadex pakt uit met wel heel lichte gravelwielen

Cadex breidt zijn gravelassortiment uit met een opvallend lichte wielset en twee types tubeless banden. Het Cadex AR35 WheelSystem weegt amper 1270 gram en heeft een compleet nieuwe naaf. Het carbon gravelstuur kwam er vorig jaar al bij.

De blikvanger onder de nieuwe Cadex-producten is het AR 35 WheelSystem. De carbon velgen zijn hookless, wat betekent dat er geen velghaak is om de band vast te houden. Voor een goede combinatie met gravelbanden of brede racebanden heeft de velg een interne breedte van 25 millimeter, zodat de flanken van de band beter ondersteund zijn in bochten. De wielen zijn op cruciale plaatsen versterkt, waardoor ze even stevig zijn als XC-mountainbikewielen. Dat maakt het des te indrukwekkender dat de wielset maar 1270 gram weegt. Niet alleen de velgen, ook de spaken zijn van carbon en zijn gespaakt volgens het Dynamic Balanced Lacing-principe om de stijfheid te maximaliseren.

Een snelle wielset, en zeker eentje die is bedoeld voor offroadgebruik, heeft een snelle naaf nodig. Daarom creëerde Cadex de compleet nieuwe R2-C60-naaf met keramische lagers en een nieuwe vrijloopnaaf met 60 tanden en een platte veer. Hou je je benen even stil en begin je daarna weer te trappen, dan grijpt de vrijloop volgens Cadex “binnen milliseconden” terug aan.

Snelle of agressieve banden

De tubeless gravelbanden komen in twee smaken en maken telkens gebruik van twee rubbersamenstellingen. De snelle AR Tubeless heeft een diamantvormig profiel in het midden van het loopvlak en hogere trapeziumvormige noppen aan de buitenkanten. Hij weegt 425 gram.

De GX is iets agressiever getint en heeft korte noppen over het middenvlak en grovere noppen aan de buitenkant. Zo wordt er meer grip gecreëerd maar wordt de snelheid niet te veel ingeperkt. De band weegt 445 gram en komt net als de AR in maar één maat: 40 mm.

Het CADEX AR WheelSystem heeft een adviesverkoopprijs van € 1199,95 voor het voorwiel en € 1599,95 voor het achterwiel. De CADEX AR- en GX-banden hebben een adviesverkoopprijs van € 79,95 per stuk. De producten zijn binnenkort verkrijgbaar.