Deel dit artikel:

100% Getest: Van Nicholas Rowtag

Met de Rowtag heeft de Nederlandse titaniumspecialist Van Nicholas een breed inzetbare gravelfiets in het gamma. Inzetbaar door rasechte gravelers, verstokte bikepackers en andere avonturiers, maar meest van al nog door fietsliefhebbers die graag afwisselen tussen al deze opties. Met de configurator kan je als consument bovendien kiezen uit een breed gamma van onderdelen om jouw Van Nicholas af te monteren.

In de loop der jaren kregen we al een aantal titanium gravelbikes onder onze kont geschoven. De ene keer met een agressieve geometrie, dan weer budgetvriendelijk en wat zwaarder of juist blits en licht. Maar allen hebben ze diezelfde gestileerde titaniumlook. En omdat de bewerking van titanium niet evident is, hebben ze meestal ook ronde buisvormen. Niet zo voor de Rowtag, die beschikt over een D-vormige bovenbuis, een fors uit de kluiten gewassen schuine buis en voor het overige vrij klassiek aangezette achtervork.

Liefde op het tweede gezicht

Toegegeven, toen we in 2019 de Rowtag voor het eerst te zien kregen, was het niet meteen liefde op het eerste gezicht. De opvallende groene Panaracer Gravelking SK banden in kakigroen konden we nog wel smaken, maar de ietwat futuristische looks van de Shimano GRX DI2 shifters op deze titanium beauty waren als een tang op een varken. Groot was dan ook de opluchting toen we onze Rowtag uit de doos haalden, en de Campagnolo Ekar groepset tevoorschijn kwam. Mechanisch en qua prestaties misschien niet boven de elektronische Shimano GRX DI2 te plaatsen, maar op vlak van elegantie heeft deze setup alvast een streepje voor. De groene Panaracers zijn wel gebleven. De cockpit is afkomstig uit de Service Course van Zipp en de wielen waar de Panaracers rond liggen, zijn de specifieke Drift gravelwielen van Fast Forward die voor de gelegenheid zijn uitgerust met de DT Swiss 350 naven. Meer dan deftig spul dus.

Stabiel en uitgebalanceerd

Met recht en rede claimen ze bij Van Nicholas dat de Rowtag een alleskunner is. Een ‘avonturenzoeker’ klinkt het.  Daarvoor zorgen de uitgebalanceerde geometrie, de vele montagenokken en de mogelijkheid om ook 650b wielen te gebruiken. Wat de geometrie betreft kunnen we over onze testfiets in maat large vertellen dat de wielbasis een stabiele 1061 mm lang is met een liggende achtervork die in elke maat 440 mm meet. De voorvork van ons testexemplaar heeft een hoek van 70,5 graden. Dit alles maakt de Rowtag een prima te hanteren gravelbike.

Niet zwaar, wel breedvoetig

De prijs die de Rowtag voor zijn veelzijdigheid betaalt, is dat hij niet echt bijzondere rijsensaties biedt. Geen nerveuze gravelbike die elke bocht op het scherpst van de snee instuurt, maar wel een heel stabiel tuig dat je toelaat om jouw energie te sparen voor langere ritten. Desondanks presteert de Rowtag boven de verwachtingen. Hij is verrassend genoeg lichter dan hij toont. Het robuuste titanium frame geeft vertrouwen, net zoals de Drift wielen van Fast Forward met hun brede velg. Onder breed verstaan we een interne velgbreedte van 24 millimeter, wat zich vertaalt in een externe breedte van 30 millimeter.

De DT Swiss 350 naven voldoen prima, jammer dus dat de wielen niet meer verkrijgbaar zijn in deze configuratie. Al zouden FFWD’s eigen naven met Ratchet EXP aangrijping gelijkwaardige prestaties moeten leveren voor dezelfde prijs. Voor 300 euro extra heb je trouwens de Drift wielset voorzien van DT Swiss’ legendarische 240 naven.

Geen modderschoenen

In modderige omstandigheden zoals we deze tijdens de afgelopen maanden tegenkwamen, zouden we de Panaracer SK banden wel inruilen voor een setje betere modderbijters. Die modder blijft trouwens niet aan het bracket klitten dankzij de open structuur waarmee de liggende achtervork aan het bracket gezet is. Niet alleen een visuele eyecatcher, maar ook functioneel dus.

Verkocht aan Ekar

Van de Campagnolo Ekar groepset schreven we eerder al dat de vernuftig ontworpen schakellepel met makkelijke bediening vanuit de guidon een meerwaarde was. En de 1×13 met een 9-42 cassette zorgt niet enkel voor een wijd bereik maar met dank aan het extra kransje ook voor kleinere stapjes tussen de verschillende versnellingen. Hierdoor verlies je op geaccidenteerd terrein niet meteen alle snelheid wanneer je wil aanzetten op een pittige helling. Ideaal tijdens onze testrit in het golvende Hageland.

Comfortabele cockpit

Op ruig terrein komt de meerwaarde van Zipps gravelspecifieke Service Course SL-70 XPLR stuur naar boven. De ergonomisch gevormde handlebar ligt goed in de hand, waardoor je met een ontspannen houding steeds de perfecte controle houdt over de Rowtag. Tijdens technische afdalingen stuurt de fiets haarfijn omwille van de stuurbocht die 6 centimeter breder uitzwaait dan de positie van de remhendels.

Harmonieus

Het totaalpakket van frame, wielen, groepset en cockpit vormt een harmonieus geheel dat je onderweg toelaat om niet alleen van de rijervaring maar ook van de natuur en de omgeving te genieten. Zowel voor een eendagstocht met kameraden als een meerdaags gravelavontuur staat de Rowtag paraat. Dankzij de D-vorm van de bovenbuis, blijven frametasjes bovendien beter in positie bovenaan op de buis. Ook dat is mooi meegenomen.

Fiets met een ziel

Het prijskaartje van de Rowtag – je legt er 6.520 euro voor op de toonbank – ligt in vergelijking net iets hoger in vergelijking met sommige – doorgaans carbon – gravelbikes met een gelijkaardige afmontage, maar in ruil daarvoor krijg je wel een tijdloze, onverwoestbare titanium fiets met een ziel. Garant voor jaren van avonturen en gravelplezier. En via de customizer van Van Nicholas volledig op te bouwen naar jouw noden.

Meer info op de website van Van Nicholas.

Gerelateerde artikels