Deel dit artikel:

100% Getest: Revoloop.cc Ultra binnenbanden

Nieuwe binnenbanden staan waarschijnlijk niet bovenaan je verlanglijstje wanneer je je fiets een tikkeltje sneller wil maken. Toch kunnen lichte exemplaren een paar tellen verschil maken, zeker in de bergen of op steile hellingen. Wij gingen op pad met vederlichte Revoloop.cc Ultra’s: voer voor grammenfetisjisten.

In de koers kunnen details soms het verschil maken tussen winnen of verliezen. De keuze voor specifieke binnenbandjes is zo’n detail. Om een berg zo snel mogelijk omhoog te knallen, is elk grammetje minder dat je moet meenemen naar boven, mooi meegenomen. De banden van het Duitse Revoloop zien we dus vooral in die setting thuishoren.

Flinterdun, maar sterk materiaal

Revoloop produceert binnenbandjes die gemaakt zijn van polyurethaan. Naar eigen zeggen een volledig recycleerbaar materiaal waarmee je minder snel lek rijdt dan met gewone binnenbanden. Wanneer je het beetpakt, lijkt het net plastiekfolie. Ook de ventielen zijn gemaakt van thermoplastic en dus een fractie lichter dan de ventielen van doorsnee binnenbandjes. In deze materiaalkeuze gelijkt Revoloop op die andere, meer bekende fabrikant van ultralichte binnenbanden: Tubolito. Ook de oranje Tubolito’s zijn gemaakt van TPU. Bij de montage kijk je best wel even uit je doppen: het polyurethaan is zo flinterdun dat de binnenband makkelijk gekneld raakt tussen het velgbed en de hieldraad van je buitenband. Je pompt de Revoloops dus best al iets harder op dan gewoonlijk, zodat ze meteen mooi in de buitenband zitten. Vervolgens heb je geen problemen wanneer je de buitenband over de velgrand trekt.

Pluimgewicht rond je wielen

Wij mochten de Revoloop.cc Ultra’s testen in maat 28 x 1,25-1,6” en met 40 mm lange prestaventielen. Voor dit specifieke type claimt de fabrikant een gewicht van 30 gram. Ons weeghaakje gaf echter 35 gram aan. Nog steeds lichter dan een latex binnenband en exact 50 gram minder dan onze gewone rubberen binnenband: die woog 85 gram. Tel je voor- en achterband bij elkaar, dan bespaar je dus 100 gram gewicht op je fiets.

Dé hamvraag is natuurlijk: voel je dat ook echt tijdens het rijden, die 100 gram minder? Het verschil in gevoel is heel subtiel, maar het is er wel. Je bespaart immers roterend gewicht en dat heeft toch een impact op je rijervaring. Hoe minder grammen er ‘rondgeslingerd’ moeten worden, hoe makkelijker je jouw fiets op topsnelheid krijgt en hoe minder moeite je moet doen tijdens het klimmen. De al vederlichte Canyon Ultimate CF Evo Disc waarop we deze bandjes monteerden, voelde gewoon nog net dat tikkeltje lichtvoetiger aan dan gewoonlijk. Ook de rolweerstand van de Revoloop- bandjes zou een stuk lager zijn. Al valt dat effect uiteraard nog moeilijker te isoleren en is het ook in grote mate afhankelijk van de buitenbanden waarmee je ze combineert.

Ook je portemonnee wordt lichter

Qua duurzaamheid konden we de Revoloop’s niet op foutjes betrappen. We reden er ongeveer een maand mee rond en hadden in die periode niet één lekke band. Rij je toch eens lek, dan biedt Revoloop ook reparatiekitjes aan om je band te stoppen. Een band repareren, is dat niet iets van de vorige eeuw? De vraag stellen is ze beantwoorden wanneer je de prijs van deze banden kent. Voor een Revoloop-binnenband moet je 24,95 euro ophoesten. Een veelvoud van de prijs van een gewone binnenband en dus al eens de moeite om te repareren in plaats van zomaar weg te gooien…

Enkel jijzelf kan bepalen of dat een bedrag is dat je hieraan kan en wil spenderen. Voor je wekelijkse zondagsrit lijkt het ons wat ‘overkill’ om zo diep in je zak te tasten voor een binnenband. Trek je echter een weekje naar de bergen of pik je nu en dan een wedstrijd mee en wil je het onderste uit de kan halen, dan wordt het weer een ander verhaal.

Naast de Revoloop.cc Ultra heb je ook nog de keuze uit de smallere Revoloop.race en de nog lichtere Revoloop.race Ultra. Ben je een mountainbiker, dan zijn er ook bandjes in de aanbieding voor 29”-, 27,5” en 26”-wielen. Tot slot kunnen ook fatbikers hun hart ophalen bij Revoloop.

Alle info over deze vederlichte banden vind je op de website van Revoloop. Een setje van deze binnenbanden bestellen, kan op de website van BusyBee Bike products.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE