Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: HideMyMirror

De HideMyMirror van CloseTheGap is een subtiel spiegeltje voor racefietsers, dat je in het uiteinde van je stuur monteert en dat je een blik gunt op het verkeer (of je fietsmakkers) achter jou. Nuttig of niet? We hebben het getest.

Het Nederlandse CloseTheGap is het bedrijf van ex-wielrenner en ex-fietsjournalist Mathijs Wagenaar. Samen met zijn team ontwerpt en produceert hij slimme, subtiele accessoires voor je (race)fiets. De HideMyBell is tot nog toe zijn bekendste hersenspinsel: een houder voor je fietscomputer met daaronder, heel onopvallend, een fietsbel verwerkt. De HideMyBell bestaat ondertussen in een pak verschillende uitvoeringen, waarvan we er ook al enkele mochten testen. Een verslag daarvan lees je op deze pagina.

Spiegeltje, spiegeltje aan je hand…

Nieuwer in het gamma van CloseTheGap is de HideMyMirror: een inklapbaar achteruitkijkspiegeltje dat je in het uiteinde van je racestuur monteert. Logischerwijs ter vervanging van je linkerstuurdop. De HideMyMirror is 360° draaibaar en dankzij het bolscharnier kan je ook de kijkhoek makkelijk instellen. Het kleinood weegt amper 16 gram en is bruikbaar voor sturen met een binnendiameter tussen 19 en 23 mm. Gebruik je de spiegel niet, dan klap je hem als een soort dekseltje dicht. Ook aan luchtweerstand is gedacht, want het scharnier is aerodynamisch uitgevoerd.

Ogen op je rug

Fietsers moeten in het verkeer vaak ‘ogen op hun rug’ hebben. Maar wanneer je je omdraait om te zien wat er zich achter jou afspeelt op de weg, creëer je zelf een potentieel gevaarlijke verkeerssituatie door niet meer voor je te kijken. En alleen op je gehoor afgaan om te weten of een voertuig je wil inhalen, dat is door de rijwind ook niet altijd mogelijk. Persoonlijk vind ik zo’n spiegeltje, ook op je racefiets, echt een nuttig hebbeding. Er zijn weinig argumenten om het niet te doen: dichtgeklapt zie je de HideMyMirror amper zitten, het weegt niks en je kan wat veiliger de baan op.

Erg klein spiegelbeeld

De eerste keren dat je de HideMyMirror gebruikt, is het wel wat zoeken naar de voor jou beste positie van het bolle spiegeltje. Want als je hem ook maar één millimeter kantelt of verdraait, resulteert dat in een compleet andere kijkhoek. Maar eens je een goed oogpunt gevonden hebt, hoef je eigenlijk gedurende de hele rit niet meer aan het spiegeltje te prutsen. Ook al rij je over een lastige kasseistrook of met 7 beaufort vol op je snufferd: de HideMyMirror verroert geen vin. Het grootste nadeel dat ik ondervond, was de erg kleine reflectie. Ik ben niet gezegend met een adelaarsblik en dus is het wel even wennen om de snelheid van een aankomend voertuig of fietser in te schatten op basis van een spiegel met zo’n twee centimeter doorsnede.

Ook handig tijdens groepsritten

Eén keer per week fiets ik naar het werk. Alleen over een traject met zowel drukke gewestwegen als sluipweggetjes waar auto’s elkaar amper kunnen kruisen. Daar ben ik dus extra kwetsbaar en is zo’n HideMyMirror geen overbodige luxe. Maar ook tijdens mijn groepsritten in het weekend, liet ik het spiegeltje zelden ingeklapt. Want doe je een stevige kopbeurt of wil je op een helling de boel eens flink uit elkaar ranselen, dan is het handig om in één oogopslag te kunnen zien wie er na je krachtexploot nog in je wiel zit. Of omgekeerd: je laat je minder snel verrassen door iemand die vanachter je rug de sprint aanzet. Ook voor het betere haantjesgedrag komt zo’n HideMyMirror dus van pas. Boys will be boys!

Conclusie

De HideMyMirror bewijst z’n nut zowel tijdens solo- als groepsritten. Ook al is de reflectie in het spiegeltje aan de kleine kant, je bent je bewuster van wat er zich achter jou afspeelt in het verkeer of je fietsgroep. Extra gewicht is er amper en dichtgeklapt valt de spiegel haast niet op, zeker niet als je zwart stuurlint hebt.

De adviesprijs is 24,95 euro. Alle info vind je op de website van CloseTheGap.

Plussen

• Gewicht: slechts 16 gram

• Onopvallend design

• 360° draaibaar

• Bestand tegen rijwind en oneffen terrein

Minnen

• De reflectie in het spiegeltje is heel klein

• Fragiel bij valpartijen