Deel dit artikel:

100% Getest: Origine Help Gravel

Anders dan de elektrische mountainbike, is de e-gravelbike voorlopig nog een stuk minder alomtegenwoordig. De vraag groeit, maar blijft beperkt en dus volgt ook het aanbod stapsgewijs. Al hebben sommige merken hun huiswerk wel gemaakt. Origine bijvoorbeeld, dat met de Help Gravel een heel erg nette, lichte én vlotjes bollende e-gravelbike op onze redactie heeft gedropt. Onze man waagde zich aan een testrit die smaakt naar meer…

Terwijl ik mijn Origine Help Gravel in het Pajottenland aan een stevige testrit onderwerp, zit ik al te broeden op de tekst van mijn review. Welke bewoordingen zal ik gebruiken om de rijsensaties het best te omschrijven? Spoken alvast door mijn hoofd:

‘Verboden vrucht.’

‘Verslavend als heroïne.’

‘Ik heb ervan geproefd en ik wil meer.’

Laat ik dus maar van wal steken door te zeggen dat ik me aan boord van de Help Gravel kostelijk heb geamuseerd. Ik wil ook meteen het vooroordeel ontkrachten dat een elektrische sportfiets iets is voor mannen en vrouwen die ‘niet meer meekunnen’ met een gewone fiets. Honderd kilometer doorheen het Pajottenland met de Help Gravel in eco-stand, dat hakt erin. Ook al krijg je nu en dan een duwtje in de rug. Alleen ben ik onderweg minder vaak in het rood gegaan op hellingen en lastige offroadstroken, waardoor je langer kan fietsen en je meer plezier aan de tocht beleeft.

Amper 3 kilo extra gewicht

Eén van de eerste vragen die ongetwijfeld door je hoofd spookt, is: ‘Hoeveel weegt zo’n elektrische gravelbike?’ Wel, het gewicht van deze Origine Help Gravel valt reuze mee. Op mijn weeghaak verschijnt 12,8 kilo en dat is voor een fiets met een aluminium frame in maat M toch wel heel netjes. Het volledige aandrijvingssysteem met Mahle X20-achterwielmotor en geïntegreerde batterij van 250 Wh voegt dus amper 3 kilo toe aan het totaalgewicht van de fiets. De batterij kan je niet uit de onderbuis nemen. Opladen lukt dus het best in de garage en neemt ongeveer 3 uur in beslag.

Minimalistische bediening

Het energieniveau van de batterij is met 250 Wh dus niet bijster hoog: gewone e-bikes met accu’s van 625 of zelfs 750 Wattuur zijn geen uitzonderingen meer. Maar die fietsen zijn wel haast dubbel zo zwaar, waardoor die batterijen ook veel meer energie aan de motor moeten leveren. Ook al ben ik met mijn 68 kilo niet van de zwaarste: de Help Gravel heeft het tijdens mijn testrit toch maar mooi 96 kilometer uitgezongen. En dat op een geaccidenteerd parcours met een kleine 1000 hoogtemeters. In eco-stand weliswaar, één van de vier ondersteuningsstanden waaruit je kan kiezen via de knop op de bovenbuis. De bediening is dus minimalistisch: je hebt geen knopjes aan het stuur en kan dus ook niet via pijltjes meer of minder ondersteuning vragen. Wanneer je van de eco-stand naar de stand erboven gaat en je wil vanaf daar weer naar eco, dan moet je eerst ook nog de ‘turbo’-stand even passeren. Er is immers maar één drukknop. De kleur van het led-licht aan de knop vertelt je in welke stand je fietst. Datzelfde streepje licht geeft ook het batterijniveau aan: hoe kleiner de actieradius wordt, hoe ‘leger’ het lichtbalkje. Je krijgt nergens een percentage te zien, dus je moet wat gokken hoeveel energie er nog overschiet in je batterij. Wil je toch de motor vanaf het stuur kunnen bedienen én de exacte actieradius zien? Dan kan je deze Help Gravel ook met een Mahle fietscomputertje laten afmonteren. En wil je toch ook een grotere actieradius? Dan behoort een tweede batterij in de bidonhouder op de zitbuis tot de mogelijkheden.

Opvallend onopvallend

Voordeel van die minimalistische aanpak is wel dat je aan deze Help Gravel amper ziet dat het een e-bike is. Dat is voor veel mensen belangrijk. De motor zit in de achternaaf, de batterij is geïntegreerd in de onderbuis en de bediening gebeurt via een knopje aan de bovenbuis. That’s it! Het enige wat je misschien zou kunnen verraden is het gezoem van de Mahle X20-motor wanneer die in een hogere stand het vuile werk voor jou opknapt. De motor heeft een trekkracht van 55 Nm. Dat is lager dan bij de doorsnee elektrische mountainbike, maar in principe heb je die hoge trekkrachten ook niet nodig op het grind. Bovendien zorgt een achterwielmotor zoals de Mahle voor een wat efficiëntere overbrenging van kracht dan de zware middenmotoren op de meeste e-mountainbikes. Iets waarvoor je bij elektrisch fietsen wel moet opletten, is dat je goed blijft schakelen. Dat geldt niet enkel voor deze Help Gravel, maar voor iedere e-bike. Je krijgt een duwtje in de rug en dus heb je altijd de neiging om wat groter te trappen dan je normaal zou doen. Maar de batterij gaat langer mee wanneer je goed schakelt en een wat soepeler cadans aanhoudt dan wanneer je een monsterverzet ronddraait. Goed terugschakelen bergop en op gravelstroken is dus de boodschap!

Vlotjes richting 30 per uur

Net als elke andere e-bike, ondersteunt de Help Gravel je tot een snelheid van 25 kilometer per uur. Al had ik onderweg het gevoel dat die limiet toch een tikkeltje naar boven is afgesteld en je de fiets pas vanaf 26 à 27 kilometer per uur puur op spierkracht vooruit moet zien te krijgen. Dat laatste is trouwens hoegenaamd geen straf. Het is niet zo dat je een muntje in de parkeermeter stopt eens de ondersteuning wegvalt, integendeel. Sowieso wordt de snelheid – in eco-stand althans – heel geleidelijk aan richting 25 à 26 per uur gedreven, wat ook maakt dat de overgang naar fietsen zonder ondersteuning erg subtiel aanvoelt. Dankzij het relatief lage gewicht van de fiets en de lichte loop van de Prymahl Vega e-C35 Pro carbonwielen, drijf je op vlakke stroken of op verharde wegen haast moeiteloos de snelheid op richting 30 kilometer per uur. Bergop voel je die drie kilo extra natuurlijk wel, maar wees eerlijk: hoe vaak knal jij een pittige helling aan meer dan 25 per uur naar boven?

Vlieg over obstakels

Om je op die natuurlijke, geleidelijke manier een duwtje in de rug te geven, doet de Help Gravel een beroep op zowel snelheids-, cadans- als krachtsensoren aan de trapas. Je krijgt pas ondersteuning wanneer je echt goed kracht zet op de trappers. Daardoor voel je dat deze gravelbike vooral vaart maakt bij het aanzetten na een bocht, bij het accelereren of wanneer je een grindstrook of aardeweg opdraait. Op vlakke gravelstroken krijg je een heerlijk gevoel: het lijkt alsof je over obstakeltjes heen vliegt zonder dat je er veel moeite voor moet doen. Ik vraag me af of ook Wout of Mathieu zich zo voelen wanneer ze in Roubaix over de kasseien stuiven. Maar zoals gezegd: fietsen met de Help Gravel blijft wel fietsen. Het is niet zo dat je niks meer hoeft te doen. Op de lagere ondersteuningsniveaus ga je niet even met twee vingers in de neus aan 25 kilometer per uur een steile heuvel opknallen. Zeker in eco-stand vergt het nog steeds kracht om een helling aan pakweg 18 kilometer per uur te overwinnen, maar dat vind ik net positief. Je wil dat je intervallen afgeroomd worden en dat je in het oranje gaat, eerder dan in het rood. Wie echt moeiteloos wil offroaden, koopt beter een crossmotor.

Comfortgerichte geometrie

Qua geometrie biedt de Help Gravel je een iets rechtere zitpositie dan bvb de Origine Graxx. De bovenbuis is 5 mm korter en de balhoofdbuis is 15 mm hoger. Resultaat: een hogere stack is hoger en kortere reach. In mensentaal wil dat zeggen dat je dus een stuk minder sportief en voorovergebogen op die fiets zit. Dat komt het rijcomfort tijdens lange ritten ten goede. Ook de Ritchey Road Ergomax Comp-stuurbocht knikt een stukje naar boven, waardoor je met je handen bovenop het stuur net een tikkeltje meer rechtop zit. Het frame is aluminium en dat rijdt dus wel wat harder dan een carbon exemplaar. Maar de carbon voorvork zorgt voor compensatie en natuurlijk kan je ook goed met de bandenspanning spelen in de 40 mm brede Schwalbe G-One Bite tubeless banden. Wil je het comfort nog een tikkeltje opdrijven? Laat dan een carbon zadelpen monteren wanneer je jouw Gravel Help bestelt. Da’s het mooie aan Origine: je kan je fiets van A tot Z volgens jouw wensen laten samenstellen en lakken. Ook de vele bevestigingspunten aan het frame en de voorvork zijn mooi meegenomen. Bikepacken behoort dus zeker tot de mogelijkheden, maar hou er rekening mee dat je met enkele gevulde fietstassen aan je frame zeker niet meer dan 100 kilometer per dag zal kunnen fietsen.

GRX-afmontage

De testfiets die ik ter beschikking kreeg is de LS68-variant met een 1×11-speed Shimano GRX800-groepset. Die heeft in dit geval een 40-tands crank en een cassette met een bereik tussen 11 en 42 tandjes. Ondanks de duurdere carbon wielen – die een echte meerwaarde zijn – blijft deze elektrische gravelbike van Origine onder de 5000 euro geprijsd. De fiets kost 4963 euro en dat is echt een interessant prijskaartje.

Conclusie

Minder afzien, meer plezier: dat is wat mij betreft het motto aan boord van deze Help Gravel van Origine. Je ziet amper dat het een e-bike is en je voelt het ook amper wanneer je sneller dan de maximale ondersteuning van 25 kilometer per uur over de gravelwegen knalt. Dankzij zijn lichte gewicht (en geholpen door de carbon Prymahl-wielen) blijft deze Origine altijd vlotjes berijdbaar. De actieradius maakt middellange graveltochten mogelijk, terwijl de achterwielmotor je op een natuurlijke manier ondersteunt. De bediening van de aandrijving is minimalistisch, maar daardoor ook wel heel eenvoudig. Voor minder dan 5000 euro koop je met de Help Gravel een elektrische gravelbike met een setje carbon wielen en een kwalitatieve GRX800-groepset van Shimano. Kortom: een gravelbike waar de fun van afspat!