Deel dit artikel:

100% Getest: Storm Wharenga-strandstuur en René Herse Antelope Hill

Nu het strandseizoen op volle toeren draait, is het hoog tijd dat we ook eens enkele specifieke strandspullen onder de aandacht brengen. Wij gingen aan de slag met het Storm Wharenga-strandracestuur en de René Herse Antelope Hill-banden.

Beachrace is zeker en vast geen nieuwe discipline. Al in de jaren ’90 waagden recreanten en profwielrenners zich in de winter aan strandraces. Met bekende races zoals De Panne Beach Endurance en Egmond-Pier-Egmond is de discipline in België en Nederland al enkele decennia een ideaal tussendoortje in de winter voor geoefende fietsers om toch enkele intensieve prikkels te geven aan de conditie.

Storm

De markt voor het strandracen is fors gegroeid en ook een pak professioneler geworden. Banden, frames en stuurbouwers hebben specifieke producten ontwikkeld om nog sneller op het strand te zijn. Zo brachten de jongens van Beukers Bike Center in Petten ook een specifiek carbon stuur uit. Het Storm Wharenga-stuur is een full carbon beachstuur met een 0 mm rise en een aerodynamische voorbouw.

Afgelopen jaar werd de regelgeving omtrent sturen op een MTB aangepast voor strandraces. Om de veiligheid te bewaren, mogen geen opzetstukken (zogenaamde barends) meer gebruikt worden in officiële Cycling Vlaanderen-wedstrijden. In sommige wedstrijden mag het wel nog. Ben je van plan deel te nemen aan een strandrace, check dan steeds vooraf even het reglement van de organisatie.

Het Storm Wharenga-stuur is wel zo’n gereglementeerd model. Het carbon stuur bestaat uit één stuk, met een geïntegreerd opzetstuk in het midden. Het stuur is 740 mm breed, maar kan mits wat kennis wel wat ingekort worden. In standaard uitvoering (740 mm breed) weegt het stuur 250 gram. Wil je het stuur inkorten, gebruik dan zeker geen buizenslijper, maar een fijn zaagblad specifiek voor carbon. Let wel, kort het stuur niet te veel in, want de remgrepen kunnen niet volledig naar binnen gezet worden door de aerogreep van het stuur, en hoe smaller het stuur, hoe minder stabiliteit je hebt in het losse zand.

Comfortabel en aero

Het stuur ligt heel prettig in de hand en het opzetstuk is afgewerkt met een ruwe gezandstraalde coating, wat voor een betere grip zorgt. In eerste instantie is het rijden met de Wharenga een beetje wennen, maar het comfort en gemak om een aeropositie aan te nemen levert zoveel extra’s op dat je toch snel helemaal verknocht bent aan dit stuur. Op lange rechte stukken even de rug rechten en toch nog aero zitten levert ons weer wat extra watts op.

Conclusie

Het Storm Wharenga-stuur is zeker niet goedkoop, maar echt wel het overwegen waard. Er zijn wat aluminium varianten op de markt, maar die hebben geen ergonomische fit en hebben vaak ook een rise of een bocht naar achteren. Wat ons betreft, is dit stuur zeker zijn geld waard. Een mooie upgrade voor je strandracer waar je veel plezier gaat aan beleven. Gebruik je de strandracer ook voor lange tochten, dan kan je nog net iets comfortabeler zitten en kan je het bovenlichaam iets meer ontspannen. Het Wharenga-stuur is online te koop via StormSports.nl en wordt geleverd in een juten zak met de installatiegids erbij. 

Prijs: 349 euo

René Herse Antelope Hill

Een vrij onbekend merk in de Benelux, maar daarom niet minder interessant om in de toekomst te overwegen is René Herse, een van oorsprong Franse fabrikant van fietsonderdelen die al sinds 1938 kwaliteitsproducten maakt. Het merk is voornamelijk bekend bij langeafstandsfietsers en daar vond het ook zijn ontstaan. René Herse ontwikkelde eind jaren dertig lichte aluminium producten die in het Franse wielrennen en voornamelijk Parijs-Brest-Parijs gebruikt werden. Wij gingen afgelopen maanden aan de slag met de Antelope Hill-banden tijdens onze uitjes naar het strand en op gravel.

Tubeless met wat moeite

De René Herse Antelope Hill is een slick mountainbikeband die voornamelijk voor gravel en zandondergrond gebruikt wordt. De band zou 55 mm breed moeten zijn, maar zelfs op een brede velg valt hij toch iets smaller uit. Met een breedte van ongeveer 53 mm kom je natuurlijk wel al heel ver. Het soepele karkas zorgt voor een lange rolweerstand en door de tanwall zijkanten ziet de band er ook nog eens heel goed uit. De banden kan je tubeless leggen, maar dat vergt toch wel wat inspanning. De montage van de achterband lukte meteen, die van het voorwiel was een ander verhaal. Het duurde wel eventjes voor we de band volledig tubeless kregen. We reden vooraf enkele ritten met een binnenband waardoor de band wat kon uitzetten.

René Herse is een exclusiever merk dat niet overal verkrijgbaar is. In de Benelux kan je de banden aankopen via www.justpedal.nl, die de banden ook verdeelt. De Antelope Hill bestaat in diverse uitvoeringen. De standaard, extra lichte, endurance en endurance plus verschillen allen in gewicht. Allemaal zijn ze tubeless-ready en de extra lichte versie kan je ook in zwarte uitvoering krijgen.

Rolweerstand

De René Herse Antelope Hill is een perfecte keuze wanneer je een exclusieve band wil die zowel voor gravel als mountainbike gebruikt kan worden. We testten de band uitvoerig op het strand en moeten toegeven dat de rolweerstand echt laag is. Het karkas is zeer soepel en biedt voldoende grip in de bochten en verharde stukken. Uiteraard speelt bandendruk een belangrijke rol en zet je deze best op één tot anderhalve bar. Als ultieme strandband zouden we deze René Herse Antelope Hill niet bestempelen, daarvoor valt hij net iets te smal uit. Wil je een allround band, dan zit je wel heel goed.

Betrouwbaar onderweg

De maximale druk die toegestaan is bedraagt 3,8 bar, dat vinden we zelf heel veel voor een mountainbikeband en dus reden wij op ‘slechts’ 1,5 bar rond. Op het comfort en de grip valt weinig aan te merken. We gebruikten de Antelope Hill in diverse omstandigheden. Natte, zanderige ondergrond en lichte gravelstroken zijn perfect voor deze band. Wil je echt offroad gaan, dan kies je beter voor een band met grof profiel. Na heel wat offroad kilometers vertonen de banden weinig sporen van gebruik. De kwaliteit mag er zeker zijn en dat geldt helaas ook voor de prijs. De Antelope kost zo’n 76 euro en dat is behoorlijk wat voor een offroad band. Uiteraard zijn er goedkopere strand- en gravelbanden op de markt maar in verhouding tot de kwaliteit en de rolweerstand is de prijs verdedigbaar.

Conclusie

Voor een allround winterband (gravel en weg) verdient deze René Herse Antelope Hill een zeer goed rapport. Wil je deze band specifiek als strandband gaan gebruiken, dan vinden we hem net iets te smal uitvallen.

Prijs: 76 euro

www.renehersecycles.com

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE