Deel dit artikel:

Aries: het nieuwe paradepaardje van Giro

Giro heeft een nieuw topmodel weghelm. De Aries met ‘Spherical Technology Powered by MIPS’ combineert een relatief laag gewicht met ventilatie en heeft ook aerodynamische trekken.

Hoewel de marges relatief klein zijn, is Giro ervan overtuigd een aanzienlijke verbetering te hebben aangebracht ten opzichte van de Aether, de helm die tot dusver altijd als topmodel werd aangemerkt. Die overtuiging is vooral gebaseerd op in-huis testen in het DOME testlab. Giro gaat verder dan veel traditionele impacttests die de meeste helmen ondergaan en voert ook tests uit op installaties zoals de Therminator. Hierbij wordt op een aluminium hoofdvorm met 30 temperatuurelementen de temperaturen gemeten die de gebruiker waarschijnlijk zal ondervinden. De Therminator wordt opgewarmd tot 100 graden, waarna gedurende 30 minuten lucht door de helm wordt geleid in de windtunnel. Giro kan elke seconde de begintemperatuur, eindtemperatuur en temperatuurveranderingen registreren.

Interne luchtstroming

Met behulp van dit proces hebben ze bij Giro vastgesteld dat de nieuwe Aries 2,3 procent koeler is dan de Aether. Dat is een mooie vooruitgang, aangezien de Aether al een goed geventileerde helm was. Een deel van die koeling is te danken aan diepe interne kanalen die het contactvlak van je helm met je hoofd verkleinen voor een betere koeling.

Een beetje aero

De Eclipse is nog steeds Giro’s aero-gerichte weghelm, terwijl de Aries eerder een veelzijdige weghelm is. Giro geeft wel aan dat er bij de Aries naar aerodynamica is gekeken. Het merk stelt dat visueel kleinere helmen sneller zijn in de windtunnel, en dat geldt ook hier. De Aries is qua volume 7 procent kleiner dan de Aether, wat resulteert in een smaller profiel. Daarnaast zorgen subtiele details, onder meer anders afgeschuinde randen van openingen, voor betere aerodynamica. Alle kleine beetjes zorgen voor een vermindering van 4 procent in luchtweerstand ten opzichte van de Aether. De Eclipse blijft aerodynamisch gezien het uithangbord.

Aura II versterking

Een grote uitdaging bij het ontwerp van een helm als de Aries is het maken van een constructie die meer lucht dan schuim bevat en toch bescherming biedt. Met 24 grote ventilatieopeningen heb je iets nodig om ervoor te zorgen dat de helm bij een crash z’n ding doet. De Aether gebruikte al de Aura polycarbonaat verstevigingsbrug, maar de Aries is gekozen voor de Aura II. Giro splitst de hoofdbrug in twee dunnere banden die zich uitstrekken van de ene kant van de helm naar de andere. De dubbele bruggen (gemaakt van een doorzichtig onbreekbaar polymeer) zijn ontworpen om structurele stabiliteit toe te voegen zonder het gewicht te verhogen. Giro claimt dat de Aries 5 procent minder weegt dan de Aether (265 gram voor maat M).

Spherical Powered by MIPS

Net als de Aether maakt de Aries gebruik van de Spherical Powered by MIPS-technologie. In plaats van een MIPS liner aan de binnenkant van de helm hebben de Spherical-helmen twee verschillende helften die werken als een kogelgewricht, met de MIPS-laag ertussen geklemd. Hierdoor kan Giro ook schuim van verschillende dichtheden toepassen – een hardere dichtheid op de buitenschaal en een zachtere op de binnenschaal. Daardoor is de helm beter bestand tegen stoten bij uiteenlopende snelheden.

Volgens Giro heeft de Aries de beste beoordeling van Virginia Tech ooit gekregen. Het bedrijf wijst erop dat alle Giro-fietshelmen vijf sterren van Virginia Tech hebben. De Aries kan echter de beste rapportcijfers overleggen van alle Giro-helmen. Ook de enduro- en downhillhelmen zijn daarin meegenomen.

Innovatieve padding

In de Aries vind je Giro’s Roc Loc 5+ Air retentiesysteem met horizontale en verticale verstelling. Interessant is de nieuwe DryCore-padding aan de voorkant. Hij ziet er weliswaar normaal uit, maar er is een verborgen, interne siliconen kraal die het zweet weg houdt van je ogen en naar de slapen leidt. De helmen worden ook geleverd met een normale padding.

Zes kleuren

De Aries kost 320 euro en is verkrijgbaar in de maten S, M en L. Er zijn zes kleurstellingen: Anodised Matt Blue, Matt Anodised Harbor Blue Fade, Matt Black, Matt Carbon Red, Matt Coal Space Green/Black en Matt White.

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE