Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Specialized Rhombus Pro

Samen met de vernieuwe Diverge gravelbike stelt Specialized ook kakelvers rubber voor: de Rhombus Pro. Die duikt in de grijze zone tussen gravel- en mountainbikebanden. Wij gingen er alvast mee op pad.

Wou je je gravelbike voorzien van een tubeless setup, dan had je bij Specialized tot nu toe de keuze uit 3 types banden. De Pathfinder Pro heeft een slick centraal loopvlak, geflankeerd door lage noppen: ideaal voor weinig rolweerstand op asfalt en voldoende grip op droge trails. Daarnaast heb je de Sawtooth Pro, die iets meer allround gepositioneerd is, en de Tracer Pro. Het middelhoge, bliksemschichtvormige profiel van die laatste biedt je ook op losse grindpaden en iets technischer terrein de nodige tractie en zekerheid.

Vandaag hebben gravelbikes echter steeds vaker ruimte voor bredere banden, waardoor je er ook steeds uitdagender terrein mee kan opzoeken. Al moeten je banden daar wel op voorzien zijn. Met de Rhombus Pro heeft Specialized een gravelband gecreëerd die qua profiel naar een mountainbikeband begint te neigen. Volgens de fabrikant komt de 700 x 42C band dan ook het best tot zijn recht ‘when gravel turns into dirt’. Laat dat nu net hetgeen zijn waar we op onze Vlaamse boerenwegels geen gebrek aan hebben!

Grip in overvloed

Wat meteen opvalt aan dat profiel, is het noppenpatroon waarbij niet enkel de buitenste rijen noppen vrij hoog zijn, maar ook die op het centrale loopvlak. Wel sluiten ze daar een stuk nauwer op elkaar aan om de rolweerstand binnen de perken te houden. Op de verharde weg, goed rollend gravel of keiharde trails moet de Rhombus Pro logischerwijs het onderspit delven wanneer je hem met een Pathfinder of Tracer-gravelband zou vergelijken. Maar wanneer de singletracks wat technischer worden en de aardkorst een paar stevige plensbuien te verwerken kreeg, dan bewijst deze 42 mm brede band zijn nut. Eens je het veld of het bos induikt, heb je grip en tractie in overvloed. Ook wanneer de ondergrond er nat bijligt.

De Rhombus Pro is ook heel voorspelbaar in het bochtenwerk: omdat er weinig verschil in hoogte zit tussen de schouder- en centrale noppen, blijft de band vrij rond en stuur je dus makkelijk in. Aan zekerheid en vertrouwen geen gebrek dus.

Goochelen met bandenspanning

Aan onze weeghaak klokt deze tubeless ready (of ‘2Bliss’ zoals Specialized het op zijn verpakking en band zelf verwoordt) Rhombus Pro af op 575 gram. Exact het gewicht dat ons ook door de fabrikant wordt beloofd. Voor een band met die breedte en een dergelijk uitgesproken noppenpatroon, is zo’n gewicht wel de norm. Specialized raadt een bandenspanning van 2,5 à 4,5 bar aan wanneer je de Rhombus Pro tubeless monteert, al mag je die benedengrens best met een korreltje grint nemen. Wanneer je ook op een heel modderige ondergrond tubeless aan de slag gaat, zal die 2,5 bar wat aan de hoge kant zijn.

Zelf monteerde ik de Rhombus Pro met binnenbandjes en met een bandendruk vooraan van 2,5 bar en achteraan 2,7 bar. Ik weeg ongeveer 68 kg en reed vooral in vrij droge omstandigheden. Om die bandendruk te bepalen, gebruikte ik trouwens, bij wijze van test, deze bandenspanningscalculator van Silca.

Extra lekbescherming

De Rhombus Pro wordt opgebouwd rond een drielalig 60 TPI karkas (‘Threads per inch’ – het karkas is geweven van een stof die uit 60 draden per duim bestaat), waar Specialized zijn bekende Gripton-rubbermengsel op legt. Tussen het karkas en het centrale rubberen loopvlak zit ook nog een strookje BlackBelt-lekbescherming.

Een 60 TPI-karkas is stevig en zorgt voor een goeie lekbestendigheid aan de zijwanden van de band, maar is wel minder soepel en biedt dus ook wat meer rolweerstand dan bijvoorbeeld een 120 TPI-karkas. Toch is de Rhombus Pro beslist niet stug en valt hij makkelijk te monteren en te demonteren dankzij de kevlar hieldraad.

Conclusie

De Rhombus Pro is met z’n profiel de meest agressieve gravelband van Specialized en een perfect te verantwoorden toevoeging aan hun gamma. Deze band is een goeie keuze wanneer je met je gravelbike ook graag sporen trekt in de Vlaamse klei. Zowel op een droge als natte ondergrond is de tractie prima en die overvloed aan grip wekt ook vertrouwen in het offroad bochtenwerk. Qua rolweerstand op verharde weg zijn er uiteraard betere alternatieven te vinden. Je zal dus vooral in het veld, het bos en op onverharde paden plezier beleven aan de 42 mm brede Rhombus Pro’s.

De Rhombus Pro wordt standaard gemonteerd op de nieuwe Diverge Expert E5 EVO en de Diverge Comp E5 EVO. Specialized biedt deze band enkel aan in maat 700 x 42C.

De adviesprijs is 49,90 euro. Meer info vind je op de website van Specialized.