Deel dit artikel:

Zomerroutes: De Westhoek – Diksmuide

Vive Le Velo, het populaire televisieprogramma, wordt in de Westhoek tot leven gebracht met zes thematische fietsroutes. Centraal punt is de eerste flagship store van Vive Le Velo, in Diksmuide. De zes routes dragen allemaal het DNA van het programma en brengen je in de diverse uithoeken van de West-Vlaanderen. Meer nog, er zijn diverse startpunten: de korte routes kan je starten in Diksmuide tot Veurne. De meer getrainde fietsers kunnen hun pijlen richten op de langere afstanden waarbij je bijvoorbeeld ook in Kortrijk of Brugge kunt vertrekken. Het fietsaanbod in West-Vlaanderen is bijzonder gevarieerd. Vaak vlak, soms heuvelachtig en als je ernaar zoekt erg pittig. Er zijn de pittoreske dorpen maar ook de stedelijke sfeer. Men kan fietsen door het groen, of met de zee als decor. Sportieve of niet zo sportieve fietsers, met elektrische fiets of volledig op eigen kracht… Het maakt niet uit, want er is op maat van elke fietser wel een route. VRT, Westtoer en stad Diksmuide slaan samen met Karl de handen in elkaar om Diksmuide en omgeving op de kaart te zetten als fietsregio.

Route 1 – Familieroute – 28 km

Alle gebouwen op de markt van Diksmuide zijn meer dan honderd jaar oud. Diksmuide was een militair ankerpunt in WOI en daarom een belangrijk doelwit. De stad werd heropgebouwd in de jaren ’20. Het Belfort is UNESCO werelderfgoed en het Manneke van de Mane siert de grote markt sinds 1978. Wil je nog meer weten over de rijke geschiedenis van de stad? Volg dan de erfgoedwandeling ‘Stadslink’, een parcours van drie kilometer doorheen het centrum, aangeduid met klinknagels op de grond. Onderweg fiets je op deze kortste route langs Sint-Jacobskapelle, een klein schilderachtig dorp waar vele fietsroutes passeren. Via Lampernisse en de Scheve Toren van Pervijze, bereiken we de Dodengang. Dit is het enige bewaarde Belgische loopgravenstelsel uit Wereldoorlog 1. In het interpretatiecentrum ontdek je aan de hand van levensgrote foto’s, films en voorwerpen de geschiedenis van deze bekende site. Zes kilometer later sta je terug op de grote markt in Diksmuide. Deze kortste (blauwe) route kreeg ook een afzonderlijke bewegwijzering.

Deze route vind je hier.

Route 2 – Stedenroute – 120 km

De oranje route van bijna 120 kilometer brengt je langs enkele grote steden van West-Vlaanderen. Vanuit Diksmuide gaat het in eerste instantie richting Rodenbachstad. Bierliefhebbers weten dat we dan in Roeselare terechtgekomen zijn. Uiteraard is hier ook KOERS, het wielermuseum een beozkje waard. Van daaruit trek je richting Kortrijk met zijn Collegebrug. Ontwerper Laurent Ney hing de brug op in de vorm van een grote ‘S’, en dat leverde al meermaals prachtige beelden op tijdens de veldrit in Kortrijk. Na de stad van de … fiets je naar Dadizele en Zonnebeke, waar met Tyne Cot het wellicht meest indrukwekkende begraafplaats gevestigd is. Met zijn bijna twaalfduizend graven herinnert het de bloedige slag bij Passendale. Nadien trek je richting Langemark met als belangrijkste plek de Duitse militaire begraafplaats. En acht kilometer voor je terug in Diksmuide aankomt, passeer je De Blankaart aan de rand van de overstroombare Ijzervallei.  

Deze route vind je hier.

Route 3 – Heuvelroute – 170 km

Deze route van maar liefst 170 kilometer verbindt Veurne met Ieper. Vanuit Diksmuide gaat het richting Zonnebeke en Ieper. Het oorlogsverleden kan je hier niet wegdenken, met de Menenpoort en Last Post dagelijks om 20 uur als belangrijkste herinneringen. Het In Flanders Fields Museum doet de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog uit de doeken, terwijl het Yper Museum veel verder terug in de tijd duikt. Na Ieper gaat het richting Kemmelberg. De blikvanger van de Kemmelberg is de Belvedèretoren. Het uitzicht is er adembenemend: je staat er 170 meter boven de zeespiegel en kan tot wel 40 kilometer ver kijken. Na wat klimwerk in het Heuvelland gaat het via Poperinge en Vleteren richting Veurne. Zit je door je beste krachten heen, kan je vlak voor Vleteren inkorten tot 120 km door de meest directe weg naar Diksmuide te nemen. Fiets je wel door, dan ga je nog door de Moeren. Moeren is niet enkel een dorp, het is tevens een uitgestrekt landschap dat vier meter onder de zeespiegel ligt en waar het enorm hard kan waaien. Hopelijk zit de wind straks goed om het laatste stukje richting Diksmuide af te haspelen.

Deze route vind je hier.

Vive Le Velo!

Wat begon als en Tourjournaal, groeide uit tot een massaal bekeken programma tijdens de Ronde van Frankrijk, en later ook voor de Ronde. Naast het bekende programma is er echter ook een kledinglijn beschikbaar, en sinds juni 2022 ook een eerste fysische winkel. Deze is gevestigd in Diksmuide, de thuisbasis van Karl. Diksmuide is tevens het centrale punt voor de zes routes waarmee je de Westhoek kan verkennen. De kaart met alle routes zal tien euro kosten en is beschikbaar bij heel wat verkooppunten, of in de online webshop. De routes volgen het routenetwerk, maar ook de gpx-bestanden zijn inmiddels beschikbaar. “Fietsen in combinatie met toeristische tips en wielerweetjes. Dat is wat je mag verwachten als je je waagt aan de ‘Vive le Vélo!’ fietsroutes”, vat Karl samen. Extra troef van deze routes: onderweg scan je een QR code om wat extra info te verzamelen. De routes zijn thematisch opgebouwd in ware Vive le Vélo stijl. “Aan de hand van 70 QR-codes onderweg krijgt de passant filmpjes te zien met toeristische tips en wielerweetjes. In Vladslo bijvoorbeeld is dat het verhaal rond de Duitse militaire begraafplaats maar ook de executie door de Duitse troepen van Marcel Kerff,  de eerste Belgische deelnemer aan de Ronde van Frankrijk in 1903”, gaf Vannieuwkerke al prijs.

www.westtoer.be/vivelevelo
Dienst Toerisme, Grote Markt 6, Diksmuide
www.vivelevelo.be
Vive le Velo, Kasteelstraat, Diksmuide

Fietskaart te bestellen bij
www.shop.westtoer.be