Deel dit artikel:

Zeven uitdagingen voor het voorjaar

In 2020 was het niet mogelijk toertochten te rijden, en ook in 2021 zal dat nog niet even niet kunnen. Daarom zoeken verschillende organisatoren ijverig naar alternatieven om het voorjaar door te komen. Want de pandemie is natuurlijk geen reden om de fiets op stal te laten. Integendeel. We hebben voor jou de voornaamste opties opgelijst.

1. De Peloton box

Bij Peloton gingen ze aan de slag om een creatief alternatief uit te werken. In tegenstelling tot vorig jaar geen virtuele kilometers en medailles, maar ’the real thing’: een Peloton Box. Dat is een doe-het-zelf-kit voor de Vlaamse voorjaarsklassiekers in wielertoeristenland.

Het concept is als volgt. Je schrijft je in voor de tocht van je keuze, en alle benodigdheden worden bij je thuis afgeleverd. Wil je in het weekend fietsen, zorg je ervoor dat je ten laatste op woensdag bent ingeschreven. Wat zit er in de box? De gpx files, een parcourssticker voor op je frame, een bevoorrading, Grinta! magazine (Grinta! 83) en diverse kortingen bij de partners. De volledige inhoud is op de website te vinden. Er zijn twee varianten: de Etixx Classics Tour Box (Omloop Het Nieuwsblad, Nokere Koers, Dwars door Vlaanderen en E3) en de Proximus Cycling Challenge Box (Ename Classic en Omloop van Vlaanderen). Inschrijven kost 25 euro, de waarde van de box bedraagt 65 euro.

2. Count Me In Spring Challenge

Count Me In (en De Parcoursbouwer) brengt elke maandag een route online die verwijst naar de voorjaarsklassiekers. Daarbij zal men niet de platgereden routes opzoeken, maar eerder de kleine baantjes en mooiste stukjes van Vlaanderen. Geen moordstrookjes of drukke steenwegen dus. Voor elke route betaal je tien euro en ontvang je een gpx, samen met een startgids (waar kan je parkeren, welke hellingen zijn er, waar kan je take-away bevoorrading vinden). Daarnaast ontvang je ook een kortingbon van tien euro voor 6D Sports Nutrition. Wie de route fietst en aansluit bij de Strava club, maakt bovendien kans op een prijs.

De 3  Loops Legends

“Rijd 3 lussen, in totaal 150 kilometer. Asfalt, gravel of modder, solo of samen, het is aan jou.” BBB zet je bij de 3 Loops Legends aan het werk op zaterdag 27 februari 2021. De bedoeling: je maakt een tocht van minstens 150 km, die bestaat uit drie lussen die aan het startpunt vertrekken. Allemaal asfalt, eentje met de mountainbike en ook met de gravelfiets? Het kan allemaal, zolang je maar aan de afstand komt. Er worden diverse prijzen uitgereikt voor enkele categorieën zoals de meest avontuurlijke route, de opvallendste outfit of creatiefste Insta post. Gebruik #3LoopsLegends en tag @bbbcycling op Instagram bij het delen van je avontuur om kans te maken op ‘legendary’ prijzen.

4. Flandrien ritten

Bij Cycling Vlaanderen is men het ontbreken van evenementen gaan opvullen met Flandrienritten. Diverse wielerclubs zetten in hun eigen regio een route uit, en pijlen die tocht gedurende enkele weken uit. Alle Flandrienritten kan je vinden op de site van Cycling Vlaanderen, en je vindt er ook de gpx terug van die routes. Ondertussen staan er al bijna dertig tochten online. Deze actie is helemaal gratis, maar het harde werk van de vrijwilligers mag je altijd belonen op BE77 3930-0404-0242. Er zijn zowel mountainbikeritten als wegritten uitgepijld.

5. Mountainbikenetwerk Sport Vlaanderen

Sport Vlaanderen werkt hard verder aan de uitbouw van het mountainbikenetwerk in Vlaanderen. Ondertussen worden op die manier al grote delen van Vlaanderen bedekt, en kan je dus off-road op verkenning in regio’s waar je anders zou verdwalen. Elke route heeft een centraal beginpunt van waaruit één of enkele lussen vertrekken. Per locatie zijn de routes aangesloten op elkaar, zodat je de afstand kan uitbreiden naar eigen voorkeur. Ook zijn de netwerken van gemeentes onderling verbonden, zodat je ook daar de oversteek naar andere lussen kan maken. De laatste toevoeging is de driedelige route in Evergem, waar je met de drie lussen samen meer dan honderd km off-road kan fietsen. Meteen de langste van Vlaanderen.

6. De 1000 km virtueel

Dit jaar geen klassieke 1000 km voor Kom Op Tegen Kanker, zoals dat elk jaar wel het geval is. Erg jammer uiteraard. De afspraak is traditiegetrouw tijdens het Hemelvaartweekend. Dan wordt er in grote getale gefietst voor de strijd tegen kanker. Dit jaar gaat men voor een “andere”, maar even geweldige Duizend Kilometer. “Het wordt anders, maar zeker even bijzonder.”, lezen we op de website. Houd dus alvast het Hemelvaartweekend vrij in je agenda, en check de website of Facebookpagina van de 1000 km. Meer nieuws volgt snel!

7. Flandrien Challenge

Over de Flandrien Challenge lees je alles in Grinta! 84, het kersverse magazine voor maart-april. Cycling in Flanders heeft in de Vlaamse Ardennen het West-Vlaamse Heuvelland in totaal 59 legendarische segmenten gemarkeerd. En dat mag je letterlijk nemen. Op de weg werd een markering aangebracht bij het begin en einde van elk segment, die overeenkomt met de segmenten in de digitale app Strava. Bedoeling is dat je alle 59 segmenten fietst in minder dan 72 uren. Alleen dan verdien je een plaatsje op de Wall of Fame in het Centrum Ronde van Vlaanderen. Je krijgt een steentje dat je eigenhandig kan bevestigen. Een ander steentje mag je meenemen naar huis. Inderdaad, drie dagen zwoegen over de zwaarste hindernissen van Vlaanderen. En dat voor eeuwige roem en een steentje.

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE